Vuit racons de Catalunya que passen desapercebuts i que has de visitar el 2025
Us proposem conèixer una sèrie d'indrets que amarguen una gran riquesa patrimonial i natural
Barcelona-
Amb les xarxes socials, cada vegada és més difícil trobar racons singulars i encara desconeguts pel públic general. A Catalunya, encara queden indrets idíl·lics que no s’han fet gaire populars i que conserven la seva essència. Alguns són de difícil accés, per això no són tant coneguts, d'altres són més accessibles i es poden visitar en un dia.
Des de la costa de Tarragona i Barcelona, passant per l'interior de Catalunya fins als majestuosos cims dels Pirineus. Us proposem vuit racons que passen desapercebuts i que has de visitar el 2025.
La Cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant
Als peus del Montsant, al Priorat, trobem un petit poble on es respira tranquil·litat durant tot l'any: la Morera de Montsant. Pels amants de la natura i el senderisme, és el punt de partida de moltes de les excursions més emblemàtiques a la Serra Major de Montsant pels seus diversos accessos: grau dels Barrots, grau del Carabassal, grau del Carrasclet, grau de l’Agnet, grau de l’Espinós, grau de la Grallera i grau de Salfores, entre d’altres.
A més, en el seu terme hi trobem el pintoresc llogaret d’Escaladei, nucli agregat a aquesta vila, a un quilòmetre del qual es poden visitar les restes de la Cartoixa de Santa Maria d'Escaladei (s.XII-s.XIX), el monument principal de la comarca.
La cova dels Patacons
A la Serra de la Mussara, a la zona de les Muntanyes de Prades, s'hi amaga la cova dels Patacons, que durant la Guerra Civil va ser l'amagatall dels Patacons, els últims maquis del bàndol republicà al Baix Camp. És un gran pedra foradada amb un mur de pedra que forma una cova.
El Racó de la cova d'en Marc i Forat de la Vella als Ports
Anem ara fins al Parc Natural dels Ports, on s'amaguen racons amb una bellesa espectacular, com el Racó de la cova d'en Marc i Forat de la Vella als Ports. La ruta comença des de la passarel·la del barranc de la Vall, al terme del petit poble de Mas de Barberans (Montsià). La cova és una espectacular balma situada sota les parets verticals i el forat emmarca els peculiars i característics cilindres de la serra dels Ports.
L’Arboretum de Masjoan
Entre la vessant nord del Montseny i les Guilleries, s'amaga un bosc privat amb arbres majestuosos i espècies de tot el món. Conegut com l'Arboretum de Masjoan, aquesta joia natural ofereix una oportunitat única de veure sequoies gegants sense haver de travessar l'Atlàntic, així com cedres, roures, castanyers i til·lers.
El bosc, creat pel botànic Marià Ferrer Rierola, acull visites guiades i activitats com banys de bosc terapèutics. Obert de dilluns a diumenge de 10:00 fins a les 17:00 hores, l'entrada costa cinc euros. El recorregut de poc més d'un km és ideal per a famílies amb nens.
El bosc pintat de Poblet, a la vall de Castellfollit
A la Conca de Barberà, ben aprop de Vimbodí i Poblet, trobem un bosc molt particular, i no pas per la vegetació o per la fauna que alberga, sinó pels bolets gegants pintats entre les alzines, els roures martinencs, la pinassa i el pi roig. Haureu de seguir els dibuixos que hi ha als arbres, però veure'ls correctament no serà tan fàcil com penseu. S'ha de trobar la perspectiva adequada per contemplar els bolets sencers pintats a trossos en diferents arbres.
L'itinerari micològic comença a la casa forestal de Castellfollit. Seguint la pista forestal, fareu camí fins a un primer tram força dret, després del qual trobareu el primer bolet. A partir d'aquí serà qüestió de continuar la ruta i mantenir l'atenció per no perdre's cap dels dibuixos de l'artista Genís Colell.
Olivella
El nucli antic d’Olivella és una de les portes d’entrada al Parc Natural del Garraf i punt de partida de diferents rutes per descobrir la zona. Està situat a 211 metres d’altitud, sobre un petit turó. Les cases de pedra que el formen creen un paisatge de foto.
Passatge Permanyer
Acabem amb dos racons de la ciutat de Barcelona, que també amaga racons que només els locals saben que existeixen, com els passatges. Destaca el passatge Permanyer, un dels més especials de la capital, pel seu estil únic que recorda als carrers de Londres. Va ser inaugurat el 1865, el nom del qual prové de Francesc Permanyer i Tuyet, que va ser alcalde de Barcelona el 1856. Uneix els carrers Pau Claris i Roger de Llúria i està protegit com a Bé Cultural d'Interès Local.
Passatge de Sant Felip
El passatge de Sant Felip de Barcelona està ubicat al districte de Sarrià-Sant Gervasi, més concretament al barri del Putxet i el Farró. Destaca per tenir cases especialment baixes, la construcció de les quals data del segle XIX, i és representatiu de la forma d'urbanització d'alguns indrets de la part baixa del Putxet, desenvolupat durant la segona meitat del segle XIX.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..