Este artículo se publicó hace 14 años.
Badalona converteix les parets en art urbà
Pocs artistes gaudeixen d'un espai públic amb centenars de metres quadrats per desenvolupar una obra que cada dia poden veure milers de persones, i encara és menys comú que els cedeixin una façana sencera per transmetre un missatge a gran escala. Badalona s'ha atrevit a acollir aquest tipus d'intervencions força inusuals a Catalunya, però amb una gran tradició als països anglosaxons, i ha deixat en mans de dos artistes urbans de renom internacional dues parets per pintar-hi dos murals que ja representen dos nous símbols per als ciutadans.
El dimoni de Badalona, obra de Sergio Hidalgo, que utilitza el nom de Sixeart, i El rostre de Badalona, creació de Jorge Rodríguez Gerada, donen personalitat al paisatge urbà. Aquest tipus d'actuacionsformen part del programa Identitat(s) i estan dirigides per la plataforma Kognitif amb el suport de l'Ajuntament de Badalona. L'objectiu és generar símbols a través de l'art per reforçar la identitat de les ciutats i es complementen amb altres activitats de cohesió social com tallers a les escoles.
Sixeart és una de les persones que millor podia projectar aquesta identitat. Natural de Badalona, havia tingut problemes amb la Guàrdia Urbana per guixar les parets, però dos anys després d'intervenir en façanes per alguns més glamuroses com la de la Tate Modern de Londres, és l'artista d'una de les obres més grans de la ciutat en un mur de vint metres d'alçada i una superfície de gairebé 340 metres quadrats. Es tracta de la seva versió "contemporània" del dimoni, una figura popular que aquesta vegada no es cremarà a la platja durant les Festes de Maig, sinó que es mantindrà intacta al barri de La Salut i que per a Sixeart significa "tornar a Badalona per la porta gran i retre un homenatge al món del grafit".
La cara dels ciutadansSeguint en direcció nord per la C-31, un altre dels artistes urbans de més projecció internacional, el cubanonovaiorquès Jorge Rodríguez Gerada, ha donat vida a les 9.800 totxanes d'una paret de 400 metres quadrats del barri de Sant Crist de Badalona, un altre dels barris que hi ha a la banda muntanya de l'autopista. El rostre de Badalona, creat per un dels fundadors del corrent artístic anomenat cultura Jamming, pretén ser la cara de tots els ciutadans, però s'ha configurat amb 34 fotografies de veïns anònims que a banda de cedir el seu rostre a Rodríguez Gerada han estat protagonistes d'una exposició del programa Identitat(s), on cadascun d'ells representa la realitat dels 34 barris de la ciutat.
"Fins ara feia dibuixos que s'esborraven amb el vent o la pluja, i així feia palesa la fragilitat de la identitat, i aquest és el primer projecte concebut perquè perduri en el temps", explica Rodríguez Gerada, que estrena la sèrie Identitat composta amb aquest mural.
D'aquesta manera, l'obra "parla d'una identitat social comuna que no es difumina" i les seves faccions mig ocultes a causa de la forma de l'edifici pintades a mà amb carbó "conviden a reflexionar sobre la modificació de la realitat quotidiana canviant de les ciutats".
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.