Público
Público

'Xacona' de Jordi Masó i 'Materials de construcció' d'Eider Rodriguez guanyen el Premi Llibreter 2024

Albert Pijuan, T.Kingfisher, Marc Majewski i Miguel Pajares també reben guardó en diferents categories. El premi és organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya, que vol reivindicar l'ofici de llibreter i promoure la literatura de qualitat

Foto de família del Premi Llibreter 2024 a Barcelona
Foto de família del Premi Llibreter 2024 a Barcelona. Eli Don / ACN

Xacona (Males Herbres) de Jordi Masó ha estat la guanyadora del XXV Premi Llibreter 2024 en la categoria de literatura catalana. En altres literatures, la premiada ha estat Materials de construcció (Periscopi) d'Eider Rodriguez, mentre que en literatura infantil i juvenil en català s'ha imposat I diumenge, meteorit d'Albert Pijuan (AnimaLlibres). El certàmen és és organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya.

Pel que fa a literatura infantil i juvenil d'altres literatures, el guardó ha estat per Guia màgica d'autodefensa amb galetes (Indòmita) de T.Kingfisher, mentre que en àlbum il·lustrat per Papallona (Ekaré) de Marc Majewski. Enguany s'ha estrenat la nova categoria d'assaig, pensament i altres narratives, amb premi per Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic (Raig Verd) de Miguel Pajares.

La Sala Paral·lel 62 de Barcelona acollirà aquest dijous la gala de lliurament del XXV Premi Literari, amb un pregó a càrrec dels escriptors Muriel Villanueva i Raül Garrigasait, i la conducció per part de la periodista Anna Guitart. També es farà un reconeixement a la trajectòria professional de la llibretera Júlia Secall, de la llibreria Roca, de Valls, pels seus 35 anys d'ofici.

El guardó vol reivindicar l'ofici de llibreter i promoure la literatura de qualitat. Amb les seves votacions, les llibreries de Catalunya volen destacar i reconèixer la significació de determinats títols i, alhora, posar en valor el seu paper com a prescriptors. "Després de vint-i-cinc anys podem considerar que és un premi veterà", ha subratllat el director, Eric del Arco.

'Xacona' i 'Materials de construcció'

El gran premi ha estat per Xacona, de la qual el jurat ha considerat que es tracta d'una proposta "poc habitual" en el panorama català, i que és també una novel·la "intel·ligent i divertida". A més, n'ha destacat el domini de la llengua i un "virtuosisme" que fan que esdevingui un "autèntic festival literari". Masó ha admès que es tracta d'una novel·la "arriscada" i "experimental". "Quan la vaig escriure no les tenia totes, però m'ho vaig passar bé", ha insistit.

Pel que fa a Materials de construcció, el jurat n'ha destacat una estructura "rigorosa i treballada" en el que considera un exercici literari "d'extrema bellesa" amb molta "tendresa i sensibilitat". Rodriguez ha dedicat unes paraules expressament al gremi de llibreters. "Si avui en dia soc escriptora és perquè soc lectora, i si soc lectora és perquè pel camí m'he anat trobant amb llibreters meravellosos", ha assegurat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?