Público
Público

Tribunal Suprem Aragonès: “El Suprem ha dictat el brexit judicial de l’estat espanyol”

Esquerra demana al president del Parlament Europeu que protegeixi la immunitat de Junqueras i avisa que activarà encara una via jurídica per intentar que el seu líder pugui assistir dilluns a la sessió de l'Eurocambra. El conjunt del sobiranisme, indignat amb el Tribunal Suprem. 

Pere Aragonès acompanyat de la cúpula d'ERC en la compareixença per valorar la decisió del Suprem.

públic

“Avui el Tribunal Suprem ha dictat el brexit judical de l’Estat espanyol”. Així de contundent s’ha mostrat el vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, en una roda de premsa en companyia de la cúpula de la formació per valorar la decisió de l’alt tribunal d’ignorar la sentència del TJUE sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. En la compareixença, celebrada a la seu d’Esquerra, Aragonès ha anunciat que el líder del partit presentarà un recurs de súplica al Suprem contra la decisió de no alliberar-lo, que li impedeix exercir d’eurodiputat.

A més a més, el partit demanarà al president de l’Eurocambra, David Sassoli, que protegeixi la immunitat de l’exvicepresident català. En aquest sentit, Aragonès ha apuntat que encara no tanquen la porta a què Junqueras pugui ser dilluns a Estrasburg, al ple del Parlament Europeu. Segons ha apuntat hi ha una “via que s’activarà els propers dies” per intentar aconseguir-ho, si bé ha deixat clar que en cap cas es plantegen que el president del partit obtingui un permís de la Generalitat per sortir de la presó i acudir a la sessió de l’Eurocambra, tal com ha insinuat Quim Torra.  

"Esgotarem totes les vies jurídiques i activarem les vies polítiques. Perquè el conflicte amb l’Estat espanyol no el solucionarà el Suprem, ni un sistema judicial capturat per la dreta; el solucionarà la gent votant", ha conclòs Aragonès. 

La d'ERC ha estat una de les moltes reaccions a la decisió del Suprem. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit “la llibertat immediata del vicepresident Oriol Junqueras, de l’eurodiputat Junqueras, i que dilluns pugui assistir a l’acte d’inici del nou curs del Parlament Europeu. És la resolució que com a Govern hem pres”.

Diversos membres del Govern també s’han pronunciat sobre la qüestió, com ara els consellers d’ERC Ester Capella (Justícia) i Alfred Bosch (Exteriors). Capella considera que la decisió suposa que ara hi ha un conflicte entre el Tribunal Suprem i el TJUE i el Parlament Europeu, mentre que Bosch opina que “l’Estat se situa fora de la llei europea”.

A banda de Torra, per part de JxCat també ho ha comentat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, per a qui amb aquesta decisió “la justícia de l’Estat espanyol se situa fora de la Unió Europea”. El líder d’En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, ha tuitat que el “braç judicial de la dreta segueix actuant com si Espanya fos el seu cortijo i no formés part d’Europa. Cal tornar a recordar l’obvi: Junqueras és eurodiputat i el mandat de Luxemburg, vinculant”.

Òmnium Cultural també exigeix la nul·litat de la sentència del judici del Procés i afegeix que impedir que dilluns Junqueras sigui al Parlament Europeu “és un atac flagrant als drets de tots”. Posteriorment, en una compareixença davant la premsa, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha insstit que ara "ja és el cas dels poders de l'Estat contra les institucions europees i el Parlament Europeu". 

En canvi, la líder en funcions de Cs, Inés Arrimadas, considera que la decisió del Suprem és una “bona notícia”. Finalment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, s'ha limitat a comentar que respectaran la sentència del Suprem, "com hem fet sempre". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?