Público
Público

La Generalitat denuncia que l'Estat bloqueja més de 10 milions per a entitats socials

Les entitats afectades són més de mig miler, segons el Govern, que alerta que les subvencions bloquejades afecten partides ja compromeses, per la qual cosa es posa en risc la "viabilitat" de moltes associacions.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa

públic

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha denunciat aquest dilluns que més de mig miler d'entitats socials es veuran afectades per la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya per part de l’Estat. En concret, pel que fa als ajuts que reben aquestes entitats per als seus projectes a través de la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats de caire social (COSPE).

La Generalitat denuncia que 307 entitats havien de rebre un total de 4,5 milions d'euros anuals, ara bloquejats, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària. El mateix succeeix amb 224 associacions que havien de percebre 5,51 milions d’euros de la Direcció General de Joventut. El departament considera que un percentatge "elevat" d'aquestes entitats pot quedar "en una situació econòmica molt compromesa" si es manté aquest bloqueig, fins al punt de no poder mantenir la seva activitat ordinària.

Les entitats, en risc

El Departament afegeix que la convocatòria COSPE és plurianual i, per tant, el seu bloqueig  no només compromet els programes d’enguany sinó també els previstos pel 2018, molts dels quals no podrien executar-se. Subratlla igualment que el bloqueig arriba el mes d'octubre, a només tres mesos per tancar l'exercici, i amb bona part de les despeses associades a aquests programes "ja invertides" per part de les entitats. Destaca que l'import de les subvencions cobreix, de mitjana, el 40% dels projectes, i que si l'Estat no aixeca el seu bloqueig, les entitats no podran recuperar els imports ja compromesos. "Aquesta situació comporta un endeutament crític per a la gran majoria de les entitats, que posen en risc la seva viabilitat i continuïtat", assenyala el departament.

Algunes de les entitats afectades, segons ha explicat la conselleria, serien Càritas Diocesana, la Fundació Privada Banc dels Aliments, Arrels Fundació, Special Olympics Catalunya Agrupació Esportiva, SOS Racisme Catalunya, el Casal dels Infants del Raval, la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, el Casal Lambda, Fundació Privada Amics de la Gent Gran, Federació Catalana de Voluntariat Social, la Federació Catalana d'Entitats de Paràlisi Cerebral, Centro Cultural Gitano de la Mina, Down Catalunya o l'Associació de Cardiopaties Congènites.

La Generalitat calcula que es poden veure afectats "uns 1.300 treballadors" de les entitats, així com 900.000 persones beneficiàries, directament o indirectament, per aquests ajuts, segons les dades facilitades per les mateixes entitats.

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha declarat que "es tracta d'un atac directe al teixit associatiu i cívic del nostre país" i ha lamentat la "nul·la sensibilitat de l'Estat davant la tasca que fan les entitats del nostre país contra l'exclusió social i en favor de la igualtat d'oportunitats".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?