Público
Público

La Comissió Europea nega preocupació per la Llei d'amnistia i espera una anàlisi jurídica per valorar-la

El comissari de Justícia, Didier Reynders, insisteix que la carta que va enviar a l'Executiu espanyol no era per expressar cap preocupació, sinó per demanar el text del projecte de llei i analitzar-lo

El comissari de Justícia Didier Reynders - Christophe Licoppe / European Comm / Dpa - Only For Use In Spain / Europa PressChristophe Licoppe/European Comm / Dpa(Foto de ARCHIVO)04/7/2023 ONLY FOR USE IN SPAIN

ACN,Públic

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha afirmat que els serveis de l'Executiu comunitari estan encara "analitzant" la Llei d'amnistia que ha presentat el PSOE al Congrés dels Diputats i que ha pactat amb els partits independentistes, per la qual cosa ha evitat pronunciar-se fins que els serveis jurídics no emetin una opinió legal sobre el text.

A l'arribada a la reunió de ministres d'Afers Europeus dimarts, Reynders va insistir que la carta dirigida a l'Executiu espanyol no era per expressar "cap preocupació" per part de la Comissió Europea, sinó per demanar el text del projecte de llei i analitzar-lo. "La petició era només per rebre el text", va assegurar el comissari, que confia poder-se trobar amb el Govern espanyol "tan aviat com sigui possible" un cop els serveis jurídics de la Comissió Europea analitzin el text.

https://twitter.com/europapress_tv/status/1724715990787707377

Reynders ha insistit que fa 24 hores que la Comissió Europea ha rebut el projecte de Llei d'amnistia, per la qual cosa els serveis jurídics encara no han pogut concloure l'avaluació. L'objectiu de la trobada amb el Govern espanyol –a petició de Madrid- serà per "analitzar la situació". "Tindré l'oportunitat de trobar-me amb l'Executiu per analitzar la situació en els pròxims dies, però de moment estem analitzant el text", ha subratllat el comissari.

La Comissió Europea va enviar al Govern espanyol una carta per demanar informació "detallada" sobre la Llei d'amnistia. L'Executiu espanyol va fer arribar a Brussel·les el projecte de llei aquest dimarts, un cop registrada al Congrés dels Diputats.

'The Guardian', a favor de "l'aposta" de Sánchez per l'amnistia

Després del Financial Times, la capçalera britànica The Guardian també s'ha mostrat favorable a "l'aposta" de Pedro Sánchez per l'amnistia. En aquest cas, l'editorial explora el context social en què la proposta de norma arriba al Congrés dels Diputats i admet que no reportarà popularitat al president en funcions, que aquest dimecres comença un debat d'investidura que el durà si no hi ha sorpreses d'última hora a revalidar el càrrec per una altra legislatura.

Però més enllà d'això The Guardian considera que és la via correcta perquè Espanya encara ha de passar "d'un passat dolent a un futur millor", expressió amb la qual Sánchez va justificar els indults l'any 2021. Al parer del rotatiu londinenc, els indults van ajudar "de manera indubtable" a "desactivar confrontacions enverinades" que van dur a la "pitjor crisi constitucional a Espanya des del retorn de la democràcia".

És una oportunitat històrica de resoldre un conflicte que només es podria -i s'hauria- de resoldre políticament”

Per exemple, observa que "l'entusiasme català per l'acció unilateral ha minvat des del 2017, mentre el suport a la independència ha caigut d'un pic del 49% i ara es manté en els baixos 40". Així, el diari considera "justificada" la declaració de la setmana passada del negociador del PSOE a Brussel·les, Santos Cerdán, quan va dir que les negociacions oferien "una oportunitat històrica de resoldre un conflicte que només es podria -i s'hauria- de resoldre políticament".

El rotatiu admet que la investidura que tirarà endavant Sánchez amb el suport de nacionalistes i independentistes bascos i catalans és un "resultat fràgil" en un país on la política ha esdevingut "profundament fracturada i polaritzada". Però considera que és un resultat "molt millor per a Espanya" que un en què el PP liderés el govern, "que hauria retornat l'extrema dreta del fred per primer cop des del final de la dictadura".

Després de recordar les concentracions dels darrers dies contra l'amnistia que "impliquen polítics de Vox i grups neofeixistes", The Guardian adverteix que Sánchez haurà de "treballar" per "reconciliar" l'opinió majoritària espanyola i la de molts membres de la judicatura. "Però com a bastió contra l'extremisme de la ultradreta, la seva presència continuada al poder seran bones notícies per al país, i per a Europa".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?