Este artículo se publicó hace 13 años.
Salut obvia la vaga i obre la porta a reduir més despesa
Els metges demanen un recés d' "anàlisi" després d'una segona jornada d'aturades amb un seguiment discret
La vaga de metges convocada a Catalunya va acabar ahir com va començar dimarts, amb un seguiment discret que el sindicat convocant xifrava en el 73% mentre que la Generalitat el rebaixava al 20%. Una vegada llançat el pols, Metges de Catalunya va demanar un recés de "serenitat i anàlisi" abans d'aventurar-se a convocar noves aturades després de les eleccions, tal com havia amenaçat fa uns dies. Segueix, però, manant el desig de "reconduir l'erràtica política" del Govern català, que va respondre per boca del conseller Boi Ruiz amb una petició per tornar a la taula de negociació.
Ahir, Ruiz va eludir entrar en col·lisió amb el sindicat. Fins i tot evitant carregar el seu discurs amb els 40.000 ajornaments de visites originats per les 48 hores d'aturada convocades a tots els centres de salut, en afirmar que podran ser digerits en 30 dies. Però no va dir tot el que Metges de Catalunya vol sentir en aquests moments: que el pressupost sanitari de la Generalitat serà el 2012 el mateix que el d'aquest any i que s'evitaran més retallades. Fins i tot es va apropar al contrari.
Metges estima que el 73% dels facultatius van fer vaga; Salut dóna un 20%
Com ja va fer fa unes setmanes, el conseller només es va comprometre a mantenir les partides que afecten la "prestació assistencial", aquella que afecta els pacients, de manera que va obrir les portes al fet que, en conjunt, el pressupost sigui inferior al del 2011.
Això seria possible amb retallades allà on la conselleria creu que hi ha recorregut: el lloguer d'equipaments, la inversió en publicitat, l'estructura administrativa o els salaris dels directius. Però "la conselleria pot tenir una reducció del pressupost que no afecti l'activitat", va assenyalar.
Tampoc va garantir que les plantilles es puguin mantenir l'any vinent, tot i que aquesta "és la voluntat" de la Generalitat i un dels compromisos davant la resta de sindicats presents en la sanitat que negocien un ajust salarial en les plantilles de l'Institut Català de la Salut, l'organisme de la Generalitat que controla vuit hospitals i el 80% dels ambulatoris de la xarxa pública.
"La conselleria pot tenir una reducció de pressupost", afirma Boi Ruiz
"Hem protegit de la fallida el sistema sanitari públic amb una frenada brusca de la despesa", es defensava Ruiz. Res a veure la seva descripció amb la performance que va portar ahir Metges de Catalunya davant la seu de la conselleria, on el sindicat va emular un camp de mines per descriure la política del Govern. Cada artefacte simulat a terra mostrava un dany col·lateral de les retallades. Els 1.500 llits hospitalaris tancats en tota la xarxa pública, els serveis d'urgències nocturns tancats en 58 ambulatoris i el 40% de reducció de l'activitat quirúrgica, entre d'altres.
"La catalana és una sanitat d'excel·lència i no volem que es malmeti", assegurava el president del sindicat de facultatius, Albert Tomàs, que veu el perill que l'any 2012 la sanitat pública catalana tingui el mateix pressupost. Tomàs va ser molt gràfic en la seva explicació. L'any vinent hi haurà els mateixos recursos que el 2008 per atendre més d'un milió d'usuaris més i mantenir noves infraestructures estrenades en els últims anys. "Difícil de contenir", va resumir Tomàs.
En aquell moment, a l'Hospital de Bellvitge unes 300 persones tallaven la Gran Via, com ja és habitual cada dimecres. De metges n'hi havia pocs, ja que els facultatius havien anat en massa a la concentració de Metges de Catalunya aprofitant la jornada de vaga. La resta de la plantilla va fer la concentració a les portes de l'hospital i el posterior tall viari per trenta-cinquena setmana consecutiva.
El sindicat Metges de Catalunya compara les retallades amb un camp de mines
La falta de metges va ser substituïda pels veïns, en un procés de relleu que s'ha intensificat en les últimes setmanes i que cerca evitar el tancament d'un dels ambulatoris del barri. Al crit de "més bates i menys corbates", la gent gran del barri està donant oxigen a les protestes setmanals dels treballadors de la sanitat pública.
A l'interior de l'hospital, l'ambient era similar al del dia anterior. Segons la direcció del centre, un 53% dels metges van secundar la vaga en el segon dia d'aturada. Com van fer dimarts, a primera hora del matí es va trucar a tots els pacients que no serien atesos i es van reprogramar les seves visites. També van arribar moltes trucades d'usuaris que abans d'anar a l'hospital trucaven per assegurar-se que el seu metge no feia vaga.
L'absència de Metges de Catalunya en el tall de la Gran Via es notava. Ramón Montoya, president de la junta de personal de l'Hospital de Bellvitge i portaveu del sindicat d'infermeria Satse, mostrava el seu respecte a la vaga convocada pel sindicat de metges, però lamentava que hagués "fallat la comunicació i la forma de la convocatòria". Montoya aposta per "seguir en la via del diàleg" fins a acabar la negociació amb l'ICS. No es descarta la vaga unitària.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.