Público
Público

Sindicats i experts defensen la Reforma Laboral com la via més eficaç per reduir l’ocupació temporal i precària

La patronal Foment del Treball demana un nou text, argumentant que set de cada 10 contractes a Catalunya no sobreviuen més d’un any, mentre que economistes i representants dels treballadors advoquen per reformular el sistema productiu per minimitzar l’est

Protesta dels treballadors de 'handling' de l'aeroport del Prat. / ACN - Caterina Tallon

David Rodríguez

A pocs mesos que es compleixin dos anys de l’entrada en vigor de la Reforma Laboral, existeix un cert consens empresarial i sindical, representants de la part social que va signar el text amb el Govern central, que la nova normativa que orienta les relacions laborals està sent positiva per reduir les altes taxes de temporalitat i incrementar la xifra de contractes indefinits.

De fet, un estudi del sindicat CCOO mostra que a Catalunya, l’ocupació assalariada ha crescut un 3,2% entre els segons trimestres dels anys 2019 i 2022. I aquesta ocupació que en xifres globals suposa 93.900 persones, deixa el total de persones assalariades en més de tres milions.

Tot i aquest context, la patronal Foment del Treball demana tornar a negociar una reforma laboral perquè considera que l'actual no ha limitat la temporalitat, sinó que “l’ha amagat a les estadístiques”. Eliminar el contracte d’obra i servei, segons Foment, “no ha beneficiat l’estabilitat de l’ocupació, sinó que han encobert la temporalitat amb artificis estadístics”.

Per defensar aquestes tesis, la patronal utilitza un informe de la consultora Randstad, en el qual es conclou que set de cada 10 contractes indefinits a Catalunya no supera l’any de durada. Com a exemple, Foment argumenta que més de 106.000 persones han signat més d’un contracte indefinit en el mateix mes durant aquest any.

Emparant-se en aquest estudi de l’Empresa de Treball Temporal (ETT), Foment afirma que la concatenació de contractes indefinits ha anat acompanyada d’un increment de les finalitzacions de les relacions laborals per no superació del període de prova, que s'ha multiplicat per 11. Així, afegeix que aquestes eines han servit per “donar resposta a necessitats estrictament temporals”. Foment conclou que la baixada del 15% de l’ocupació temporal s’ha registrat perquè “els canvis en la contractació distorsionen les dades”.

Des de l'aprovació de la Reforma Laboral l'ocupació ha crescut a Catalunya

Tot i que Foment defensa que la figura del fix discontinu, impulsada per la Reforma Laboral, afavoreix els acomiadaments, les estadístiques certifiquen que la xifra de persones ocupades ha crescut. “Resulta difícil atribuir de forma directa i mesurar l’impacte, comparant l’any 2019 amb el 2023, els acomiadaments amb la Reforma Laboral, ja que també hi ha hagut un escenari de pandèmia, inflació elevada, increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) i una incertesa econòmica”. És la interpretació que en fa la professora d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB) Lídia Farré.

Els costos de la temporalitat

A partir de l’any 2022, moment en què va entrar en vigor la Reforma Laboral, sembla innegable que ha disminuït la contractació temporal, una de les xacres del mercat de treball en l’àmbit català i estatal. Farré recorda que “els abusos en la temporalitat comporten costos elevats pel sistema productiu, els treballadors, una inestabilitat i precarietat laboral i conseqüències demogràfiques”.

Encara que Farré admet un possible abús amb la figura dels fixos discontinus, detalla que “són un tipus de contracte més estable que els temporals”. En aquesta línia, precisa que intentar transformar tots els contractes temporals en indefinits no és una tasca que pugui derivar-se de la Reforma Laboral. “Necessitaríem una reformulació del sistema productiu, que reduís els contractes estacionals i la dependència de determinats sectors com el turisme i els serveis”.

La professora insta les empreses i les administracions a impulsar un sistema educatiu que faciliti la formació i la inserció laboral, sobretot en l’àmbit de la Formació Professional (FP) per rebaixar l’atur de llarga durada, especialment entre els joves i les dones.

Tot i que la figura del contracte fix discontinu s’ha estès amb la nova Reforma Laboral, ja s’utilitzava en les temporades turístiques. De moment, tant la Generalitat de Catalunya com els sindicats valoren positivament la seva evolució, ja que no han constatat ni episodis de conflictivitat ni un ús fraudulent per part de les empreses.

Les millors xifres en 16 anys

A l’octubre, l’atur va créixer a Catalunya en 4.261 persones, situant la xifra total de desocupats en les 339.693 a conseqüència de la finalització de molts contractes de la temporada estival. Tot i això, el mes presenta menys desocupació que ara fa un any i registra la  millor dada en un octubre des del 2007, quan estaven apuntades a les llistes de l’atur un total de 258.012 persones. En l’acumulat de l’any, la contractació indefinida representa el 45,65% del total, quan l’any 2019 era de tan sols el 14%.

Les dades, aportades pel sindicat UGT Catalunya, revelen que els cotitzants al règim general de la Seguretat Social amb un contracte fix-discontinu representen el 6,71% del total d’afiliacions amb contracte indefinit. Més enllà del pes de cada tipus de contracte, el sindicat reclama “un nou model productiu més just i sostenible, basat en una política industrial amb més inversió en innovació, formació i coneixement, amb un model turístic sostenible i amb condicions de treball digne i un sector serveis amb valor afegit. Un model productiu que ens possibiliti la transició ecològica capaç de fer front a l’emergència climàtica”.

Entre 2019 i 2022 a Catalunya ha crescut un 5,5% la població assalariada a jornada completa

CCOO Catalunya remarca que entre 2019 i 2022, a Catalunya, la població assalariada que treballa a jornada completa ha crescut un 5,5%, el que suposa prop de 136.000 persones més al mercat de treball. Per contra, la població assalariada a jornada parcial ha decrescut en un 9,4% i 42.100 persones menys. Tenint en compte que la població assalariada global ha crescut en un 3,2%, el sindicat creu que la conversió de temps parcial a complet és força evident.

Tot i no ser la panacea que resolgui tots els problemes estructurals del mercat de treball, la Reforma Laboral s’ha demostrat com una bona fórmula per combatre el canvi de lògica i cultura de la temporalitat que s’havia instal·lat i que ha resultat ser un mal endèmic greu. La dinàmica de retallar drets i precaritzar l’ocupació sembla que està canviant. Caldrà comprovar si es consolida.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?