Els empresaris de la fruita alerten que ja hi ha arbres regats pel canal d'Urgell que han perdut tota la collita
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) consideren que es tracta d'una "mort anunciada" i insisteixen a dir que la prioritat és assegurar la supervivència dels arbres
Públic
Castelldans-
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) alerta que ja hi ha finques d'arbres fruiters regats pel canal d'Urgell que donen per perduda la totalitat de la seva collita. "El que veiem en aquest camp és l'inici d'una mort anunciada", ha valorat Manel Simon, director general de l'organització.
Més enllà de la producció que es perdrà enguany, el responsable de la patronal fructícola insisteix que la prioritat és assegurar la supervivència dels arbres. El dubte principal és ara saber si els arbres podran sobreviure o no a l'estiu, arran de les restriccions d'aigua a causa de la sequera i el tancament del canal d'Urgell.
De moment, els regants asseguren està previst que un sol reg es dugui a terme a principis de juny i també s'està parlant d'un altre reg al juliol. Però aquest dependrà del nivell de reserves d'aigua dels pantans.
Des de la patronal fructícola alerten que es necessiten almenys 3 o 4 regs per a salvar els arbres. I reiteren que cal assegurar la supervivència i també de compensar els agricultors amb ajuts per evitar l'abandonament de les explotacions.
En aquesta època de l'any, els fruiters haurien d'estar plens de fulles i amb els fruits en ple creixement amb la pell ferma i llisa, tot el contrari de la situació que comencen a presentar diverses finques que reguen del canal d'Urgell. Des d'Afrucat estan convençuts que és qüestió de temps que la resta d'explotacions de la zona presentin els mateixos símptomes.
El canal d'Urgell rega unes 9.000 hectàrees de fruiters. L'organització xifra en 170 milions d'euros les pèrdues pel que fa a costos que el sector tindrà enguany en cas de perdre tota la producció. Això no obstant, en el cas que els arbres no sobrevisquin, la xifra ascendeix fins als 770 milions d'euros.
Per tot plegat, la patronal fructícola demana que es redueixi un 20% l'aigua destinada a l'aigua de boca. També reclamen mantenir el cabal ecològic per assegurar la supervivència dels arbres.
Un exemple de Castellans
A tall d'exemple, en un camp de nectariners al terme de Castelldans (Garrigues), els arbres mostren símptomes evidents d'estrès hídric, com ara fruits arrugats i pèrdua de fullam. Els fruits ja s'han començat a assecar i a caure dels arbres, segons es pot observar en les imatges.
Malgrat el pagès d'aquest camp de 10 hectàrees disposa d'una bassa amb la qual rega els fruiters, no n'hi ha prou. I és que els arbres reben menys d'una desena part del que haurien. "Aquesta plantació tindrà una producció zero", ha assegurat Simon.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..