El rebuig a Felip VI uneix l'independentisme en l'homenatge a Macià
Junqueras crida els socialistes a "complir allò acordat", mentre que Illa demana "convicció, ambició i pacte" perquè el 2025 sigui "un any d'oportunitats per a Catalunya"
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El tradicional homenatge a l'expresident Francesc Macià, en el 91è aniversari de la seva mort, ha marcat l'actualitat política catalana d'aquest 25 de desembre, dia de Nadal. Com sempre, s'ha fet al cementiri de Montjuïc, on està enterrat. Més enllà de reivindicar el llegat de Macià, l'independentisme ha coincidit a criticar el discurs pronunciat aquest dijous pel rei espanyol, Felip VI, mentre que el president de la Generalitat, Salvador Illa, s'ha limitat a receptar "convicció, ambició i pacte" perquè el 2025 sigui "un any d'oportunitats per a Catalunya".
Pel que fa al discurs del monarca, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que Felip VI no està legitimat per demanar "menys soroll" als polítics quan ell va contribuir "més que ningú" a apujar-lo després de l'1-O.
Junqueras, que ha recordat que el Borbó s'asseu al tron "perquè el dictador va nomenar rei son pare", ha dit que el 3 d'octubre del 2017, durant el seu discurs després del referèndum, "aplaudia les pallisses que la policia va donar als votants". "Entenem que en cap cas està habilitat a demanar que els altres facin menys soroll quan ell hi ha contribuït més que ningú", ha reblat.
En la mateixa línia, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha considera que el discurs del rei és "absolutament irrellevant" i està "mancat de qualsevol credibilitat", i l'ha instat a demanar "disculpes" pel 3 d'octubre de fa set anys, quan van carregar contra l'independentisme. La diputada de la CUP Pilar Castillejo directament ha dit que quan el Borbó va parlar "vam apagar tots la televisió". El president del Govern, Salvador Illa, ha fet una intervenció institucional, sense preguntes, i no ha parlat del discurs de Felip VI.
Reivindicació de Macià
On sí que hi ha hagut coincidències ha estat en reivindicar la figura de Francesc Macià, tot i que amb matisos diferents. Illa, per exemple, l'ha definit com "la persona que va iniciar el camí de l'autogovern". "No hi pot haver un país gran que no mantingui ben teixit el fil històric de les institucions", ha afegit. També ha opinat que quan els catalans han "compartit esperances, esforços i optimisme" el país ha "progressat", tal com ho ha fet quan ha "enfortit la fraternitat".
Amb tot, ha comentat que seria "un error" traslladar al dia d'avui el que va fer Macià, però sí ha volgut evocar "tres coses del seu llegat". Així ha parlat de "convicció", en el supòsit que "no hi pot haver país que funcioni" si no en té; d'ambició, perquè és imprescindible per al progrés del territori, i de "pacte", recordant que la Generalitat "moderna", de la qual "n'és pare Macià", va néixer d'un acord entre ell i diversos ministres de la república espanyola, d'entre els quals ha destacat Fernando de los Ríos, pare de la "revolució del respecte".
Junqueras, acompanyat de la nova direcció d'ERC escollida tot just fa pocs dies, ha recordat que Macià encarnava els valors de "llibertat i justícia social" que avui dia també guien ERC, el que va ser el seu partit: "La llibertat nacional i la justícia social són indestriables de la nostra causa". Així mateix, ha comentat que avui a Catalunya "moltes llars no podran celebrar el Nadal com es mereixerien", perquè 1,4 milions de persones i el 30% dels infants viuen sota el llindar de la pobresa.
Junqueras: "Qualsevol partit que hagi arribat a acords amb ERC el que ha de fer és honorar els pactes i complir allò acordat"
En clau d'actualitat ha afirmat que "qualsevol partit que hagi arribat a acords amb ERC el que ha de fer és honorar els pactes i complir allò acordat, perquè és bo per a la societat i les famílies del país". Un missatge clarament adreçat als socialistes i que prepara el terreny per a la negociació dels pressupostos de l'any vinent.
Turull ha assegurat que cada vegada que Catalunya "vol fer un pas cap a la seva plenitud, hi ha un Estat espanyol que intenta esclafar-la". I ha afegit que, per fer-ho, "l'Estat sempre ha tingut els seus botxins i també els seus il·lusos enterradors: uns botxins que a vegades han anat vestits de militars i que ara van vestits amb toga. En l'època de Macià podíem parlar de Primo de Rivera i ara podem parlar de Llarenas i de Marchenas". I ha afegit que també hi ha "il·lusos enterradors que han acabat la feina". Per a Turull, ara n'hi torna a haver que "donen per acabat aquest procés de Catalunya per la seva plenitud", però "amb la diferència que ara són d’aquí dins i no només de fora".
Turull: "L'Estat sempre ha tingut els seus botxins i els seus il·lusos enterradors"
Finalment, la cupaire Pilar Castillejo ha reivindicat el llegat de Macià dient que la seva "lluita" va servir per fer possible l'1-O. "El nostre és un poble que persisteix, i els pobles que persisteixen són els que vencen". La diputada també ha dit que avui dia hi ha "molts paral·lelismes" amb aquella Catalunya dels anys 30, dient que ja aleshores Espanya va tombar l'Estatut de Núria i la proclamació de la República Catalana que Macià va fer el 14 d'abril del 1931. "El que tenim clar és que les lluites sempre serveixen", ha conclòs.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..