Público
Público

Carmen Calvo: "Ha arribat el moment de buscar una sortida política a la crisi catalana" 

La vicepresidenta considera que aquesta figura seria "força útil" per coordinar i afavorir el diàleg a la mesa entre els partits catalans que ha deixat clar, se situa al marge de la relació bilateral entre el Govern central i la Generalitat. La portaveu del Govern, Elsa Artadi, defensa que la figura del relator només ha de tenir presència a la taula de partits estatals.

Carmen Calvo comparece ante la prensa en el Palacio de la Moncloa. (EFE)

públic

Carmen Calvo, la vicepresidenta del Govern, s'ha afanyat aquest dimecres a explicar en una roda de premsa convocada al palau de la Moncloa la figura del relator, que tanta polseguera ha aixecat. Calvo considera que aquesta figura seria "força útil" per coordinar i afavorir el diàleg a la taula entre els partits catalans que ha deixat clar, se situa al marge de la relació bilateral entre el Govern central i la Generalitat.

"Aquest relator ajuda a fer una feina que no es presenta fàcil. I no hi ha més", ha insistit Calvo abans de criticar l'actitud del PP i de Ciutadans —partits als quals ha descrit com a "dreta radicalitzada"— per obstaculitzar aquest diàleg que busca una "sortida política" a la crisi a Catalunya.

Calvo ha estat molt crítica amb l'anterior Govern de Mariano Rajoy, al qual ha acusat d'inacció i de fer que el nombre d'independentistes passi del 10% el 2011 al 47% el 2018. I per això ha defensat que el Govern de Pedro Sánchez ha d'assumir la seva responsabilitat: "Continuar construint Espanya comptant amb Catalunya és reconèixer la realitat. Per això hem de treballar i fer política perquè els catalans sentin que les seves preocupacions són escoltades", ha explicat Calvo. "Intentar reconduir una situació, això és el que fa aquest Govern. Assumeix les seves responsabilitats a Catalunya intentant recompondre espais de diàleg, de coordinació i de trobada", ha resumit la vicepresidenta.

Calvo ha volgut deixar clar quines han de ser les circumstàncies en les quals ha de moure's el diàleg: "Seguretat jurídica en el marc constitucional i diàleg polític per a trobar respostes polítiques a una situació que és política". I en aquest context ha defensat el nomenament del "relator" a la taula de partits catalans. En la seva opinió, ha de ser un home o dona de Catalunya, que entengui el passat i ajudi al fet que els partits es puguin asseure a parlar.​

Segons ha explicat, no es tracta d'un observador internacional, ni d'algú que vagi a mediar en la situació. Calvo també ha carregat contra el PP i Ciutadans per no asseure's en la taula de partits catalans.

Calvo ha tingut temps per criticar l'actitud de del PP i de Ciutadans. La vicepresidenta ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, de situar-se en la "radicalitat" i el "desbarre" en plantejar la possibilitat de presentar una moció de censura contra el cap de l'Executiu, Pedro Sánchez, per la seva "alta traïció a Espanya" amb el diàleg a Catalunya. "És un líder que desbarra", ha dit Calvo.

Resposta a Page

Pel que fa a les crítiques que han fet alguns companys de militància del PSOE, entre ells, Emiliano García Page, a aquesta proposta del 'relator', Calvo ha argumentat que està "desinformat". "No hem arribat a temps que tingués la informació correcta", ha assenyalat Calvo en relació a les crítiques de Page.

Segons ha explicat, no es tracta d'un observador internacional, ni d'algú que vagi a mediar la situació. Calvo també ha carregat contra el PP i Ciutadans per no asseure's en la taula de partits catalans.

Artadi defensa el 'relator' a la taula de partits estatals

Minuts després de la compareixença de Calvo, la portaveu del govern català, Elsa Artadi, ha explicat davant els mitjans la posició de la Generalitat respecte el diàleg entre tots dos governs. Artadi ha lamentat la divisió dins el PSOE i dins el mateix executiu central sobre l'obertura d'un diàleg entre forces catalanes i espanyoles. A més, ha mostrat diferències notables sobre la figura del relator: mentre Calvo ha parlat d'aquesta figura com a part de la taula de diàleg de partits catalans, Artadi només la defensa a la taula de partits estatals. "Estem lluny de tenir un diàleg efectiu", ha dit.

Artadi ha defensat la figura del relator, ja que critica que, tot i les reunions formals, ambdós governs acaben tenint "diferents versions": "Volem algú que pugui donar fe de què s'està parlant. Que posi negre sobre blanc els acords", ha dit. També ha exposat la necessitat que assisteixi una representació de Podemos, ja que "el PSOE no és hegemònic entre les forces progressistes".

Pel que fa a la figura del relator, assegura que, fins ara, havien estat parlant sobre aquesta figura entre els dos executius, però que en cas que entrés la formació morada també l'hauria de "validar". A més, Artadi ha insistit que aquest "mediador", tal com l'ha anomenat, només actuaria a la taula de partits en l'àmbit estatal, ja que la taula de partits catalans -celebrada aquest dimarts al vespre sense la presència de Cituadans i el PP- és un "mandat del Parlament" i el govern central no hi té res a dir.

Tanmateix, ha explicat que el Govern estaria d'acord amb reunir-se amb representants del PSC a la taula de partits estatals sempre que aquests hi assisteixin com a portaveus del PSOE: "Volem que vingui qui hagi de tenir poder de decisió al PSOE a niviell estatal". 

Resposta del front de la dreta

Pablo Casado i Albert Rivera han anunciat que organitzaran un acte aquest diumenge en la plaça Colón de Madrid per "fer fora a Pedro Sánchez" de la Moncloa, en paraules del president de Cs. Tots dos competeixen per erigir-se com el partit que lideri aquesta acció contra l'Executiu que té com a teló de fons el conflicte a Catalunya. El líder de Vox, Santiago Abascal, per la seva part, també ha convocat als seus simpatitzants a unir-se a la protesta, informa Marta Monforte.

Les alarmes s'han disparat després de conèixer-se que el Govern ha acceptat utilitzar la figura del "relator" -una mena de coordinador independent per a la negociació entre partits- per a facilitar el diàleg a Catalunya. De fet, el líder dels 'populars' ha cancel·lat un viatge previst a Atenes per a aquesta setmana per l'anunci del Govern.

La convocatòria -que han presentat per separat i amb tot just una hora de diferència- està prevista per al mateix dia i lloc, però en horaris diferents. En el comunicat que han llançat els 'populars' preveuen una assistència de 20.000 persones a les quals citen a les 11 hores i que ja han registrat en la Delegació del Govern. Fonts 'populars' asseguren a Público que Casado ja ha contactat amb Rivera i Abascal per anar tots tres junts i que els equips estan parlant. La pregunta ara és si el líder de Vox i el de Ciutadans voldran fer-se aquesta foto conjunta, apunten des del PP.

"No es pot vendre Espanya a canvi d'un plat de llenties per seguir a la Moncloa", ha declarat el president del PP en un acte a Conca, on no ha descartat la utilització d'altres mecanismes parlamentaris que ofereix la Constitució, en al·lusió a una possible moció de censura. En una entrevista amb Efe a primera hora d'aquest dimecres, Casado ha cridat als espanyols a mobilitzar-se al carrer per a protestar per aquesta negociació. "Cridarem als espanyols al carrer", ha anunciat.

Per part seva, Rivera, en un post compartit en el seu compte personal de Twitter, ha fet una crida a "tots els espanyols que creguin en la nostra nació i Constitució" a les 12 hores del diumenge. Segons asseguren a Cs, la convocatòria no havia estat coordinada per endavant pels dos partits. En la formació destaquen que la resposta constitucional al 'procés' està al carrer, que ja la van liderar ells en el passat -gràcies la seva plataforma "Espanya Ciutadana"-i que tenen experiència fent-ho.

El 'tercer en discòrdia', Santiago Abascal -que assegura estar per sobre de "diferències partidistes"- ha convocat els seus simpatitzants i a "tots els espanyols a la gran mobilització d'aquest diumenge en la Plaça de Colón". El líder de la formació d'extrema dreta ha qualificat la proposta del Govern com a "traïció" a Espanya i a la Constitució. "Als colpistes separatistes només cal aplicar-los el Codi Penal. A Pedro Sánchez sembla que també", ha resolt.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?