Este artículo se publicó hace 2 años.
Yolanda Díaz pacta amb els sindicats pujar el salari mínim a 1.000 euros
Un acord del qual es despenja la patronal, encara que la CEOE ha participat en el diàleg social i, fins aquest dijous, a les reunions. "És una fita molt important per al nostre país", ha destacat la ministra de Treball i vicepresidenta segona amb els secretaris generals de CCOO i UGT
Madrid--Actualitzat a
El Ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz ha pactat amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, pujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins a assolir els 1.000 euros el 2022. D'aquesta manera, l'SMI puja 35 euros respecte als 965 fixats per a l'any passat. Un acord, amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener, del qual es despenja la patronal, encara que la CEOE ha participat en el diàleg i, fins aquest dijous, a les reunions. Dit i fet, es confirma així la voluntat mostrada per Díaz aquest dilluns d'aconseguir un pacte de manera ràpida.
Puja 35 euros respecte als 965 fixats el 2021
La vicepresidenta segona i ministra de Treball ha comparegut en roda de premsa amb els secretaris generals dels dos sindicats, Unai Sordo i Pepe Álvarez, per explicar l'acord després de la celebració de la Mesa de Diàleg Social aquest dimecres. "És una fita important per al nostre país", ha assenyalat Díaz.
Per Díaz, "pujar l'SMI ha estat molt positiu per al nostre país, també per a la nostra economia". "Una diferent política de rendes fa que avui estiguem molt millor que en altres crisis", ha afegit. La ministra ha insistit que la millor eina per combatre la pobresa laboral és l'SMI. I que la pujada beneficiarà principalment dones i joves. "L'SMI ha servit per reduir la bretxa de gènere des de l'any passat. I des del 2019, la bretxa s'ha reduït en 4,8 punts", ha afirmat.
La vicepresidenta segona ha criticat el fals mantra que aquestes pujades salarials destrueixin feina. Ho ha defensat amb dades, com ara les del sector agrari, que té un rècord d'afiliats actualment. Aquest increment, segons Díaz, ens apropa més a estar en sintonia amb la resta de països de la UE. "Aquesta eina serveix per millorar la vida de la gent", ha insistit.
Tot i la retirada de la CEOE de l'acord, Díaz els ha agraït la seva disposició al diàleg social. La patronal ha al·legat que no era el moment de la pujada de l'SMI per la inflació existent a Espanya. "La patronal sap que la inflació no la causa els salaris de treballadors. Hi ha un punt divergent. Aquesta mesura la patronal sap que no només és bona per a treballadores sinó per a l'economia", ha apuntat la vicepresidenta segona.
CCOO i UGT critiquen la patronal
Per part seva, tant Sordo com Álvarez han qüestionat les posicions de la patronal de forma més directa. Per al secretari general de CCOO, és "incomprensible" que les organitzacions empresarials no avalin aquesta pujada quan el juliol del 2018 van pactar amb els sindicats unes recomanacions en aquesta línia.
"Haurem d'escoltar coses impertinents. No és veritat, és empíricament demostrable que l'impacte de l'SMI no destrueix ocupació al nostre país. I si no queda clar, estem parlant de teologia, no de dades", ha assenyalat Sordo. En el mateix sentit, ha retret les crítiques per part del PP que aquesta mesura era "electoralista". "L'SMI es negocia amb l'entrada d'any", ha recordat el secretari general de CCOO.
Per a Álvarez, aquest és un "Govern que compleix", ja que Díaz es va comprometre el setembre a arribar als 1.000 euros. "Per a la UGT la xifra de 1.000 euros té una importància molt gran. És simbòlica perquè vol dir trencar un sostre que semblava difícil per l'obcecació de la CEOE", ha destacat. Com Sordo, ha apuntat que la pujada "va directament al cor" de joves i sectors precaritzats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..