Uns 200 expositors participaran a la Fira de Reis d'Igualada, una de les més antigues de Catalunya
Oficialment té més de 70 anys d’antiguitat, però els seus orígens es remunten al segle XIV. Al llarg del més d'un quilòmetre del Passeig Verdaguer hi trobarem planters, jardineria, llavors, alimentació i artesania
La Fira de Reis d'Igualada és una de les fires més antigues que se celebren al territori català, amb orígens medievals. Durant el matí de reis, el 6 de gener, la llargada del Passeig Verdaguer s'omple amb planters, jardineria, llavors, alimentació i artesania, a més de venedors ambulants, ocupant una superfície de més de 12.000 m2. Els 200 expositors d'enguany estaran distribuïts de punta a punta, al llarg del més d'un quilòmetre, i s'hi estaran tot el matí, des de les 9 fins ben entrades les 2 del migdia.
La 72a edició Fira es fa coincidir -com ja és habitual- amb el Mercat d'Antiguitats al Parc de l'Estació Vella, on es poden trobar més de 80 antiquaris, brocanters i col·leccionistes. Amb aquesta oferta, la ciutat d'Igualada es converteix per la Festa de Reis en un punt de trobada de gent d'arreu de la comarca de l'Anoia i els seus voltants. Ja és tradició que s'hi acostin agricultors, pagesos i visitants d'arreu del país, també per passejar desafiant el fred que acostuma a fer i alhora fer baixar els copiosos àpats d'aquestes dates.
A més dels productes agrícoles, també s'hi podran trobar productes d'alimentació com embotits, formatges, olives, mel, pastissos, fruites i verdures
A més dels productes agrícoles, també s'hi podran trobar productes d'alimentació com embotits, formatges, olives, mel, pastissos, fruites i verdures. Entre els paradistes també hi haurà artesans que ofereixen roba feta a mà, sabons i cosmètica natural, espelmes, bijuteria i marroquineria, així com els venedors ambulants amb ofertes cridaneres d'última hora.
Avui en dia la Fira de Reis és un autèntic esdeveniment comercial i social. En aquesta Fira especialitzada en planters, és tradicional que els pagesos de la comarca s'abasteixin dels planters d'arbres que necessiten per l'any. Darrerament, s'ha complementat amb productes d'artesania d'aquí i de fora i amb parades que ofereixen alimentació. Va evolucionant, però segueix "molt honesta amb la història que hi ha al darrere".
"Amb un clic al mòbil pots fer qualsevol compra, tenim el repte de com poder seguir aportant valor quan no has de sortir de casa per aconseguir res". Així de clar és el president de Fira Igualada, Ivan Sánchez Enrique, entitat sense ànim de lucre que organitza aquesta i altres propostes igualadines. El seu objectiu és fomentar i dinamitzar l'economia i comerç local.
La història de la Fira de Reis d'Igualada
L'any 1373, la concessió del privilegi de celebrar fires i mercats era una prerrogativa reial. Aquell any, Pere III el Cerimoniós atorgà a Igualada el dret d'organitzar una fira que s'iniciava el dia de l'Epifania del Senyor i s'allargava durant els quinze dies següents, donant origen a la tradicional Fira de Reis. Però no va ser fins al novembre de 1951 quan es creà Foment de Fires i Mercats sota el patrocini de l'Ajuntament. Els seus fundadors van decidir que la primera acció pública seria organitzar la Fira de Reis de 1952.
A més del tradicional mercat ramader, s'hi troben d'exposicions de maquinària i altres inputs per al sector agrícola i de productes diversos. Hi ha una secció dedicada al bestiar (cavallí, oví, boví i porcí), s'ubicà a la plaça d'Espanya i als carrers propers, als planters (hortícoles, d'arbres fruiters i de diverses varietats de vinya americana), estands de maquinària agrícola i les parades de venedors de teixits, llibres, cristalleria i venda ambulant en general, així com exhibició i venda de maquinària agrícola,
Amb el pas del temps s'ha anat evolucionant, no ha perdut la seva essència, ha seguit consolidada, no tant pel producte sí com per la tradició
"L'objectiu inicial era abastir la vida de pagès", recorda Sánchez sobre uns inicis on se celebrava per tota la localitat, amb els paradistes i proveïdors no només al passeig. "Amb el pas del temps s'ha anat evolucionant, no ha perdut la seva essència, ha seguit consolidada, no tant pel producte sí com per la tradició", reivindica el responsable. "En el context actual de tanta opció digital i de producte d'arreu, donem la possibilitat d'apropar-se al productor i artesà local, apropar la proximitat dels nostres orígens", insisteix.
Una Fira consolidada al calendari
Tot i que la fira dura oficialment tan sols cinc hores, la quantitat de paradistes i visitants fa que hi passin moltes coses. L'organització celebra que hi hagi un retorn tan positiu, puix en moltes ocasions no pot incrementar el nombre de paradistes, segons Sánchez. "És una fira que nosaltres no hem de vendre, té tanta consolidació i de forma proactiva atrau tanta gent que no fem una inversió important en comunicació, l'expositor ja es guarda la data", diu el president de l'entitat, celebrant que hi hagi "molta fidelitat".
Sánchez destaca que no plantegen la data com una fira comercial sinó com una fira de caràcter local, per bé que hi hagi paradistes d'arreu de la comarca i el ressò arribi arreu de la província. "A la fira de setembre -FirAnoia- no es tanquen operacions, però s'acaben tancant passades la fira. En aquest cas, tot el volum o impacte que genera passa durant la fira de reis", destaca.
El que estem veient és que aquest retorn als orígens i a la proximitat, tot i el context actual
Des de Fira Igualada, intenten identificar tendències per dissenyar noves fires que puguin aportar valor a la ciutat, mirant també altres fires i mercats d'arreu de Catalunya. "El que estem veient és que aquest retorn als orígens i a la proximitat, tot i el context actual, és una fórmula acceptada per part del públic de forma molt positivista. Per això volem seguir potenciant la Fira de Reis", remarca.
Alhora, posa en valor la coneixença que es fa entre productor i potencial client. "Hi ha molta recurrència, com que expositors i paradistes tendeixen a repetir, molts saben que hi haurà una parada que sempre hi és", detalla. En definitiva, reivindica que "tot i la revolució tecnològica i digital de la qual som partícips, tornem de nou a les arrels. Això ens està fent identificar que aporta valor, és interessant veure aquest híbrid".
Paradistes molt habituals
Tal com explica el president de Fira Igualada, és molt comú que els paradistes repeteixin, i la gran majoria ja són habituals. Un clar exemple és l'igualadí Ivan Rovira Escura, altrament conegut com El Pintapedrer. Aquest artesà especialitzat amb la pedra de pissarra i en fer joies amb aquest material ja fa prop de 15 anys que participa en la Fira de Reis d'Igualada.
"És un dia estrany, però com que ja és tradició de fa tants anys, els igualadins estan avesats a sortir tot i el fred. Hi ha concurrència de públic, a més de moltes parades", reivindica. Segons detalla, alguns hi busquen detalls d'altres hores, però molts s'hi acosten perquè estan fidelitzats: "La gent fa anys que ens coneix i a la fira els presentem novetats, tot i que queda el que queda perquè gastem els últims cartutxos", diu en referència al final de l'època de fires, que reprendrà a finals de febrer o principis de març.
La gent fa anys que ens coneix i a la fira els presentem novetats, tot i que queda el que queda perquè gastem els últims cartutxos
A més de les vendes, la gent també aprofita per fer canvis de regals que hagin pogut rebre especialment igualadins o anoiencs durant la nit de reis. I és que a Igualada és molt habitual que la gran majoria de regals arribin el dia 5 de gener a la nit, a través d'un miler de patges, per la qual cosa tothom va a dormir amb els regals. "Qui ha regalat peces nostres, l'endemà té una ocasió", remarca el paradista. "És una fira que es fa bé i que duri molts anys, és bonica tot i el fred", reivindica Rovira.
Un dels altres habituals és Josep Maria Oliva Codina de Mas Buret, que ofereix productes apícoles i derivats. Generalment s'hi pot trobar mel de la zona, de mil flors o romaní, o de muntanya que porten de Ripoll aprofitant la transhumància. També pròpolis, pol·len, gelera real o altres derivats de la mel com els preuats caramels de mel.
Oliva és de Santa Maria de Montbui per viu a Sant Martí de Tous. Explica que ja anava a la fira amb el seu pare durant molt temps, "potser des de fa 40 anys o més". Aquest hi tenia maquinària agrícola, però també venia coses per a les abelles. "És una fira que funciona i va bé. Ha canviat respecte d'altres anys, ara hi ha de tot a tot arreu. Està cotitzada, tot i que potser ha baixat una mica la participació de paradistes", valora en el seu cas.
En qualsevol cas, destaca que sempre hi troba els clients i els pot oferir un atracte més personal, "és una manera de donar-te a conèixer i fer relacions": "Sempre hi ha algú que no veus mai i a la fira et ve a comprar, ja ho espera. També destaca el pes de la tradició a Igualada de sortir a passejar "per baixar els àpats d'aquests dies". "El passeig és molt maco, travessa de punta a punta i la gent aprofita per pujar, baixar i comprar", celebra.
El Mercat d'Antiguitats
Com passa habitualment, la Fira de Reis coincidirà amb el Mercat d'Antiguitats. Una vuitantena d'antiquaris, brocanters i col·leccionistes estaran instal·lats al Parc de l'Estació Vella. De manera excepcional el mes de gener comptarà amb dos Mercats d'Antiguitats: el dia 6 a l'Estació Vella i el dia 26 de gener, últim diumenge de mes, al tram central del Passeig Verdaguer, en la seva ubicació habitual.