Volen convertir l'antiga presó del castell de Figueres en un espai de memòria històrica
La iniciativa 'Ferides Monumentals' busca oferir una nova visió de la fortalesa, així com donar visibilitat al patrimoni ocult en aquest espai que durant anys va ser símbol de la repressió
ACN
Impulsen un projecte per convertir l'antiga presó del castell de Figueres en un espai de memòria històrica. La iniciativa Ferides Monumentals busca oferir una nova visió de la fortalesa centrada en aquest àmbit, i donar visibilitat al patrimoni ocult en aquest espai que durant anys va ser símbol de la repressió. L'impulsa l'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran de Figueres, que compta amb el suport del Memorial Democràtic i la col·laboració de l'Ajuntament.
Es tracta d'una presó que actualment no és visitable, on antigament passaren centenars de presos des de principis del segle XX. Entre ells, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Antonio Tejero, empresonat pel cop d'estat del 23-F del 1981. "Un patrimoni incòmode a partir del qual volem construir un nou relat memorialista i inclusiu", detallen els impulsors. I això inclou "donar veu als silenciats" i incorporar els "noms esborrats de la història".
Per fer-ho, el projecte contempla cinc accions. Per una banda, un reportatge fotogràfic per documentar les instal·lacions del penal, que ocupen un terç de les 32 hectàrees que té la fortalesa. A partir d'aquest recull, es durà a terme una exposició amb 40 imatges i textos explicatius per donar a conèixer a la ciutadania l'espai i els equipaments que tenia.
Per això, preveuen dos espais expositius creant un itinerari que connecti el centre de la ciutat amb la fortalesa. El primer se situarà al Passeig de la Memòria, on hi haurà fotografies actuals del penal, i el segon al castell amb imatges antigues. La primera exposició rebrà el nom de 'Patrimoni ocult' i s'inaugurarà el dimecres 18, mentre la del castell es podrà veure a partir del 23 de gener.
A més, es publicarà una guia didàctica adreçada al professoral i a l'alumnat dels centres d'educació secundària de l'Alt Empordà. El document donarà a conèixer aquest espai, explicarà les condicions de vida que hi tenien els presoners reclusos i treballarà des de les aules la memòria històrica. D'altra banda, també es preveuen xerrades sobre la memòria històrica, visites comentades a l'exposició i tallers.
Una presó amb una llarga història
El penal del castell va exercir com a centre penitenciari des de principis del 1900, quan es va tancar la presó de Tarragona, i fins a principis de la Guerra Civil. Durant el conflicte bèl·lic, el van utilitzar els dos bàndols. Posteriorment, va esdevenir una presó militar per als objectors de consciència que no van fer el servei militar i també s'hi va acabar empresonant Tejero.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..