Este artículo se publicó hace 13 años.
La situació econòmica encapçalala llista de preocupacions
Més de la meitat dels enquestats creuen que la crisi ha empitjorat durant el darrer any
Les repercussions de la crisi encapçalen la llista de preocupacions dels barcelonins. Un de cada tres ciutadans creu que l'atur és el problema més greu que pateix la ciutat de Barcelona, al davant de la inseguretat i els problemes associats a la immigració. Es manté així la tendència del mes de juny, després d'un any 2009 en el qual es valorava més la inseguretat ciutadana.
Això es desprèn de l'últim baròmetre municipal, presentat ahir per la portaveu del Govern municipal, Assumpta Escarp, i que es va elaborar durant la primera quinzena del desembre passat, amb un total de 800 entrevistes realitzades.
Les biblioteques i el metro són els serveis municipals més ben valorats
En la quarta posició de la llista hi ha els problemes econòmics, que representen la principal dificultat de la ciutat per al 7% dels barcelonins. La preocupació per les repercussions de la crisi es fa notar encara més quan es pregunta als enquestats quin és el problema que els afecta més, ja que un 26% respon l'atur, un 16% els problemes econòmics i un 7,4% les prestacions i els ajuts. En aquesta categoria hi ha una quantitat important de jubilats. Més de la meitat dels barcelonins un 55,9% considera que la seva situació personal ha empitjorat en l'últim any.
Malgrat aquest panorama, hi ha un repunt de l'optimisme entre els barcelonins. Un 48,1% dels enquestats creu que la situació econòmica de la seva família millorarà de cara al futur, vuit punts més que el juny passat. Tanmateix, la dada continua sent inferior al 2009, quan hi havia més d'un 50% d'optimistes a la ciutat.
Valoració baixa del consistoriL'oposició creu que les enquestes revelen una mala gestió de la ciutat
Aquest últim baròmetre no inclou dades sobre la valoració dels polítics ni tampoc sobre la intenció de vot per estar a menys d'un any de les eleccions al consistori. Malgrat això, les dades mostren que el consistori conserva un nivell alt de desaprovació. Un 42,5% considera dolenta o molt dolenta la gestió municipal. Entre el 2007 i el 2009, el nivell de desaprovació se situava entre el 28% i el 31%.
Els barcelonins també són molt crítics amb la Generalitat i el Govern espanyol, que és el que surt més mal parat, ja que per al 69,4% dels enquestats està gestionant malament o molt malament.
L'ajuntament va presentar també ahir l'enquesta anual sobre serveis municipals, que revela algunes dades contradictòries amb el baròmetre, ja que la llista de problemes per als ciutadans s'inverteix i l'encapçala la inseguretat, davant de l'atur i la circulació. Mentre que el baròmetre es va realitzar al desembre, l'enquesta de serveis es va fer entre l'abril i el juliol de l'any passat a través d'unes 6.000 entrevistes.
Els veïns de Ciutat Vella, els més crítics sobre l'evolució del seu barri
Crítica de l'oposició"Aquestes xifres posen de manifest el fracàs de les polítiques de seguretat i prevenció de Jordi Hereu, que han fracassat barri a barri a tota la ciutat", va valorar Joaquim Forn, portaveu del grup municipal de CiU, que també va afegir que "Jordi Hereu no és capaç d'afrontar ni de resoldre els problemes de la ciutat i la seva gent".
Per la seva banda, el líder d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Portabella, va apuntar que "queda clar que el model del PSC-ICV està esgotat tal com anem dient des de fa tres anys".
En el mateix sentit, el Partit Popular va estimar, a través de la portaveu Ángeles Esteller, que "l'epitafi d'Hereu és una Barcelona deteriorada després de més de 30 anys de governs socialistes".
Entre els serveis municipals més ben valorats hi ha les biblioteques, el metro, els mercats i la recollida d'escombraries. Més d'un 50% dels enquestats consideren que ha millorat aquest últim servei, un fet que Assumpta Escarp va atribuir a diverses mesures com ara el canvi, el 2009, del contracte. Per contra, l'aparcament, la circulació i la regulació del soroll són els més mal valorats. La seguretat ciutadana també torna a suspendre aquest any.
L'enquesta de serveis permet conèixer la percepció que els veïns tenen del seu barri i revela diferències importants segons el districte. Prop d'un 36% dels habitants de Ciutat Vella creuen que el barri va empitjorar durant el darrer any, mentre que la mitjana municipal se situa en un 16,8%. En canvi, els veïns de les Corts estan satisfets amb l'evolució del barri ja que un 58,6% considera que ha tingut una evolució positiva.
Els problemes declarats pels enquestats també canvien en funció del barri. Els veïns de Ciutat Vella són els que més denuncien la inseguretat (un 39,5%) per sobre dels habitants de Sant Martí (23,2%). En canvi, els veïns de Gràcia diuen ser afectats sobretot pel soroll, mentre que les dificultats d'aparcament encapçalen la llista de problemes a Les Corts.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.