Vies verdes de Catalunya: sis propostes per gaudir de l'esclat de la tardor
Catalunya compta amb rutes que ressegueixen el camí que antigament feien alguns trens: aquesta tardor és un moment per descobrir les sis més destacades, quatre de les comarques de Girona i dues a les Terres de l'Ebre
Aleix Camprubí i Pont
Berga-
En el marc d'un projecte estatal, Catalunya disposa d'itineraris cicloturistes i senderistes que ressegueixen el camí que antigament feien alguns trens. Es tracta de les Vies Verdes, uns recorreguts reconeguts de forma oficial que garanteixen l'accessibilitat i la universalitat per als usuaris, sense límits d'edat o capacitat física. Una bona excusa per fer activitats i gaudir de la tardor en la seva màxima esplendor, una època ideal en que no serveix l'excusa del fred de l'hivern o la calor de l'estiu.
A Catalunya en trobem diverses de vies verdes, però n'hi ha sis que són les més destacades, comptant amb més promoció i amb l'anomenada Guia de Viatge. Quatre d'aquestes s'ubiquen a les comarques de Girona i dues a les Terres de l'Ebre. A més, a Catalunya també trobem la ruta Pirinexus, una xarxa cicloturística de 366 quilòmetres que comunica la província de Girona amb el territori francès. Us proposem aquestes sis per gaudir de l'esclat de la tardor amb tota la família.
Carrilet Olot - Girona
És la primera de les dues vies verdes del Carrilet que trobem a la demarcació de Girona. Aquesta primera part del corregut que les uneix ens permet gaudir de la riquesa del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un indret amb espais com la Fageda del Jordà, amb especial esplendor durant la tardor. I evidentment també de la ciutat de Girona, on acaba el recorregut.
És la via que recorre el camí que abans feia el ferrocarril que anava de la capital provincial fins a Olot, l'anomenat carrilet. Era un modest tren que anava per una via molt estreta, de 54 quilòmetres de longitud, passant per la zona volcànica garrotxina. Va arribar a ser la principal artèria de comunicacions de les comarques de la Garrotxa, la Selva i el Gironès, fins als anys seixanta.
Carrilet Girona - Sant Feliu de Guíxols
Enllaçada amb la via anterior trobem la Via Verda del Carrilet de Sant Feliu de Guíxols, que parteix de Girona. En aquest cas, el ferrocarril s'utilitzava especialment pels gironins per anar des de la capital de la comarca fins a les platges de la localitat empordanesa. Es preveu unir a la Via Verda Camí de Ferro, formant un gran recorregut que ens permetrà recórrer 135 km des del Pirineu fins a la Costa Brava.
És una bona ruta per conèixer des de l'interior de Catalunya, passant pels paratges mediterranis del Baix Empordà. I arribant finalment a les magnífiques i bucòliques platges de la Costa Brava, recorrent un total de 39 km. El mar i la tardor, combinacions de postal.
Del Ferro i del Carbó
La tercera Via Verda que us proposem per aquesta tardor a Girona és la Via del Ferro i del Carbó. En aquest cas, el trajecte és de 12 km, arrenca des de Ripoll i el seu monestir de Santa Maria, i avança fins a les mines d'Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.
El recorregut segueix les vies del Ter, que va servir per marcar el camí de diversos ferrocarrils, alguns dels quals donen suport a noves rutes, com el que pujava des de Ripoll a les mines. Aquest riu gironí es ressegueix per diverses comarques, des dels més escarpats vessants del Pirineu fins a la Costa Brava.
Tren Petit
Encara a Girona hem de destacar la Via verda del Tren Petit, la més recent, incorporada l'any 2021. Tan sols té 6 km de longitud, unint Palamós i Palafrugell, per la qual cosa és ideal per fer amb nens i gaudir de la tardor i la tranquil·litat sense cap maldecap.
Circula per una part de l'antic recorregut del tren de via estreta anomenat Tren Petit, que connectava Palamós amb Girona, a través de la Bisbal de l'Empordà. Avui es tracta d'una via agradable per passejar, gaudir de la zona. Ens podrem acostar a indrets com la platja del castell, una altra joia del litoral de la Costa Brava.
Val de Zafan - Terra Alta
Viatgem cap a les Terres de l'Ebre, on trobem dues Vies Verdes. La primera és la de Via Verda Val de Zafan - Terra Alta, en la qual se circula pels paratges que amaguen la serra de Pàndols i el Parc Natural dels Ports, en un itinerari de 23 km. La Terra Alta és un territori agrest de l'extrem sud de Catalunya, que destaca per la presència d'ametllers i pinedes, i que a la tardor també val la pena descobrir.
Tot plegat li dona una imatge molt especial, que a la tardor agafa un aire molt particular, entre la qual van circular alguns trens fins a l'any 1937. El recorregut ens porta fins a l'entorn de la Fontcalda i als Estrets de Dalt, entre les penyes del qual s'esmuny el riu Canaletes. A través de túnels i viaductes arribarem fins a l'Ebre des de terres aragoneses.
Val de Zafan - Baix Ebre
Poc després de la Via Verda de la Terra Alta també es va fer oficial la Via Verda Val de Zafan - Baix Ebre, que surt de la llera del riu Canaletes fins al delta de l'Ebre, agafant el relleu de la via verda anterior. Destaca especialment el conjunt històric de la ciutat de Tortosa, amb especial atenció per la seva catedral gòtica. La ciutat contrasta amb territoris diferenciats, unint mars i muntanyes.
Es tracta d'una ruta de 25 quilòmetres en total. Discorre entre dos parcs naturals del Delta de l'Ebre i els Ports, en una zona declarada Reserva de la Biosfera, i té la seva fi a Tortosa, a l'entorn dels paisatges meravellosos com la desembocadura de l'Ebre.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..