Público
Público

Tardà i Pisarello aixequen ponts però no els basteixen

El diputat al Congrés d'ERC i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, de Barcelona en Comú, coincideixen en un debat en els objectius compartits, però discrepen del camí a seguir i dels companys de viatge.

Pisarello i Tardà, amb el periodista de 'Crític' Roger Palà, en el debat d'aquest dijous. CRÍTIC

carles bellsolà

Tots dos defensen fermament el dret a l'autodeterminació, es consideren -ells i les seves formacions- propers ideològicament en molts sentits, i es veuen cridats a ser aliats en un futur. Però no s'acaben de posar d'acord -ni ells ni les seves formacions-, en qüestions tàctiques i de calendari. Això és el que van deixar meridianement clar aquest dijous el diputat al Congrés d'ERC Joan Tardà i el primer tinent d'alcalde de Barcelona i figura destacada de Barcelona en Comú, Gerardo Pisarello, després de dues hores de repartir-se floretes i dards en un debat organitzat per Crític.

L'acte, celebrar a l'Espai Calàbria de Barcelona i al que van assistir una mica menys de 150 persones, es convocava amb el leitmotiv -ja des dels cartells que l'anunciaven- dels ponts, com a metàfora del possible enteniment entre dues formacions amb punts en comú, però també amb discrepàncies. I els protagonistes han fet honor a aquestes premisses. Tardà i Pisarello van començar posant sobre la taula els seus elements de contacte, per la via de recordar els seus orígens polítics. El republicà va recordar els seus inicis al PSUC -al qual s'ha referit sistemàticament com a PSU, lletrejant les sigles-, i el dirigent de BComú va exhibir la seva "gran admiració per l'ERC dels anys 30", les seves idees de "plurinacionalitat", i el fet que en el passat -quan encara no existia el seu partit- va votar tant als republicans com a la CUP.

Els punts en comú

"Per a nosaltres, guanyar el referèndum es molt important, però es molt mes important fer-lo", va continuar Tardà, en la mateixa línia. Rebent el contrapunt immediat del seu interlocutor. "El que necessitem, en aquest context de neoliberalisme tan ferotge, són fronts amplis", va exposar Pisarello, abans de lloar "la tradició d'ERC durant el tripartit". Un tripartit que també va valorar positivament Tardà, perquè "ens vam treure de sobre el mitxelín d'algun nacionalista hiperventilat".

Tots dos es van mostrar d'acord que, després de la "regressió" dels darrers anys, qualsevol mesura de caire socialdemòcrata es percep com a "gairebé revolucionària". Pisarello va recordar que l'espai dels Comuns està aplicant "moltes de les seves polítiques als ajuntaments" amb aliats independentistes. I Tardà va insistir -i Pisarello va assentir- en la idea de la "república catalana" com a motor del canvi social, amb l'objectiu d'aprovar una constitució que contempli, per exemple, "una renda mínima". I, després dels elogis, els retrets.

"El que em grinyola més es que ERC cregui que la seva aliança, encara que sigui temporal, sigui amb el món de Convergència", va recriminar Pisarello, referint-se a la llista de JxSí i al seu govern a la Generalitat. Un atac que Tardà va respondre recorrent als fonaments de la vella política -en el sentit més literal. "Això és pura tàctica", va esgrimir". "Som en una fase d'acumular forces. Si alguna cosa vaig aprendre al PSUC és tàctica", va afegir, davant les rialles dels assistents.

"És un encert que hàgim contribuït a arrossegar la petita i mitjana burgesia catalana a un escenari de ruptura democràtica", va continuar el diputat d'ERC, per defensar la seva aliança amb el PDECat. I va buscar en la transició el seu argument d'autoritat: "Creus que a Carrillo li feia gràcia pactar amb els feixistes? Ho va fer perquè tenia un bé superior a aconseguir". Un guant que va recollir de seguida Pisarello. "Precisament Carrillo no se'n va sortir", va respondre. "Pactar amb la dreta en una situació asimètrica, pensant que els pots arrossegar a les teves posicions, és una operació molt arriscada. Mentre el PDECat tingui un posició hegemònica en el procés, el procés no arribarà al conjunt de la gent", va afegir el dirigent de BComú. A la qual cosa Tardà va matisar que "ja veurem quina serà la correlació de forces l'endemà".

El PDeCAT, Coscubiela i Collboni

Els retrets van continuar -per a gaudi del públic, que va esclatar en rialles en algunes rèpliques i contrarrèpliques- amb casos concrets, noms i cognoms. "Tu eres ahir al Congrés quan el PDECat va presentar una proposta pel desnonament exprés", va etzibar Pisarello a Tardà, a qui també va recordar que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha definit en alguna ocasió els republicans com a "true liberals". Una crítica davant la qual Tardà ni es va immutar: "Governar en coalició vol dir menjar-se gripaus... suposo que tu te n'has hagut de menjar algun quan has pactat amb el Collboni", li va llançar. A més de mencionar que, amb relació al procés, "l'amic Coscubiela em fa patir".

"Els coixinets ens grinyolen una mica en els procediments", va admetre Tardà, referint-se a les discrepàncies amb els Comuns. I va cridar a l'entesa, perquè "si no som capaços de convergir tots els sobiranistes, hi haurà una fractura que riu-te'n de la segona i tercera internacional". En aquest sentit, Tardà demana que el conjunt de les forces sobiranistes adoptin com a "punt de trobada la necessitat d'exercir el dret de decidir", prescindint de les respectives postures sobre la independència. "El punt de trobada no ha de ser el sí o el no", va resumir. "La gent necessita que fem coses, la bona noticia es que les estem fent", va afegir també Pisarello, citant de nou els casos dels ajuntaments

Tardà va admetre les moltes "contradiccions" del seu partit. Especialment, en el torn de preguntes del públic, en què la major part dels assistents van interrogar el republicà sobre els seus pactes amb el PDECat. Des del públic també es va pressionar Pisarello, a qui li van demanar que respongués amb un sí o un no a si donaria suport a un referèndum unilateral. La resposta va ser una mica més llarga. "Si realment es tracta d'un referèndum, participaria en qualsevol tipus de referèndum". Una resposta que va ser acollida per tardà amb un sonor "amén".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?