Público
Público

MOCIÓ DE CENSURA A RAJOY El PSOE registra la moció de censura contra Rajoy al Congrés

La portaveu parlamentària del partit Margarita Robles, la lliura en mà just abans de la reunió de l'Executiva Federal socialista a la seu de Ferraz.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, durant una roda de premsa a la seu de Ferraz, en una imatge d'arxiu. EFE / Rodrigo Jimenez

manuel sánchez

El PSOE ha registrat aquest mateix divendres al matí la moció de censura contra Mariano Rajoy al Congrés. Els terminis reglamentaris, d'aquesta manera, comencen ja a córrer.

Tal com va avançar dijous Público, després d'hores d'intens debat, la direcció federal del PSOE va decidir fer el pas i presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy després de la sentència del cas Gürtel, que condemna el PP i diversos dels seus dirigents pel finançament il·legal del partit.

Sánchez ha reunit avui l'Executiva Federal a la seu del partit al carrer Ferraz de Madrid. La moció ha estat registrada al Congrés abans que el secretari general del PSOE n'informi la cúpula del partit durant la trobada, l'inici de la qual es va fixar a les 11 hores.

La reunió, en realitat, és pràcticament de tràmit, ja que la majoria dels membres de l'Executiva Federal, així com diversos barons del PSOE, van apostar des del principi per fer el pas i no limitar-se a la crítica al Govern de Rajoy.

Ahir dijous, el debat va ser molt intens al PSOE. Tot just conèixer-se la sentència de la Gürtel, Sánchez es va reunir a la quarta planta de Ferraz amb el seu grup de fidels. Hi eren la vicesecretària general, Adriana Lastra; la portaveu parlamentària, Margarita Robles; el secretari de Relacions Institucionals, Alfonso Gómez de Celis; el cap de Gabinet, Juanma Serrano; el responsable de Coordinació Territorial de l'Executiva, Santos Cerdán, i l'assessor Iván Redondo, entre d'altres.

Alguns pensaven que era el moment de donar el pas, mentre que d'altres mostraven més dubtes, analitzant els avantatges i els problemes que comportaria. La por més estesa era el cost que podia suposar internament i externament obtenir el suport dels independentistes per fer fora Rajoy, cosa que podria ser una arma de desgast polític en mans del mateix PP i, sobretot, de Ciutadans.

"Ara o mai", van pensar altres dirigents, conscients que part de l'electorat d'esquerres no li perdonaria que no intentessin desallotjar Rajoy del poder després de la sentència. Sánchez va escoltar i va consultar per telèfon d'altres dirigents del partit, fins que va decidir reunir avui la seva Executiva Federal per escoltar les seves opinions i comunicar-los la decisió final de presentar la moció de censura.

Aquesta decisió no necessita passar per la ratificació del Comitè Federal (el màxim òrgan del partit entre congressos), encara que les fonts consultades sostenen que, de reunir-se, la moció de censura rebria igualment el suport majoritari dels dirigents socialistes.

Podemos hi dóna suport, però què farà Ciutadans?

La moció l'havia reclamada el dia anterior el líder de Podemos, Pablo Iglesias, que ja havia avançat que hi donaria suport. Iglesias va denunciar que la sentència del cas Gürtel és una prova que hi ha "un partit delinqüent" als comandaments del Govern central, cosa que no es pot permetre cap democràcia. La portaveu parlamentària, Irene Montero, ha insistit avui que és "urgent fer fora Rajoy".

Amb el suport de Podemos a la moció, totes les mirades estan posades ara en Ciutadans. El seu president, Albert Rivera, va anunciar ahir que el seu partit "avaluarà" el què farà la resta de la legislatura i la seva relació amb el Govern. "Hi ha un abans i un després" de la sentència judicial, va afegir.

Disposat a ser investit amb vots independentistes

Sánchez ha comparegut posteriorment en roda de premsa a la seu de Ferraz, acompanyat per gran part de la seva Executiva, per explicar les raons que l'han portat a presentar una moció de censura i, sobretot, per anunciar el seu full de ruta si aconsegueix arribar al Govern central: recuperar la normalitat institucional, regeneració democràtica, agenda social i, després d'això, convocar eleccions.

Sánchez ha anunciat que farà un Govern del PSOE, que tindrà com a pilars "la defensa de la Constitució, de la integritat territorial d'Espanya i de la convivència", i ha donat a entendre que no li importa comptar amb els vots independentistes per arribar al Govern. "Jo em dirigeixo als 350 diputats, als quals els demano que actuïn amb responsabilitat i generositat, per treure a Espanya del fangar de corrupció del PP", ha afirmat.

En aquest sentit, Sánchez ha recordat que Ana Pastor és presidenta del Congrés pels vots dels independentistes, i que els Pressupostos s'han aprovat gràcies al suport de partits nacionalistes que també tenen com a aspiració la independència.

Sánchez ha indicat que aquesta moció de censura no era el camí que s'havia marcat el PSOE, que pretenia exercir la seva funció política fent una oposició d'Estat, i que "la decisió de presentar la moció és un exercici de coherència per sortir en defensa de l'Estat" , ha afegit.

Ciutadans exigeix eleccions anticipades que la Constitució no permet

En paral·lel, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha anunciat que exigiran a Rajoy, que convoqui eleccions per la situació creada després de la sentència de la Gürtel, advertint que en el cas que no ho faci donaran suport a una "moció de censura instrumental" perquè siguin dissoltes les Cambres i celebrar nous comicis. Respecte a la moció de censura presentada pel PSOE, Villegas ha dit que s'hi oposaran i que seran ells els que presentaran una moció de censura pròpia si Rajoy no convoca eleccions, de manera que demanen al PSOE que retiri la seva.

Aquesta pretensió xoca obertament amb el que estableixen tant la Constitució com el Reglament del Congrés. D'una banda, la Carta Magna, en el seu article 115, que es refereix a la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions assenyala expressament que es no podrà fer "quan estigui en tràmit una moció de censura", com és el cas, un cop el PSOE ja ha registrat la seva iniciativa a la Cambra baixa. 

D'altra banda, el reglament del Congrés, en el seu article 176, assenyala que, un cop presentada una moció de censura contra el Govern, qualsevol altre grup parlamentari pot presentar una moció alternativa. Però "l'ha de proposar, almenys, per la desena part dels Diputats", és a dir, 35 parlamentaris. I el grup de Ciutadans té 32 diputats; o sigui, que necessita altres tres diputats, cosa que l'obliga a cercar el suport d'un altre grup parlamentari, el que complica la seva iniciativa.

Sànchez ja ha recollit diversos suports per a la seva moció. Al de Podemos del dia anterior s'hi han sumat aquest divendres els del coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, que ha dit que hi donarà suport per "higiene democràtica"; de Compromís o de Nueva Canarias. El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha contactat amb la seva homòloga del PSOE, Margarita Robles, per expressar-li "la disposició a parlar" sobre la moció de censura.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?