Aquests són els aliments estrella que s'encareixen per Nadal
El peix i el marisc fresc seran un 20% més cars pels temporals marítims, i també puja de preu del cava o el del raïm. Els majoristes recomanen planificar els àpats, fer mercat i comprar producte de temporada
Públic
Barcelona--Actualitzat a
100.000 tones de producte alimentari. Aquesta és la xifra que els majoristes de Mercabarna preveuen comercialitzar aquestes festes de Nadal, una xifra similar a la de l'any passat. Després de dos anys d'alta inflació, alguns preus van lleugerament a la baixa, per bé que el cistell de la compra serà un 2% més elevat que l'any passat. "Podem garantir que no faltarà de res i que els catalans podran triar i ajustar el cistell al seu pressupost", ha destacat Jaume Flores, president dels majoristes de Mercabarna.
Davant aquest escenari, els majoristes del sector recomanen als consumidors planificar els àpats, fer mercat i comprar producte de temporada per mantenir un pressupost ajustat. També han recordat que molts productes es poden comprar frescos amb antelació per després congelar-los o envasar-los al buit sense perdre qualitat, el que és una bona opció per rebaixar la factura.
Alguns productes el peix i el marisc fresc, un dels productes estrella, seran un 20% més car per culpa dels temporals marítims tant al Mediterrani com a l'Atlàntic. Un altre clàssic d'aquestes festes com és el raïm també s'encarirà, així com les ampolles de la DO Cava, tan preuades per brindar. Per contra, els cítrics, la pinya o els fruits vermells baixen força de preu. La carn i l'aviram mantindran preus estables. Ho repassem tot plegat.
Peix, marisc, carns i aviram
Els majoristes del peix estimen que comercialitzaran unes 6.500 tones de producte, un 70% fresc i la resta congelat. Una xifra lleugerament superior a la de l'any passat perquè enguany els comerços obriran els dilluns 23 i 30. Entre els productes que més s'han encarit destaquen el rap i el lluç, mentre baixen les escopinyes, les galeres, el llagostí, les nècores o el llamàntol blau, i peces com el salmó es mantenen estables.
Ángel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Peix (GMP), destaca que per als pressupostos més ajustats el peix congelat i el de granja són una molt bona opció per la qualitat preu que ofereixen. D'altra banda, de carn com vedella, cabrit i xai se'n vendran unes 2.000 tones, un 5% més que el passat Nadal, amb preus similars, habitualment ja més elevats per festes. Pel que fa a l'aviram, les vendes creixeran al voltant del 10% fins a les 150 tones, amb productes com la pularda, el capó, la pintada o el magret d'ànec.
Fruites i hortalisses
Pel que fa a la fruita i hortalisses els majoristes distribuiran, com el Nadal passat, unes 90.000 tones de producte fresc amb preus lleugerament a la baixa. La taronja, per exemple, la fruita més venuda, serà un 10% més econòmica, i la mandarina clementina un 33%. També baixen de preu la pinya o la cirera d'importació, així com els fruits vermells o els tomàquets xerri.
Verdures com espinacs, bròcoli o enciam també moderen preus. Entre els que s'encareixen hi ha el raïm, que ja fa mesos que està en preus molts alts. Només la varietat de raïm blanc es podrà trobar per sota del preu del Nadal passat, un 10% menys. També serà més car el caqui, producte molt afectat per la DANA al País Valencià, que puja fins a un 36%.
DO Cava
Segons hem conegut aquesta setmana, la sequera ha abocat la DO Cava a limitar les vendes i a apujar entre un 10 i un 15% els preus de les ampolles. El president del Consell Regulador, Javier Pagès, assegura que és la primera vegada que es troben en aquesta situació i ha explicat que també hi ha influït la inflació, segons declaracions recollides per ACN.
En els nou primers mesos de l'any les vendes han superat els 149 milions d'ampolles, un 12,3% menys que fa un any (170). Pagès assegura que encaren amb "optimisme" la campanya de Nadal, l'època més forta pel sector, pronosticant que hi haurà una demanda "alta". Malgrat tot, assegura que no farà revertir el descens de vendes registrat en els nou primers mesos de l'any.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..