Este artículo se publicó hace 54 años.
Jovesi democràcia
Els joves d'entre quinze i vint-i-cinc anys es desconnecten de la política convencional d'una manera alarmant
Totes les recerques en l'àmbit internacional ens mostren una cosa que ja intuíeml'any 2002 en el nostre Projecte Internet Catalunya: els joves d'entre quinze i vint-i-cinc anys es desconnecten de la política convencional d'una manera alarmant i, cosa que és més important, per a aquest grup de població votar no té cap significat.
Això vol dir que no els interessa la política? No, al contrari, els interessa, i molt. Per exemple, s'observa un increment impressionant de participació jove en temes cívics no governamentals. El que els importa no és votar, és actuar. Paral·lelament a aquesta tendència també trobem un rebuig dels mitjans de comunicació tradicionals que va acompanyat d'un consum d'informació alternativa per mitjà d'internet, molt important. Una tendència nova molt clara.
Més que no pas negar aquesta realitat, potser convindria acceptar-la i al mateix moment iniciar una reflexió conjunta amb ells sobre com pensen acomplir els seus objectius cívics al marge de la política convencional. Probablement trobaríem noves idees que ens ajudarien a refrescar i fins i tot a reinventar la política. He dit reinventar, no assimilar i a continuació adulterar les seves propostes. Quins nous models de participació proposen? Quines noves formes de presa de decisió consideren en les societats democràtiques? Com pensen canviar la política sense participar en la democràcia institucional?
La majoria de nosaltres estem convençuts que cal una profunda revolució en la vida de les nostres democràcies; i potser els joves ens podrien ajudar, fer una contribució cabdal. Jo sé que perquè això succeeixi cal una gran dosi d'humilitat, però no oblidem que el futur no és nostre: és seu.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.