Com preparar el tortell de Reis tradicional a casa? Aquesta és la recepta per sorprendre la família
Entre torrons, polvorons i 'panettones', continua sent el protagonista de les hores més màgiques de l'any. Darrerament han proliferat diverses versions, però el més habitual és el de brioix, massapà i fruita confitada
Berga-
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024. El de massapà i fruita confitada segueix sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata o nata i trufa. El tradicional està fet amb brioix, farcit de massapà i tradicionalment amb fruits secs per sobre i especialment fruita confitada, simulant les joies de les corones reials.
La particularitat curiosa d'aquesta elaboració de les festes de Nadal és que hi té dues sorpreses per als comensals. D'una banda, una figureta que acostuma a ser la d'un rei o una reina: qui s'entrebanqui amb ella menjant el tortell, serà coronat amb la corona de cartró daurada que sol haver-hi al mig del tortell. D'altra banda, també hi ha una fava seca, que obligarà a pagar el tortell a aquell que la trobi.
Apostar per tortells fets per pastisseries i obradors de qualitat sempre és sinònim d'èxit, però si volem passar una bona estona en família i estalviar alguns euros, també el podem provar de fer a casa, per entretenir també als més petits. En els darrers anys s'han popularitzat les altres opcions, però nosaltres us volem proposar la recepta més tradicional. Si heu tocat una mica el gremi del dolç, veureu que tampoc té una gran complicació, però sí diversos passos a seguir amb certa rigurosita.
Com fer el tortell de Reis?
Ingredients: 300 g de farina de força, 3 ous, 50 g de llet, 25 g de sucre, 15 g de llevat fresc premsat, 150 g de mantega, 5 g de sal, ratlladura de llimona i/o taronja, canyella en pols. Per al massapà: 150 g de pols d'ametlla, 150 g de sucre i una mica d'aigua. Per a la decoració: fruita confitada, ametlla picada i 10 g de sucre esponjat.
En una màquina d'amassar o en atuell, fem la massa començant per integrar el sucre i la sal en la mantega prèviament temperada. Hi afegim després els 50 g de llet i els 3 ous, i continuem pastant. Afegim també ratlladura de llimona i/o taronja al gust. Després hi integrem la farina tamisada, on podem incorporar també el llevat esmicolat, o havent fet un preferment amb una mica d'aigua i uns 50 g de la farina. També podem afegir canyella en pols.
Pastem fins que la massa quedi ben elàstica, que la puguem estirar sense que es trenqui. Si no hem fet el preferment, aquí haurem de deixar fermentar un mínim de 30 minuts, fins que dobli el volum. Deixarem la massa tapada amb un drap, en un lloc de la casa que no sigui fred i sense corrents d'aire.
Mentrestant fem el massapà, mesclant la pols d'ametlla i el sucre. Perquè quedi una bona textura, hi haurem d'afegir una mica d'aigua, fins a tenir una massa prou tova i que no es trenqui. També podem treballar la farina prèviament en un robot de cuina, el que ajudarà al fet que deixi el seu oli i millorarà la hidratació. Estirem la massa en forma de xurro sobre una superfície enfarinada, i col·loquem el rei o la reina i la fava a l'interior, recoberts amb paper d'alumini.
Estirem també la massa en forma de xurro, posem el massapà a sobre i l'embolcallem, deixat el tortell farcit, i li acabem donant la forma circular. Deixem fermentar novament amb el mateix procediment, durant un parell d'hora o fins que dobli el seu volum. Podem deixar-lo fins a 24 hores, fins i tot, si tenim temps i paciència.
Quan hagi llevat, el pintem amb ou i decorem amb les fruites confitades, el sucre esponjat i l'ametlla picada. Enfornem al forn preescalfat a 200 graus durat uns 20 minuts. Un cop refredat, ja el podrem servir per gaudir amb tota la família. El podem fer amb certa antelació, però com menys millor, per evitar que quedi ressec i perdi textura i sabors.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..