Els pastissers vendran més d'un milió de tortells de Reis: aquests són els preferits pels consumidors
Els preus oscil·laran entre els 20 i els 50 euros, segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona
ACN
Sabadell-
El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superaran el milió a tot Catalunya, igualant les xifres de 2024. Als obradors comencen a preparar-ne a contrarellotge des d'aquest dijous, però en la majoria de casos no s'enfornaran fins la nit de Reis o el mateix dia 6, amb l'objectiu que estiguin pràcticament acabats de fer a l'hora de menjar-los.
Pel que fa a tendències, el de massapà i fruita confitada segueix sent el preferit pels consumidors, seguit molt de prop pels de nata o nata i trufa. Els preus oscil·laran entre els 20 i els 50 euros. "És una diada que no falla mai: l'alegria del tortell, reunir la família i entregar els regals", explica el pastisser de La Palma de Sabadell, Carles Boix.
En una diada tan tradicional, on cada vegada proliferen més productes industrials, els pastissers defensen també el valor del producte artesà de qualitat. Carles Boix, de la pastisseria La Palma de Sabadell, explica que un tortell artesà conté productes peribles, com els ous, la mantega o la llet fresca: "S'ha de coure i menjar. No hi ha una altra manera".
La fruita confitada és un element clau
També la fruita confitada és un element clau per als pastissers. "És fruita de veritat que es confita bullint-la amb aigua i sucre. Si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s'integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc. En els pastissos industrials, en canvi, sovint no s'utilitza fruita sinó carbassa, perquè és més barata", asseguren des del Gremi.
En aquest sentit, el sector recorda que el tortell de Reis artesanal és un producte que comporta entre sis i vuit hores de feina i que es cou només unes hores abans de menjar-lo. Per a preparar-lo es comença fent una massa de brioix amb massa mare farina de força, llevat fresc, ous frescos i mantega.
Quan la massa és a punt, s'estira i es farceix amb el massapà, el rei i la fava, s'enrotlla, se li dona forma circular i s'hi col·loca la fruita confitada. Com en moltes pastisseries artesanes, a La Palma de Sabadell el procés acaba aquí i es reprèn la nit de Reis, quan es comencen a enfornar els dolços.
"Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit per poder-los entregar acabats de coure. Son molts i no hi ha temps. S'ha de fer així", explica Carles Boix. Alguns tortells, admet el pastisser, s'acaben de coure el mateix dia 6 al matí. Boix coincideix que el de massapà és encara avui el 'rei' dels tortells.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..