Este artículo se publicó hace 6 años.
RESCAT AL MEDITERRANIValència acollirà els refugiats del vaixell 'Aquarius', rebutjat pel govern italià
És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones" ha dit la Presidència del Govern espanyol en un comunicat. La decisió s'ha posat en coneixement de Nacions Unides.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
La decisió d'acollir de manera efectiva a l'Estat espanyol 629 persones rescatades del mar Mediterrani marca un canvi d'actitud en relació als refugiats i les crisis humanitàries per part de diferents instàncies de l'Administració. S'ha passat de les declaracions a una acció de suport real a un grup considerable de persones que s'han vist obligades a fugir de les seves terres. Es tracta d'una acció vital per persones que busquen refugi, que tindrà sens dubte un indiscutible impacte internacional.
El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha donat instruccions perquè Espanya "compleixi amb els compromisos internacionals en matèria de crisis humanitàries" i aculli al vaixell Aquarius, en què es troben aquestes persones rescatades per MSF i Sos Mediterranée, a les quals el Govern italià ha impedit desembarcar aquest cap de setmana en els ports de Sicília, per ordre del nou ministre d'Interior Italià, Matteo Salvini, líder de la Lliga. Itàlia ha decidit tancar els seus ports als vaixells de rescat de migrants i refugiats després de la formació de govern, amb aquest partit populista i antimmigració al càrrec de la cartera d'Interior. A més de l'Aquarius, un altre buc de la Guàrdia Costanera italiana té 790 immigrants a bord, a l'espera d'un port on desembarcar.
Salvini havia demanat al govern de Malta que es fes càrrec dels 690 immigrants de l'Aquarius, petició que va ser rebutjada. Diversos alcaldes de ciutats de la costa meridional italiana, com ara Nàpols, Palerm, Messina, Reggio Calàbria i Tàrent, s'havien ofert a acullir els migrants.
"És la nostra obligació"
El Govern espanyol ha informat en un comunicat de la decisió del cap de l'Executiu i avança que la destinació del buc serà el port de València. "És la nostra obligació ajudar a evitar una catàstrofe humanitària i oferir un port segur a aquestes persones, complint d'aquesta manera amb les obligacions del dret internacional", ha assenyalat el comunicat de l'executiu.
Poc abans, l'alcalde de la capital del País Valencià, Joan Ribó, havia donat a conèixer a través de xarxes socials la seva determinació per fer possible l'acollida. "València s'ofereix com a Ciutat Refugi per acollir a les 629 persones que fugen de la guerra i la fam (123 menors). Volem evitar més morts en el Mediterrani. Per això li he demanat a la vicepresidenta Mònica Oltra que iniciem ja les gestions", ha escrit l'alcalde al seu compte de twitter.
Mònica Oltra, per la seva banda, ha donat una resposta gairebé immediata.
Brussel·les ja havia donat un cert toc d'atenció prèviament a l'executiu italià. "La prioritat de les autoritats ha de ser que [els immigrants] rebin les atencions que necessiten. Fem una crida a tots els implicats a buscar un ràpida resolució perquè puguin ser desembarcats de forma segura el més aviat possible", havia dit en roda de premsa el portaveu comunitari Margaritis Schinas.
Logística valenciana
La Generalitat Valenciana compta amb cert avantatge organitzatiu, ja que la vicepresidenta Mónica Oltra va ordenar crear en el 2015 la Comissió Mixta de Rescat de Refugiats, quan llavors també es va oferir el Port de València com a destinació per al miler de refugiats atrapats a l'illa grega de Lesbos. En aquella ocasió la companyia Balearia va oferir un vaixell per traslladar als refugiats a sòl espanyol, però el govern de Rajoy no ho va permetre.
Aquest dispositiu està format per la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les diputacions de València, Alacant i Castelló, l'Ajuntament de València, amb el seu alcalde Joan Ribó al capdavant, educadors, metges, sanitaris traductors, així com les ONG Acnur, CEAR, UNICEF, Save The Children i a les quals s'ha sumat Creu Roja, segons que informa la Generalitat Valenciana.
Entre les gestions que s'estan realitzant en aquests moments es troben l'estudi de les ubicacions més adequades per acollir als refugiats, i fins i tot no es descarta la possibilitat d'un acolliment provisional en un altre vaixell en el port. Encara que la decisió no està presa el president de Balearia, Adolfo Utor, ja ha comunicat a la Generalitat que posarà disposició dels refugiats altre ferri, informa Joan Cantarero.
Durant la travessia des de Malta a València, que podria durar almenys quatre dies, es determinaran els detalls de la ubicació dels refugiats en funció també de les seves necessitats. En el pla de 2015 estava previst com a mesura urgent i provisional acollir els refugiats a la xarxa d'albergs de la Generalitat o en recintes municipals.
Barcelona també s'havia ofert
L'alcaldessa Ada Colau també havia ofert Barcelona com a "port humanitari", per acollir a les 629 persones rescatades per l'Aquarius, però el govern de Pedro Sánchez ha optat per València. A l'Ajuntament de Barcelona no li ha arribat cap senyal sobre el motiu pel qual s'ha optat per l'oferta de València. Suposen, com pot suposar qualsevol persona, que la decisió pot tenir a veure, si més no una mica, amb el fet que el govern del País Valencià està presidit en aquest moment per un dirigent del PSPV-PSOE. Estan convençuts, d'altra banda, que Barcelona compta amb més possibilitats de prestar assistència als refugiats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..