Optimisme entre els productors de tòfona negra per una collita millor gràcies a les darreres pluges
El preu del quilo oscil·la entre els 800 i els 1.200 euros, amb un increment de la demanda i dels preus coincidint amb la campanya de Nadal
ACN
Tarragona-
L'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat) augura una millor collita que la de l'any passat gràcies a les pluges que van caure a la tardor. La temporada va començar al novembre i finalitzarà al març i, tot i que encara no hi ha una previsió precisa, l'entitat confia a superar les tres tones del 2023.
El 80% del volum de tòfones que es produeixi s'exportarà a més de 50 països, amb França, Itàlia i els Estats Units com a principals destinacions. De fet, el vicepresident de Protocat, Dídac Espasa, admet a l'ACN que tot i que son "els grans productors de tòfona negra de l'Estat", encara "falta molt consum intern". Espasa detalla que el preu del quilo oscil·la entre els 800 i els 1.200 euros, amb un increment de la demanda i dels preus coincidint amb la campanya de Nadal.
Malgrat que aquesta temporada auguri un bon resultat, el sector feia tres anys que patia per la sequera. "Qui va poder regar a principi de temporada l'ha poguda salvar bé", explica Espasa. No obstant això, el vicepresident alerta que el canvi climàtic està afectant el creixement d'aquest fong: "Antigament, el clima mediterrani beneficiava la tòfona, que apareixia de manera silvestre a França, Espanya i Itàlia. Això ha canviat i avui sense una bona gestió i sense reg de suport seria inviable cultivar-la".
La complexitat de treballar amb la tòfona negra
A Catalunya, el treball amb la tòfona negra és relativament recent, amb només 30 anys d'història, un període molt breu comparat amb productes tradicionals com l'oli o el vi. Aquesta curta trajectòria comporta variacions tècniques d'un any a l'altre, sumades a la complexitat de gestionar la delicada "simbiosi entre un fong i un arbre".
Una de les qüestions ja resoltes és la selecció de l’arbre adequat per al desenvolupament del fong. Espècies com l’alzina, el roure i el coscoll són les més indicades per afavorir la simbiosi. A més, el terreny ha de ser calcari i situar-se a una altitud específica per garantir unes condicions òptimes. Amb tot, la collita no seria possible sense l'ajuda dels gossos tofoners. "Sense ells no podríem trobar tòfones", reconeix Espasa.
El Departament d'Agricultura tenia registrades 690 hectàrees de camps de tòfones el 2023. La distribució territorial és de 492 hectàrees a Lleida, 115 a Tarragona, 56 a Barcelona i 27 a Girona. Tot i això, Protocat afirma que existeixen camps no declarats, fet que elevaria la superfície total a més de 1.000 hectàrees, gestionades per uns 150 productors.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..