Un 30% d'habitatges "especulatius" de Barcelona contribueixen a augmentar els preus de venda, segons un estudi
L'informe de les associacions veïnals assenyala que n'hi ha 8.700 que "es promocionen com a luxe" i en els quals es produeix "expulsió de veïns". La FAVB avisa que es perdrà la meitat de l'habitatge protegit el 2038
Públic
Barcelona-
La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) alerta que hi ha un 31% d'habitatges "especulatius" a la ciutat que estan contribuint a augmentar els preus de venda de tot el mercat. Ho assenyalen els primers resultats d'un informe elaborat per l'entitat sobre la situació de l'habitatge a la capital. Les "operacions especulatives" inclouen grans rehabilitacions de blocs sencers, blocs que s'han enderrocat per fer obra nova i operacions en edificis amb un vincle patrimonial per saltar-se la reserva del 30% a habitatge protegit.
En concret, l'estudi ha localitzat 8.716 habitatges de propietat a la ciutat que "es promocionen com a luxe" i en els quals es produeix "expulsió de veïns", per bé que poden haver-hi promocions que encara no estan identificades. Constaten així que "l'especulació es dispara" al centre de la ciutat, però alerten que s'està començant a desplaçar a zones més perifèriques, on també es concentra la construcció de nous habitatges de protecció oficial.
El membre de la comissió d'Habitatge de l'entitat, Jaume Artigues, ha dit que se segueix així un "esquema clàssic" d'especulació a les grans ciutats, que s'acaba "estenent com una taca d'oli" a tots els barris. "Són desnonaments invisibles", ha subratllat, tot remarcant que "la ciutat segueix patrocinant l'especulació al centre". Com a causes assenyalen els "privilegis fiscals" que troben els grans inversors internacionals, la falta de plans d’usos que evitin el monocultiu turístic o la manca d’una regulació en el mercat immobiliari.
Les dades avançades per la FAVB formen part de l'estudi SOS habitatge: anàlisi de la situació a l'habitatge a Barcelona des del moviment veïnal. L'entitat presentarà de formal completa aquest informe aquest gener de 2025. Per ara, el material presentat es pot consultar al número 167 de la revista Carrer.
Només la meitat de l'habitatge protegit és permanent
La membre de la comissió d'Urbanisme de la FAVB Lisa Marrani també ha explicat que la ciutat perdrà la meitat dels habitatges de protecció oficial el 2038, ja que només el 51,9% tenen qualificació permanent. Segons ha dit, la majoria de les noves construccions de protecció oficial s'estan fent a barris perifèrics, un fet que "consolida la segregació històrica entre la perifèria i el centre".
Alhora, destaca que, tot i que a la perifèria hi ha menys habitatges "especulatius", són operacions "més impactats" perquè sovint són blocs amb molts habitatges. A més, es produeix un "fenomen pervers" pel qual l'habitatge protegit acaba al mercat especulatiu un cop es desqualifica.
Davant aquestes dades, el president de la FAVB, Camilo Ramos, ha defensat que la ciutat s'ha de "repensar" perquè no és només una economia. "Una ciutat és molt més", ha dit tot denunciant els qui arriben a la ciutat per "guanyar diners a través de les seves possibilitats". Ramos ha reivindicat un sistema nacional d'habitatge, similar al sanitari, i ha afirmat que "no es pot seguir" amb l'habitatge turístic i de temporada.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..