Este artículo se publicó hace 7 años.
Urdangarin i Torres es lliuren de la presó sense pagar fiança fins que decideixi el Suprem
El tribunal només exigeix que el cunyat de Felip VI comparegui un cop al mes davant l'autoritat judicial de Ginebra. El seu exsoci Torres tampoc ha de dipositar fiança. L'absolució de la infanta Cristina esdevé ferma. Ara tot queda en mans del Tribunal Suprem.
Palma-Actualitzat a
Iñaki Urdangarin no anirà a la presó de moment; seguirà en llibertat fins que es pronunciï el Tribunal Suprem en una data encara per determinar. El tribunal del cas Nóos ha rebutjat imposar al marit de Cristina de Borbó i cunyat del rei Felip la mesura cautelar de llibertat sota fiança de 200.000 euros que demanava el fiscal Anticorrupció. En el seu lloc, haurà de comparèixer un cop al mes davant l'autoritat judicial del seu actual país de residència (Suïssa). Urdagarin, a més, ha de comunicar al tribunal de qualsevol desplaçament fora de la Unió Europea.
El tribunal també manté la llibertat provisional de Diego Torres, amb prohibició de sortir del territori nacional, lliurament de passaport i compareixences al jutjat més pròxim al seu domicili el dia 1 de cada mes. També haurà, com Urdangarin, de comunicar qualsevol canvi de residència, fins i tot temporal.
L'Audiència de Palma denega així les peticions del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach realitzades a la vista sobre mesures cautelars convocada després de conèixer-se la sentència del cas Nóos, difosa el passat divendres i que no és ferma perquè ha estat recorreguda davant el Tribunal Suprem. El fiscal Anticorrupció Pedro Horrach havia demanat presó eludible sota fiança de 200.000 euros per a Iñaki Urdangarin, i de 100.000 euros per al seu exsoci Diego Torres.
La decisió adoptada aquest dijous no és ferma, ja que contempla recurs de súplica davant l'Audiència Provincial de Palma que hauria de ser presentat abans de tres dies..
Aquestes mesures cautelars permetran que el cunyat de Felip VI i el gendre de Joan Carles I -en el tron com es van saquejar les arques públiques- eviti l'ingrés a la presó a l'espera que el Tribunal Suprem confirmi o no la seva condemna imposada pel tribunal .
Les magistrades Samantha Romero, Rocío Nobelda i Elionor Moyà consideren que l'increment del risc de fuga d'Urdangarin i Torres "pot ser conjurat amb l'adopció d'altres mesures cautelars menys costoses", més quan les acusacions "no han acreditat circumstància o marcador de risc diferent del de la pena que, no hem d'obviar, respon a la suma del total de les imposades ".
El tribunal interpreta aquest cas a la llum de la doctrina constitucional sobre els supòsits de risc de fuga després d'una sentència condemnatòria i en la que la presó provisional ha de ser justificada davant el risc que l'acusat tracti d'evitar a la Justícia.
"Consta a la sala que els acusats en cap moment han tractat d'eludir l'acció de la justícia i així, malgrat les penes sol·licitades, han comparegut a cada una de les crides", explica l'acte dictat aquest dijous.
Els dos acusats, afegeixen, disposen d'"arrelament suficient (familiar, social i laboral) en territori nacional, especialment, Iñaki Urdangarin, les particulars circumstàncies, àmpliament conegudes, ens eximeixen de la seva detallada anàlisi".
"Tal arrelament i la conducta fins al moment observada pels acusats, ponderats amb la condemna recentment imposada", permet a la Sala acordar que l'increment del risc de fuga pot ser "conjurat" amb una compareixença mensual i l'obligació de comunicar tot viatge fora de l'espai de la UE.
En mitja hora
A la vista, que ha durat 31 minuts, la Fiscalia havia demanat la presó eludible sota fiança per a tots dos, sense la retirada del passaport. La vista ha començat a les 10.32 hores i ha acabat a les 11.03 hores. Iñaki Urdangarin ha arribat a les 10.15 hores a la seu de l'Audiència de Palma amb aspecte seriós i entre insults de "Pocavergonya!" i "Xoriço!".
El fiscal ha argumentat que l'escorta policial del cunyat de Felip VI minimitza el risc de fuga, que Urdangarin ha comparegut davant del tribunal sempre que se li ha requerit i no té altres causes pendents, segons fonts jurídiques. Les diferències de fiança que demanava eren acords a les situacions econòmiques de cada un, segons ha exposat.
L'advocacia que defensa els interessos de la comunitat de les Illes Balears es va adherir a la petició del fiscal, mentre que l'advocat de l'Estat -que representa la Hisenda pública- va reclamar l'embargament i la retenció d'ingressos per a Diego Torres.
El tribunal ha acordat que resoldrà en resolució a part aquestes mesures demanada per l'advocat de l'Estat.
Per la seva banda, les defenses d'Urdangarin i de Torres s'han oposat a les mesures sol·licitades. El marit de la infanta Cristina i el seu exsoci només han fet ús de la paraula per fer seus els arguments dels seus advocats.
A la vista no hi ha comparegut l'advocada de l'acusació popular, Virginia López Negrete, que ahir va renunciar a representar a Manos Limpias per discrepàncies amb el seu client, investigat a l'Audiència Nacional.
Això suposa que la infanta Cristina queda definitivament absolta, ja que la seva absolució no serà recorreguda davant del Tribunal Suprem per l'única part que podia sol·licitar-ho, l'acusació popular, que era l'única que l'acusava.
Aquestes mesures cautelars s'havien sol·licitat mentre el Tribunal Suprem resol els recursos presentats contra la sentència dictada en el cas Nóos.
Va aprofitar la seva proximitat al Cap de l'Estat
Urdangarin va ser condemnat pel tribunal del cas Nóos a sis anys i tres mesos de presó, mentre que Torres va rebre una pena de vuit anys i mig.
El criteri de la Fiscalia sol ser la sol·licitud de la presó provisional per a condemnes superiors a cinc anys de presó, com és en aquests casos.
El cunyat de Felip VI va aprofitar la seva "privilegiada posició institucional, donada la seva proximitat amb la Direcció de l'Estat", segons la sentència, per exercir una "pressió moral" i moure la voluntat de les autoritats de les Balears per tal d'aconseguir contractes irregulars que li van reportar importants beneficis econòmics. La importància d'aquesta influència d'Urdangarin "resulta ser de tal entitat" que "permet afirmar que sense ella el fet il·lícit no s'hagués produït", sosté la sentència condemnatòria de divendres passat i que no és ferma.
El marit de la infanta Cristina va ser condemnat per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial d'un delicte de falsedat en document públic i malversació de cabals públics; frau a l'administració pública; tràfic d'influències així com dos delictes contra la Hisenda Pública, dels quals l'acusació popular considerava que Cristina de Borbó era també responsable.
Per la seva banda, Diego Torres va ser condemnat a 8 anys i 6 mesos per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb falsedat i malversació; frau a l'Administració, tràfic d'influències, delicte contra Hisenda i blanqueig.
La infanta Cristina va rebre una multa de 265.088,42 euros com a responsable civil per beneficiar-se d'aquests ingressos irregulars.
La sentència només imposa condemnes pels 2,2 milions d'euros que va facturar Nóos a l'administració balear per organitzar els Illes Balears Fòrum de 2005 i 2006, uns congressos que van ser adjudicats de manera irregular. Van ser -segons la sentència- "decisions arbitràries, vorejant la legalitat ja que van conculcar els principis de publicitat, concurrència i objectivitat".
La sentència absol els processats pels contractes a València -de 3,5 milions d'euros- amb motiu de la Copa Amèrica, i els signats amb l'ajuntament de Madrid, per 144.000 euros per a la promoció de la candidatura Madrid 2016 en la celebració dels jocs olímpics.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..