madrid
Actualizado:L'Audiència Nacional ha absolt els 34 acusats en el judici per la sortida a Borsa de Bankia, entre els quals hi ha Rodrigo Rato, exgerent del Fons Monetari Internacional (FMI) i exministre d'Hisenda amb José María Aznar, en l'època del Govern del PP.
Així ho ha acordat la Sala penal de l'Audiència Nacional, que absol tots els acusats dels delictes d'estafa als inversors i falsedat comptable.
La sentència destaca que la sortida a Borsa va comptar amb l'aprovació de tots els supervisors -Banc d'Espanya, CNMV, FROB i EBA-, que el full contenia una "àmplia i precisa" informació financera i no financera i ressalta que en el judici només es van exposar actituds genèriques dels acusats i no actes concrets.
El judici va durar 10 mesos i a la banqueta s'asseia l'excúpula de l'entitat financera que va ser rescatada amb diners públics un any després de la seva sortida a borsa, inclòs l'exministre Ángel Acebes. També van anar a judici tres persones jurídiques que es jugaven el seu futur i prestigi: BFA (matriu de l'entitat financera), la mateixa Bankia i la multinacional auditora Deloitte.
La Fiscalia Anticorrupció demanava per a Rato vuit anys i mig de presó per presumpta estafa i falsedat comptable, mentre que l'expresident de Bancaixa José Luis Olivas i l'exconseller José Manuel Fernández Norniella s'enfrontaven a penes de cinc i sis anys de presó, respectivament.
La sentència, de 442 pàgines, ha tingut com a ponent a la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, i tomba tots els arguments de la Fiscalia Anticorrupció i de l'acusació popular que exerceix Andrés Herzog, advocat de la Confederació Intersindical de Crèdit (CIC).
"Tant la decisió de sortir a Borsa com la determinació de fer-ho amb l'estructura de doble banc van ser resolucions enterament contemplades pel Banc d'Espanya, que a més les va aprovar després de calibrar els avantatges i els inconvenients que aquestes decisions comportaven", explica el tribunal.
"El que resulta evident sens dubte -afegeixen els jutges- és que el procés que va culminar" amb la sortida a Borsa de Bankia, "va ser intensament supervisat amb èxit pel Banc d'Espanya, la CNMV, el FROB i l'EBA, comptant en definitiva amb l'aprovació de totes les institucions".
El tribunal afirma que en el moment de la seva sortida a borsa, Bankia era viable. La inviabilitat que pretenen les acusacions "se sustenta principalment en els quatre correus" electrònics que l'inspector del Banc d'España José Antonio Casaus Lara va enviar entre l'abril i el maig de 2011 a altres inspectors i els seus superiors. Opinions que no van tenir mai reflex en cap document oficial.
"Qualsevol entendria els riscos"
Respecte a la informació financera del fullet de la sortida a borsa, el tribunal recorda que el Fiscal, en les seves conclusions provisionals manifestava que aquesta informació "no pot qualificar-se materialment de falsa en la mesura que no vulnerava la normativa llavors vigent i van complir les exigències del regulador, que va arribar a autoritzar expressament algunes decisions comptables", encara que "no van contribuir al fet que la imatge fidel de l'entitat lluís adequadament".
Pel que fa a la informació no financera subscrita en el fullet, la sentència destaca que "es descriuen fins a 36 riscos a la inversió en accions" de l'entitat dins del primer punt del fullet. Descripció de riscos que és "exhaustiva i clara" i "conté també un advertiment que qualsevol entendria".
La Sala especifica que aquests riscos no eren els únics als quals l'emissor podria fer front en el futur: "podria donar-se el cas que futurs riscos, actualment desconeguts o no considerats com a rellevants, poguessin tenir un efecte en el negoci, els resultats o la situació financera, econòmica o patrimonial de l'Emissor o en el preu de cotització de les seves accions. Així mateix, ha de tenir-se en compte que aquests riscos podrien tenir un efecte advers en el preu de les accions de l'Emissor, la qual cosa podria portar a una pèrdua parcial o total de la inversió realitzada a causa de diversos factors, incloent-hi els riscos als quals es troba subjecte el Banc que es descriuen en el present apartat i en uns altres del Document de Registre".
Per això, la sentència defensa la bondat del fullet de sortida a bossa de Bankia: "Sembla difícil concebre que qualsevol entitat bancària, després de comptar amb el beneplàcit del Banc d'Espanya, de la CNMV, del FROB i de l'EBA sobre la idoneïtat de la seva sortida a Borsa i l'adequació del Fullet informatiu a la realitat, receli de tots aquests parers i proclami la necessitat d'adoptar prevencions davant companyies publicitàries que, com en el cas de Bankia, ressaltin la potència de l'entitat, referenciant l'elevat nombre d'empleats, d'oficines de caixers, i la seva elevada xifra d'actius totals, dades que eren certes".
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>