ERC, Comuns i CUP volen reactivar al Parlament la comissió d'investigació sobre infiltracions policials en moviments socials
Els republicans han registrat una bateria de preguntes al Congrés i a la cambra catalana per denunciar la vulneració de drets fonamentals i l'espionatge policial. El ministre Grande-Marlaska ha defensat que totes les actuacions es realitzen "en estricte compliment de la llei"
Barcelona-
ERC, els Comuns i la CUP volen reactivar la comissió d'investigació al Parlament sobre infiltracions policials en moviments socials dels Països Catalans. Els partits ho han anunciat en diversos comunicats aquest dimarts, però els republicans també han registrat una bateria de preguntes al Congrés i a la cambra catalana. La voluntat és denunciar l'espionatge del Cos Nacional de Policia i la vulneració dels drets fonamentals per part de l'Estat.
La decisió arriba dos dies després de l'estrena del reportatge Infiltrats de 3Cat, un treball periodístic basat en la investigació de la Directa i que ha desencadenat tota una sèrie de reaccions polítiques. Mentre el PSC va demanar un anàlisi més profund d'acord "amb la lògica democràtica", Irídia va recórrer la inadmissió de la seva querella contra un dels agents i els col·lectius afectats van denunciar delictes de tortura i revelació de secrets. Per la seva part, els Comuns, ERC i la CUP han apostat per reprendre la investigació que ells mateixos van impulsar i que es va truncar amb el final sobtat de l'anterior legislatura.
A causa de la convocatòria d'eleccions anticipades, les compareixences van quedar a mitges. I, per aquest motiu, ERC ha comunicat que "ja està en converses amb les altres formacions polítiques que també han expressat" la voluntat d'activar de nou la comissió. La CUP, per la seva banda, vol impulsar l'eina parlamentària per "tenir accés a tota la informació sobre els casos d’infiltració" i per "generar els mecanismes necessaris per garantir el reconeixement, la reparació i la no repetició dels fets".
A més, ERC exigeix al Govern espanyol "que es posicioni al voltant de la implicació de les forces de seguretat en els casos destapats a Girona, Barcelona i el País Valencià", així com "sobre l'ús de relacions sexoafectives per obtenir informació". En aquest sentit, també demana al Govern d'Illa si adoptarà mesures "per garantir els drets de les persones que participen en moviments socials a Catalunya" i si establirà mecanismes de control per "evitar abusos".
Marlaska defensa les actuacions de la Policia Nacional
Després del rebombori que ha causat l'emissió del reportatge, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defensat les actuacions de la Policia Nacional en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts. Segons ha dit, les forces de seguretat sempre actuen d'acord amb la justícia en tasques de "prevenció" i "resposta" a possibles "fets delictius". Així mateix, també ha afirmat que totes les operacions es realitzen "en estricte compliment de la llei".
El Ministeri ja va oferir una resposta aquest dilluns, al·legant que totes els cossos de seguretat de l'Estat "garanteixen la seguretat i el lliure exercici dels drets i llibertats de tots els ciutadans" quan executen les seves funcions, en el marc de l'article 104 de la Constitució espanyola.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.