Público
Público

PRESONS Ex-presos d'ETA expliquen la vida emocional de qui compleix llargues condemnes

El periodista basc Ander Zurimendi explica en un llibre, 'Recoja sus cosas', les experiències humanes i íntimes de 5 ex-reclusos d'ETA, afectats per la 'Doctrina Parot'. “El relat dels vencedors i els vençuts no servirà a llarg termini, s'han d'explicar les vivències”, explica Fernando Etxegarai, un dels protagonistes del reportatge novel·lat per Zurimendi 

Fernando Etxegarai, Ander Zurimendi i Iñaki Zugadi (d'esquerra a dreta)

PUBLIC

Fernando Etxegarai, ex-pres d'ETA que va complir condemna durant 25 anys, és un dels cinc protagonistes de les experiències íntimes recollides al llibre Recoja sus cosas del periodista basc Ander Zurimendi (Pol·len Edicions), que narra la vida a presó d'aquells, que com a conseqüència de la Doctrina Parot, han passat desenes d'anys privats de llibertat.

“El relat dels vencedors i els vençuts no servirà a llarg termini, s'han d'explicar les vivències”, va explicar un dels protagonistes del reportatge novel·lat per Zurimendi en relació al conflicte basc. Aquest divendres al vespre (19 h) el presenta a l'Euskal Etxea (casa basca) de Barcelona.

Fernando Etxegarai i Iñaki Zugadi, els dos expresos (les vides dels quals queden reflectides al llibre), han acompanyat Ander Zurimendi a Barcelona. Tots dos van entrar a presó a cavall dels 80 i els 90 i van estar uns 25 anys. El text narra les experiències humanes i fins i tot íntimes de 5 ex-reclusos d’ETA, tots ells afectats per la Doctrina Parot i excarcerats a l'hivern del 2013.

És per això que Etxegarai assenyala que l’objectiu del llibre és explicar “d’una forma humana com som els que vam estar ficats en aquests embolics”.  

Zurimendi ha recordat que al País Basc “hi ha una efervescència per explicar les vivències del conflicte basc” i aquest llibre pretén fer una “modesta contribució”. Es tracta de parlar des de les emocions.

Com és la vida sota reixes d'un pres d'ETA?

En els diferents capítols s’aborden aspectes de la vida privada dels ex presos en el període d'empresonament, com la soledat, les amistats amb presos comuns, els vis a visos, les dificultats en les relacions sexuals ... També expliquen com és veure créixer els fills a milers de quilòmetres, la censura a les cartes que s'intercanvien amb els familiars, l'espionatge de les comunicacions...

De la rutina de la presó, Iñaki Zugadi lamenta la pèrdua de capacitats: “Al pati utilitzes 200 paraules, la teva capacitat d'expressió va morint”. “Jo vaig deixar les meves filles amb un i dos anys i al tornar jo era un estrany que anava a envair el seu espai”, ha explicat Fernando Extegarai.

Segons l'autor, Ander Zurimedi, "és una història que havia de ser explicada, ja que molta gent desconeix les condicions en les que viuen les persones preses". I afegeix: "Aquest llibre, de fet, pretén humilment sumar-se a aquest relat plural sobre la memòria del conflicte basc que es va construint dia a dia".

Amb pròleg d'Arnaldo Otegi

El llibre compta amb unes col·laboracions potents. D'una banda, l'expres i polític basc Arnaldo Otegi és l'autor del pròleg. Mentre que l'activista madrileny Alfonso Fernández, "Alfon", actualment pres a Navalcarnero, tanca l'edició amb un epíleg escrit des de dins de la presó.

Així mateix, l'artista urbà SOMA ha preparat una il·lustració que condensa la història. El llibre també inclou un annex jurídic de la Doctrina Parot a càrrec de les advocades Laia Serra i Carla Vall. El text, finalment, ha comptat amb la col·laboració de l'entitat assistencialista de suport a expresos Harrera Elkartea.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?