El febrer a la cuina: 10 fruites, verdures i hortalisses de temporada per aquest mes
Als mercats trobarem encara peces característiques de les èpoques més fredes que ens ajudaran contra els refredats, però per als més frisats arriben també els primers productes primaverals

Berga-
Amb el fred de l'hivern, el nostre cos agraeix aliments que ens ajudin a mantenir-nos saludables i amb energia. Les fruites, verdures i hortalisses són grans aliades per reforçar les defenses, combatre refredats i, alhora, aportar-nos la calidesa i els nutrients necessaris. Si apostem per productes de temporada, a més, seran més bons, els rebrem en millor estat i ajudarem a un model productiu i agrari més sostenible i positiu pel nostre territori.
Encara podem gaudir de molts productes dels últims mesos, com les taronges i mandarines, els espinacs i les bledes, la coliflor i el bròquil, així com les peres, les pomes, els calçots i les carxofes. Però també alguns productes primaverencs comencen a treure el cap, com pèsols, maduixots o alvocats. Us proposem 10 fruites verdures i hortalisses ideals per aquest mes de febrer.
Kiwi
El kiwi és una fruita que encara podem trobar en temporada i que destaca per la seva riquesa en vitamina C i fibra. A més de ser antioxidant, és útil per regular el trànsit intestinal gràcies al seu contingut en fibra insoluble. És un aliment ideal per a dietes equilibrades, ja que té un valor calòric moderat.
A la cuina, el kiwi es consumeix habitualment al natural, però també es pot utilitzar en rebosteria, amanides o batuts. La seva textura i color verd brillant el fan ideal com a element decoratiu o per afegir frescor i originalitat a qualsevol plat.
Bròquil
El bròquil, com la coliflor, és una de les verdures que trobem en aquesta època, gairebé acabant la seva temporada. Pertany a la mateixa espècie que la col i és conegut per ser molt nutritiu i baix en calories, amb només 20 kcal per cada 100 grams. A més de ser ric en fibra, conté una gran quantitat de vitamines, minerals i antioxidants, cosa que el converteix en un ingredient molt complet per a la dieta.
A la cuina, és extremadament versàtil. Una crema suau, combinada amb poma, és per a molts una opció recorrent i habitual. Però també el podem preparar al vapor, saltat, bullit o gratinat per potenciar el seu gust. És important no passar-nos amb la cocció per tal de mantenir les seves propietats nutricionals i la textura.
Espàrrec
Els espàrrecs són un dels productes de temporada més valorats. Es tracta les tiges tendres de l'esparreguera i es distingeixen pel seu gust suau i textura delicada. Les parts més tendres són ideals per cuinar al vapor, saltar o fer a la planxa, mentre que les parts més dures es poden aprofitar per fer cremes o salses.
A nivell nutricional, els espàrrecs són principalment aigua (92%), fet que els fa baixos en calories i molt saludables. Aporten vitamines, minerals com el potassi i el sofre, i tenen propietats diürètiques i antioxidants. També són bons per a la pell, els cabells i les ungles gràcies al seu contingut en clorofil·la i sofre.
Mandarina
Les mandarines, juntament amb altres cítrics com la taronja i l'aranja, són imprescindibles durant els mesos freds. Aporten 50 mg de vitamina C per cada 100 grams, ajudant a reforçar el sistema immunitari i a combatre refredats. A més, són pràctiques i fàcils de pelar, cosa que les fa ideals també per als que posen excuses a l'hora de menjar fruita.
Tot i que normalment es consumeixen crues, les mandarines també poden ser una sorpresa a la cuina. Es poden marcar i caramel·litzar lleugerament en una paella o incorporar en amanides i postres per aportar frescor i contrast. També són perfectes per aromatitzar plats o per donar un toc diferent a salses i guarnicions.
Pèsol
Tot i que la temporada forta va de març a maig, ja en podem trobar alguns als mercats. El pèsol és una planta de la família de les lleguminoses, la llavor de la qual és comestible. Els seus grans verds i tendres l'han convertit en una de les verdures més apreciades. Es conrea a Europa des de fa més de cinc mil anys, però a Catalunya és especialment valorat el pèsol del Maresme, de la varietat garrofal.
Es tracta d'unes lleguminoses amb moltes vitamines, que ens ajuden al bon funcionament del sistema nerviós. Alguns estudis també els vinculen com a una ajuda contra el nerviosisme i a favor de la positivitat. El més habitual a la cuina és bullir-los, i els podem saltar un cop estan al punt, sigui com a ingredient principal o com a acompanyament.
Espinac
Els espinacs són un aliment essencial durant el febrer, ja que es troben en el seu millor moment. Són una font excel·lent de calci, àcid fòlic, fibra i vitamines, especialment la vitamina A. Encara que es conreen tot l'any, les varietats més apreciades comencen ara i es mantenen fins a la primavera.
A la cuina, els espinacs són increïblement versàtils. Funcionen en plats tradicionals com els espinacs a la catalana o el bacallà amb panses i pinyons, i també en receptes de pasta com raviolis o canelons. Es poden usar com a ingredient principal o com a part d'una salsa, adaptant-se a tota mena de preparacions.
Alvocat
Tot i que l'alvocat genera controvèrsia per l'alt consum d'aigua que requereix la seva producció, és una fruita molt versàtil i rica en nutrients. Aporta greixos saludables, vitamines i minerals, sent ideal per a receptes tant dolces com salades. La seva textura cremosa i el seu sabor neutre el fan molt popular.
A banda de les conegudes torrades amb alvocat, també es pot utilitzar en salses, amanides o fins i tot postres com pastissos o mousses. Malgrat que no és tradicionalment un producte de proximitat, cada cop es cultiva més al sud d'Espanya, així com puntualment a Catalunya, convertint-se en una opció més accessible.
Remolatxa
La remolatxa és una hortalissa que destaca pel seu color intens i per la seva capacitat de fer més atractius els plats. Sol utilitzar-se en cremes o purés, però també funciona molt bé en guisats, amanides o crua per potenciar el seu sabor natural. Un exemple clàssic és l'humus de cigrons i remolatxa, que és tan vistós com nutritiu.
Tot i que és dolça, la remolatxa és baixa en calories, amb unes 30 kcal per cada 100 grams. És rica en vitamines i minerals que ajuden a metabolitzar el sucre de manera lenta i saludable. També conté antioxidants potents que aporten beneficis interessants per a la salut general.
Endívia
L'endívia és una hortalissa de la família de l'escarola que trobem ara en plena temporada. Té poques calories, destaca pel seu alt contingut en aigua i fibra, i és rica en vitamines, minerals i antioxidants que són molt beneficiosos per a la salut. És una opció lleugera que encaixa molt bé en qualsevol dieta equilibrada.
La seva forma particular i el gust lleugerament amarg fan que sigui ideal per emplatats creatius. Les fulles es poden utilitzar com a recipients naturals per a altres ingredients, i el contrast del seu sabor és perfecte per combinar amb ingredients dolços o salats, creant plats frescos i originals.
Maduixot
I acabem amb un dels fruits que arriben, a l'espera de les maduixes primaverals i estiuenques. Al febrer ja podem gaudir dels bons maduixots, una varietat més grossa. Gràcies a la dolçor i el vermell intens, amb cert contrapunt àcid, és una de les fruites més atractives per a molts. A Catalunya, la comarca del Maresme és la principal zona productora de maduixes, i també on maduixes i maduixots són més apreciats.
Aporten poques calories, unes 40 calories per cada 100 grams, i destaquen per la seva presència hidrats de carboni (fructosa, glucosa i xilitol), així com la fibra. Són una gran font de vitamina C, així com nutritives, refrescants, diürètiques, depuratives i laxants. El millor sol ser consumir-les al natural, siguin soles o en amanides, amb nata, amb batuts… però també en podem fer melmelades i confitures.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.