La desconfiança de Junts i ERC amb el PSOE impacta en la negociació dels pressupostos de Sánchez
El desafiament de Puigdemont amb l'exigència de la qüestió de confiança, tot i que descartant una moció de censura, i l'exigència dels aspirants a presidir Esquerra del compliment dels acords amb els socialistes, complica l'aprovació dels comptes estatals
Barcelona-
La intervenció de Carles Puigdemont des de Brussel·les d'aquest dilluns ha estat tot un sonor toc d'atenció sobre l'esquerda que s'està obrint entre el PSOE i els partits independentistes catalans. En el cas de Junts queda més que evidenciat després de la compareixença de Puigdemont en què ha exigit a Pedro Sánchez que se sotmeti a una qüestió de confiança. Però també ERC comença a donar símptomes d'un fort distanciament, amb l'exigència de què els socialistes compleixin els acords pendents, com ara el nou finançament o la condonació del deute del FLA, abans d'afrontar altres negociacions crucials com ara la dels pressupostos generals, o els de la Generalitat. Una exigència que comparteixen els dos aspirants a la presidència del partit, tant Oriol Junqueras com Xavier Godàs.
La fractura entre independentistes i socialistes impacta directament sobre els pilars del Govern espanyol i amenaça la continuïtat de la legislatura espanyola. No es pot oblidar que Junts i ERC tenen una de les principals claus de la governabilitat a l'Estat espanyol, amb els seus set respectius diputats al Congrés dels Diputats imprescindibles per conformar la majoria que sustenta al Govern espanyol. Hi ha qui parla de desafiament i qui ho fa en termes d'ultimàtum, però el cert és que l'exigència que Pedro Sánchez se sotmeti a una qüestió de confiança, que ha posat damunt la taula Carles Puigdemont, és un escac en tota regla a la governabilitat de l'Estat, i el temps dirà si es produeix el mat.
A ningú se li escapa que Junts es un partit extremadament tàctic, que ha fet dels estirabots parlamentaris tota una magistratura de la seva acció política. Però en el fons de la situació actual sura una preocupació evident, segons explica un dels seus dirigents: "No volem, ni ens podem permetre, que Sánchez ens faci el mateix que va fer a Esquerra", en referència als incompliments sistemàtics que els independentistes asseguren que va practicar el Govern espanyol amb els republicans. Uns fets que des d'Esquerra matisen però acaben assumint: "no és cert que els nostres pactes han estat a canvi de res, però la desconfiança cap els socialistes dels nostres militants, i d'una bona part dels votants, és molt elevada", afirma un membre de l'actual direcció d'ERC.
La desconfiança, el element clau a superar
La desconfiança és doncs el concepte clau en la complexa relació entre independentistes i socialistes que pot fer naufragar els pressupostos generals, i amb ells enfonsar la legislatura i fins i tot provocar unes eleccions generals avançades. Tot i que des de la Moncloa s'assegura que veuen factible l'aprovació dels comptes, i que en cas contrari tampoc seria determinant per generar una convocatòria electoral. Però per Puigdemont la desconfiança és total: "La descoordinació entre allò abordat a Suïssa -en la taula negociador sota supervisió d'un mediador internacional- i la praxi del Govern espanyol és molt preocupant. L'estil del PSOE és confondre la nostra disposició a negociar amb renúncia. El PSOE no és de fiar".
Puigdemont: "La descoordinació entre allò abordat a Suïssa i la praxi del Govern espanyol és molt preocupant"
De fet, des de Junts consideren que "sabíem que no eren de fiar -els socialistes- quan vam signar els acords de Brussel·les per a la investidura de Sánchez, però pensàvem que amb voluntat política podíem entrar en una nova etapa. Ara bé, la falta d'avenços respecte al que hem parlat a Suïssa ha fet que la desconfiança encara sigui més gran".
"No es tracta d'arribar a nous acords sinó de recuperar la confiança perduda, i el PSOE ha de ser conscient que només serà possible donant passos decisius en el compliment dels acords ja establerts", assegura el membre de la direcció d'ERC consultat. Els republicans posen l'accent en el tema del finançament singular per Catalunya: "intentar descafeïnar l'acord que vam fer, amb un altre cafè per a tothom, no ajuda a generar confiança". Un retret que també comparteixen des de Junts, tot i que carregant contra ERC per no exigir amb més contundència un model en la línia del concert econòmic.
L'amnistia o l'oficialitat del català a Europa
Per a Junts també és clau la posició del Govern espanyol en temes com l'amnistia i l'oficialitat del català a Europa. "Sabem que cap dels dos temes depenen directament del Govern espanyol, però no podem confiar en la voluntat política real d'aconseguir-ho si Pedro Sánchez i els seus ministres avalen la vulneració de la llei d'amnistia per part dels jutges i no s'hi oposen frontalment, o si el president del Govern espanyol no lidera personalment el tema del català a Europa situant-lo en l'eix central de les prioritats espanyoles en les negociacions amb els socis europeus", assegura una dirigent del partit de Puigdemont.
Puigdemont: "Pedro Sánchez no ha dedicat els esforços que li hem demanat. Ha arribat el moment o bé d'un punt d'inflexió o bé de deixar-ho córrer"
Ho defineix així Carles Puigdemont en un clar retret cap al president del Govern espanyol: "Pedro Sánchez no ha dedicat els esforços que li hem demanat. El català no és llengua oficial d'Europa; no hi ha amnistia; hi ha hagut silenci absolut davant d'un atac tan greu com el fet que tot un tribunal suprem decideix arbitràriament no aplicar una llei en vigor. Ha arribat el moment o bé d'un punt d'inflexió o bé de deixar-ho córrer".
Una porta entreoberta a recuperar l'entesa
Malgrat la duresa de la intervenció de Puigdemont, des de Junts s'intenta deixar una porta entreoberta a l'entesa. "No ho plantegem com una amenaça", assegura el propi Puigdemont en referència a l'exigència de la qüestió de confiança. "Creiem que és una oportunitat per un punt d'inflexió", en les relacions entre Junts i el PSOE, planteja l'expresident de la Generalitat. En aquest sentit, fonts de Junts mantenen que "tot està obert, però depèn bàsicament del PSOE". Aquestes mateixes fonts asseguren que es poden arribar a acords, inclosos els pressupostos però només si hi ha un canvi d'actitud real per part del PSOE, i asseguren que "ha de ser creïble, i hores d'ara no sembla que hi estiguin disposats".
Respecte a l'escenari que s'obre en cas que Sánchez no satisfaci les peticions de Puigdemont, des de Junts asseguren que no estan oberts a donar suport a una moció de censura que permeti al president del PP, Alberto Núñez Feijóo fer-se amb la presidència del Govern espanyol. Però afirmen rotundament que "serà impossible arribar a acords amb el Govern espanyol i no tindrà sentit continuar negociant res". Si això suposa el final de la legislatura o no, amb avançament electoral o no, "dependrà exclusivament de Pedro Sánchez", asseguren tot traspassant tota la responsabilitat al president del Govern espanyol.
ERC també pressiona en ple procés congressual
També ERC ha obert una altra escletxa amb els socialistes i respecte a l'aprovació dels pressupostos, en el marc de la campanya per a la presidència del partit que es vota aquest dissabte. L'expresident d'ERC i candidat per Militància Decidim (MD), Oriol Junqueras, adverteix que "no hi haurà cap acord de pressupostos ni de cap altra mena si no compleixen -els socialistes- els acords que han signat". Entre ells, Junqueras destaca el del finançament "singular" o la condonació del fons de liquiditat autonòmica (FLA). En el cas d'incomplir aquests compromisos, "no serà el que la societat catalana necessita i mereix", i adverteix que Esquerra no podrà votar els pressupostos.
Junqueras: "No hi haurà cap acord de pressupostos ni de cap altra mena si no compleixen -els socialistes- els acords que han signat"
Per la seva part, l'altre aspirant a president d'Esquerra, Xavier Godàs de Nova Esquerra Nacional, ha recollit la proposta que plantejava la tercera via de Foc Nou per a què qualsevol acord de pressupostos hagi de ser ratificat en una consulta a la militància republicana. La qual cosa complica molt que es pugui tirar endavant un acord en aquesta matèria. Godàs adverteix als socialistes que si és elegit president d'ERC no tolerarà "un xantatge gairebé emocional". I assegura que "la governabilitat dependrà de què els socialistes moguin fitxa, i ràpid, tant a Espanya com a Catalunya".
El crèdit de Sánchez s'esgota
L'independentisme ha perdut la majoria al Parlament de Catalunya però manté la força de ser decisiu al Congrés dels Diputats. I tot fa indicar que tant Junts com ERC volen jugar la principal carta que els queda. I dirigents de tots dos partits asseguren que al PSOE se li ha esgotat el crèdit, tot i que deixant la porta oberta a recuperar l'entesa.
Dirigents de tots dos partits asseguren que al PSOE se li ha esgotat el crèdit
En el cas d'ERC perquè consideren que no poden permetre's més incompliments per part del Govern espanyol com les inversions en infraestructures, una amnistia que ha tingut uns efectes més que limitats, o un traspàs de Rodalies que no arriba mentre el servei ferroviari passa pels pitjors moments de la seva història immers en un caos total d'avaries i obres. De fet, els republicans atribueixen bona part de la seva desfeta electoral a aquests incompliments del PSOE. I en el cas de Junts, perquè han basat tota l'estratègia en criticar als republicans per aquest motiu i no poden assumir que ara passi el mateix amb els acords establerts per ells amb el PSOE.
Si Sánchez tindrà capacitat de recuperar el crèdit, amb qüestió de confiança o sense, es veurà les pròximes setmanes. Però tot indica que no dependrà d'acords puntuals com el traspàs de les competències d'immigració que negocien Junts i el PSOE, sinó d'un posicionament més de fons, de compromís amb l'execució dels temes claus dels acords d'investidura amb els dos partits independentistes, que permeti generar una relació de confiança entre uns i altres.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..