El cava serà entre un 10 i un 15% més car a causa de la sequera i la inflació
En els nou primers mesos de l’any, les vendes han superat els 149 milions d’ampolles, un 12,3% menys que fa un any. El Consell Regulador es mostra optimista de cara al futur i augura una bona campanya de Nadal
ACN
Barcelona--Actualitzat a
La sequera que ha patit i pateix Catalunya ha abocat la DO Cava a limitar les vendes i a apujar entre un 10 i un 15% els preus de les ampolles. El president del Consell Regulador, Javier Pagès, ha assegurat que és la primera vegada que es troben en aquesta situació i ha explicat que també hi ha influït la inflació. La collita ha minvat prop d’un 40% a Catalunya els últims dos anys a causa de la manca d'aigua.
Tot i això, s’ha mostrat "optimista" de cara al futur i també ha augurat una bona campanya de Nadal, a les portes d'aquest important moment per al sector en la qual hi haurà una demanda "alta". Malgrat tot, ha assegurat que aquesta no farà revertir el descens de vendes registrat en els nou primers mesos de l’any. En els nou primers mesos, les vendes han superat els 149 milions d’ampolles, un 12,3% menys que fa un any, que se'n van vendre 170 milions en aquest període.
En una trobada amb mitjans de comunicació, Pagès ha explicat que han hagut de "racionar" les vendes a causa de la menor producció de raïm per la manca d’aigua i ha negat que en un futur pugui haver-hi problemes d’abastiment en el sector. "No ens quedarem sense producte, hem d’escollir on el venem i com el venem", ha indicat. "Hem hagut d’administrar l’inventari que hi ha dins dels cellers", ha afegit. Com a contrapartida, però, aquesta situació ha suposat un increment del valor del cava, que Pagès ha celebrat: "És la part positiva".
El comportament, però, ha sigut diferent de l'Estat, on el descens s’ha situat en el 3,67%, mentre que en l'àmbit internacional la caiguda ha estat del 15,81%. La restricció de producte a l’estranger s’ha concentrat sobretot a Alemanya, amb un 60% de la disminució total de vendes, de 22 milions d’ampolles als 9,9 milions fins al setembre. El Regne Unit explicaria un altre 10% de la caiguda de vendes.
Tot plegat ha provocat que Bèlgica hagi passat a liderar les exportacions de cava, amb 14,3 milions d’ampolles (-3,6% anual). Els Estats Units s’ha situat com a segona destinació, amb 12 milions d’ampolles. Ressalta també el retrocés del 20,8% de les vendes a Rússia, que se situa en la desena posició del rànquing.
Records de vendes de cava
La DO Cava va tacar el 2023 amb 251,8 milions d’ampolles venudes, un 1,1% més que l’any anterior. Es tracta d'una xifra rècord, en un exercici en què es van expedir 253,8 milions d’ampolles. Les expedicions són similars a l’any anterior, però en aquell moment les vendes es van quedar en 249 milions. Pel que fa als mercats, el 2023 la distribució a l'Estat va tornar a empènyer el consum, amb un creixement del 4%, per bé que les exportacions van caure lleugerament, un 0,25%.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..