“Per Nadal recomanem l’empinyonat, que és un panellet de pinyó en forma de barra de torró”
Parlem amb el pastisser Oriol Carrió
C.F.
Periodista
Barcelona--Actualitzat a
El millor panellet de pinyons de Catalunya del 2024 es fa a Barcelona. Concretament a la Pastisseria Oriol Carrió, al carrer de Bailèn 216. L’establiment ja va guanyar el concurs l’any 2022, l’anomenada Ruta dels Millors Panellets de Pinyons i organitzada per l’Obra Social Ernest Verdaguer, de la plataforma Panàtics, i amb el suport del Gremi de Flequers de Barcelona. A banda, la pastisseria Carrió també compta amb altres distincions, com ara la Millor Coca de Crema de l'any 2021, o el tercer premi del Millor Tortell de Reis de l'any 2021. En aquesta entrevista parlem amb el seu creador, el pastisser Oriol Carrió, que en plena època pre Nadal aconsegueix la fusió de tradició i modernitat per oferir una experiència única. Com a novetat, i expressament per aquestes dates, ha adaptat els seus famosos panellets al format del torró.
Els panellets són un dels productes emblema de la tradició gastronòmica catalana?
Sí, els panellets són un element essencial de la tradició gastronòmica catalana durant la Castanyada, una festivitat d'origen ancestral vinculada al record dels difunts i a l’arribada de la tardor. Es fan amb ingredients típics de la temporada, com l’ametlla. Tradicionalment, la Castanyada combinava rituals religiosos i àpats familiars, on els panellets s'oferien com a ofrenes o es compartien en reunions per recordar els éssers estimats. Són un emblema de la rebosteria catalana i han mantingut la seva popularitat, adaptant-se als gustos moderns sense perdre el seu vincle amb la tradició.
On hem de buscar les primeres receptes?
Els panellets tenen els seus orígens en la influència àrab, amb l’ús d’ametlles, mel i sucre, i estan vinculats a rituals funeraris cristians del Dia de Tots Sants, on es preparaven com a ofrenes i aliments energètics. Es van integrar a la Castanyada, una festa pagana adaptada al cristianisme, consolidant-se com un dolç tradicional català a partir del segle XVIII. Actualment, són un símbol de la identitat gastronòmica catalana, amb receptes que combinen tradició i innovació.
Quin és el vostre procés d’elaboració?
El primer pas és elaborar el massapà el dia abans perquè s’hidrati bé. És una barreja d’ametlla marcona, sucre i aigua. L’endemà, es talla el massapà en esferes d’uns 15-20 grams cadascuna. Es barregen els pinyons amb rovell d’ou i s’arrebossen les esferes. Finalment, es couen al forn fins que queden ben daurades, es deixen refredar i ja estan llestes per gaudir-ne.
Ens podeu compartir algun secret per eleborar el panellet perfecte?
El secret està en els temps i els processos. Cal saber com hidratar l’ametlla perquè el massapà tingui la textura justa, que estigui ben fi, i assegurar que la mossegada combini els pinyons cruixents amb el massapà tendre per oferir dues textures en una sola mossegada.
Clar, existeix la percepció que els panellets són cars, però quantes hores invertiu en la seva elaboració?
És cert que molta gent creu que els panellets són cars i que fer-los a casa surt més econòmic, però això també passa amb altres serveis, com planxar la roba o arreglar el cotxe. El que encareix el producte és el cost de mantenir un negoci obert: el lloguer, la maquinària, el packaging, els sous dels treballadors, i els dies en què la pastisseria està tancada però continua tenint despeses. Tot això repercuteix en el preu final.
Què representa, per vosaltres, la distinció de millor panellet de pinyó 2024?
És un orgull haver rebut aquest reconeixement dues vegades. Per nosaltres, significa saber que oferim als nostres clients el millor producte, i per l’equip és un reconeixement a la seva feina i esforç.
Quins tipus són els que més es venen des de la Castanyada?
El de pinyons és el rei, seguit del de xocolata i el de coco. Tot i que amb el temps han aparegut nous sabors i colors, els tradicionals continuen triomfant.
El de pinyons és el rei, seguit del de xocolata i el de coco
Creieu que any rere any creix la demanda?
La demanda no ha canviat gaire o fins i tot pot haver disminuït lleugerament, ja que a molta gent jove no li agraden tant. A més, cada cop hi ha menys pastisseries clàssiques, i moltes de les que obren no aposten pels productes tradicionals.
Quin és l’impacte econòmic dels panellets catalans al seu entorn?
Els panellets són un producte estrella a les pastisseries catalanes durant la tardor, generant una gran demanda i ajudant a mantenir viu l’ofici de pastisseria artesanal.
Què és el que més valoren els consumidors del producte?
La qualitat, sense cap mena de dubte. És un producte en què no es pot amagar res, i les seves virtuts i defectes es noten de seguida.
Els panellets estan amenaçats per altres tradicions com Halloween?
Els catalans som gent de tradicions, i crec que els panellets no corren cap perill, però hem de continuar impulsant-los. A casa nostra, celebrem tant la Castanyada com Halloween, i trobem espai per a les dues festivitats.
Els panellets són un producte estrella a les pastisseries catalanes durant la tardor, ajudant a mantenir viu l’ofici de pastisseria artesanal
El panellet és un producte que associem a la tardor, però es pot consumir tot l’any?
Tot i que s’associen a la tardor, són especialment desitjables quan fa fred, ja que són un aliment amb alt valor calòric. Les tardors càlides fan que se’n venguin menys.
Ens podeu recomanar cinc panellets estrella per a les festes de Nadal?
És difícil trobar panellets per Nadal, però existeix l’empinyonat, que és com un panellet de pinyó en forma de barra de torró. Gràcies al nostre premi, hem adaptat la recepta del panellet de pinyó per oferir-lo en aquesta forma, i està tenint molt èxit.
La feina de pastisser és vocacional? Hi ha relleu generacional?
Sí, és una feina vocacional com molts oficis. Tot i que és agraïda, també és sacrificada. El relleu generacional passa per actualitzar horaris i trobar un equilibri. També voldria passar el Dia de Reis amb la família, però en aquest ofici és impossible.
Crec que el futur dels panellets serà complicat, però per als catalans, la tradició és molt important.
Quin futur augureu pels panellets catalans?
Crec que el futur dels panellets serà complicat, però per als catalans, la tradició és molt important.
A més dels panallets, quins altres productes de Nadal elaboreu a la vostra pastisseria?
Elaborem pràcticament de tot: polvorons, stollen, torrons, panettone i peces de xocolata. Sempre busquem oferir productes de molt alta qualitat, elaborats amb passió i donant la millor versió possible.
Ha incrementat la feina, durant l’etapa nadalenca?
Sí, i tant! És el mes més fort de l’any a la pastisseria, però ho fem amb molta il·lusió i ganes, perquè és la nostra vocació.