valència
Actualizado:Ha estat un treball llarg, de 12 mesos en els quals diferents membres del Partit Animalista (PACMA) han gravat en vídeo les carreres de Tir i Arrossegament per diversos pobles valencians. L'objectiu, documentar el maltractament animal i presentar diverses denúncies contra "aquesta activitat cruel i violenta en la qual es permet l'accés a menors".
La denúncia la fa Raquel Aguilar, coordinadora de PACMA a València, qui ha sol·licitat "la suspensió cautelar de competicions amb animals i que s'informi a la federació", alhora que demana que es revoqui i s'anul·li qualsevol referència a l'esport, perquè "no poden dir-li esport, perquè és foment de la violència física i verbal, el que va en contra de qualsevol principi esportiu".
Segons PACMA, s'incompleixen normatives com ara la de Benestar Animal de la Unió Europea
Aguilar, acompanyada d'un grup de representants del PACMA, ha acudit aquest matí a la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports per presentar la denúncia. "Presentem diverses denúncies", contra la Conselleria d'Educació, contra la Conselleria d'Agricultura, contra el Consell D'Esport Valencià i contra el Consell Superior d'Esports.
Aguilar argumenta que les proves aportades demostren que s'incompleixen diverses normatives com ara la de Benestar Animal de la Unió Europea, la de Protecció d'Animals de Companyia i la Normativa d'Espectacles Públics del País Valencià, així com el propi Reglament de la Federació Valenciana de Tir i Arrossegament.
Orígens del tir i arrossegament
L'origen d'aquesta pràctica es remunta als anys 40 del segle XX. Es tracta d'una carrera en què hi participen agricultors. El cavall, carregat amb un carro ple de sacs de sorra, ha de recórrer una pista de 60 metres de llarg i tres metres d'ample. L'animal ha de fer tres parades obligatòries i en funció de la modalitat poden ser fins a tres els cavalls que tirin del carro.
Les cavalleries es distribueixen en sis categories segons el seu pes (0-120 kg; 120-220 kg; 220-320 kg; 320-420 kg; 420-520 kg; 520-fins al límit). Tal com recull la pròpia federació en les carreres està "totalment prohibit el maltractament a l'animal" i en la pròpia pàgina web de la Federació es poden veure vídeos i fotos en què el maltractament brilla per la seva absència.
Raquel Aguilar explica que "cap cavall tiraria del doble o el triple del seu pes per la seva pròpia voluntat i per això reben cops i maltractament físic", tal com es pot apreciar al vídeo que han publicat en diverses xarxes socials. "Molts ni tan sols arriben a la línia de eixida" es lamenta Aguilar, qui demana que es revisin les proves que han aportat i "es depurin responsabilitats".
"Maltractament institucionalitzat"
Aguilar s'ha mostrat molt crítica amb el govern tripartit de la Generalitat Valenciana, al qual acusa "d 'haver institucionalitzat el maltractament animal". El motiu, la subvenció que el Consell va aprovar divendres passat de 9.000 euros per al foment d'aquesta "cruenta activitat", ha dit Aguilar.
El Tir i Arrossegament es celebra principalment a València i Castelló, però també en municipis d'Alacant i Tarragona. El calendari de proves és ampli. Al llarg d'aquest any s'han fet competicions a Museros, Canet d'En Berenguer, Cullera, Almussafes, Vila-Real, Montserrat, Meliana, Algemesí , Alberic, Torrent i Albal (totes a València); així com a Benlloch (Castelló) i Pego (Alacant).
Segons la Federació de Tir i Arrossegament, el que mostra el vídeo representa "un 5 o 6 per cent de tota l'activitat"
Per la seva banda, Ramón Oliver, membre de la junta de la Federació ha lamentat la denúncia de PACMA perquè, diu, "criticar és molt senzill, et graven alguna cosa malament i ho treuen". Preguntat pel vídeo, Oliver ha reconegut que ho ha vist i que representa "un 5 o 6 per cent de tota l'activitat". "Als animals cal protegir-los i respectar-los, intentarem que es compleixin les normes i acabar amb tot això", ha afegit Oliver.
La Federació, per la seva banda, assegura que en les proves sempre hi ha un veterinari, però per Aguilar la federació incompleix l'article 13 del seu propi reglament on recull que "està prohibit qualsevol tipus de maltractament". "Els convido a que vegin el vídeo, els cops són la tècnica habitual, els crits i els insults, la federació està present en tots els festejos i mai hem vist que hagin desqualificat a ningú", ha ironitzat Aguilar.
PACMA ha aprofitat la presentació de les denúncies per demanar el suport dels ciutadans per a que signin i donin suport a una iniciativa per promoure "una llei estatal amb zero maltractament".
A la pàgina web www.leycero.es argumenten que "la disparitat entre les lleis autonòmiques de protecció dels animals, l'augment de les denúncies per maltractament animal i, sobretot, la creixent sensibilitat de la societat espanyola cap a la resta de espècies animals, obliguen a un projecte que unifiqui a tot el territori la normativa legal per protegir els animals i eliminar qualsevol obstacle a l'hora de promoure millores autonòmiques i locals en nom del seu benestar. Una llei, en definitiva, que parteixi d'una premissa: Maltractament Zero".
Al llarg d'aquests mesos d'estiu el calendari de competició continua, amb proves a Benicarló, Vilanova de Castelló, Sueca, El Puig, Benaguasil i Montcada. La cita més imminent és a Utiel, del 4 al 6 d'agost.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>