Este artículo se publicó hace 4 años.

entrevista

Unai Sordo: "Si el Govern no mou peces en matèria de reforma laboral tindrà un conflicte amb els sindicats, això és més que evident"

Unai Sordo, secretari general de CCCOO.

Marià de Delàs

Madrid / Barcelona-

Publicidad

Com es plantegen la derogació de les reformes laborals? Com la pretenen aconseguir? Quines dificultats troben?

Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

“Diàleg sí, però si no hi ha acord el Govern ha de moure peces”

Pretenen l'aprovació d'un nou Estatut dels Treballadors?

Publicidad

Per assolir aquests objectius han de tractar amb el Govern i en l'actual conviuen sensibilitats oposades entorn del que cal canviar en el mercat laboral. Quina percepció té vostè d'aquest escenari de confrontació?

Publicidad
Publicidad

Si s'imposés el criteri dels ministeris d'Economia entenc que això comportaria conflictivitat. I no seria la primera vegada que els sindicats s'enfronten radicalment amb un govern d'esquerres. Fins a on creuen que poden pressionar ara per a contrarestar aquestes dues palanques que citava?

Per tant, resulta versemblant que l'actual normativa que permet la rebaixa unilateral de les condicions de treball per part de les empreses es pugui revertir?

Publicidad

És versemblant també que on hi ha convenis d'empresa i convenis de sector els treballadors es puguin acollir als que els resultin més favorables?

Les externalitzacions i la subcontractació continuaran existint i entenc que els sindicats no s'oposaran, perquè estan sovint relacionades amb la indústria auxiliar, però signifiquen sovint una cessió il·legal de treballadors.  Es poden traçar línies divisòries?

“Un empresari no pot ser un tractant de mà d'obra, que es dediqui únicament a reclutar treballadors per posar-los a la disposició d'una altra empresa”

Publicidad

Expressions com 'classe treballadora' o 'moviment obrer' sembla que han desaparegut del nostre llenguatge. Ni tan sols en les publicacions dels sindicats s'utilitzen. No cal recuperar aquests conceptes?

“La pandèmia ha fet emergir molt el valor del treball”

Publicidad

El seu sindicat edita ara un llibre, `’Consciència de classe i històries de CCOO’, i realitza amb això un cert exercici de recuperació de la memòria del sindicat, amb relats de gent ja més aviat gran. Va poder veure vostè la puntuació que li van donar els joves als sindicats en l'enquesta realitzada fa poc per la Plataforma de Mitjans Independents? Els valoren millor que les persones més grans. A què creu que es pot atribuir?

Publicidad

La classe obrera industrial ha perdut visibilitat, sembla evident, però també ja fa temps que van perdre pes els llocs de treball per a tota la vida a grans centres. La pandèmia ha destrossat més encara l'estabilitat. Què creu que han de fer organitzativament els sindicats per respondre a aquesta realitat?

“Cal millorar el nivell de qualificació per a poder fer acció sindical”

Publicidad

El que ha guanyat visibilitat és la mobilització de les dones en favor de la igualtat salarial. El feminisme ha fet últimament crides a la vaga general. Quina opinió li mereixen?

“El moviment de les dones és el moviment social de més gran potencialitat i interès que hem viscut en els últims anys”

La negociació col·lectiva de condicions de treball en les empreses s'ha complicat molt durant les últimes dècades, però des de CCOO es reivindica aquesta pràctica i es viu amb una certa nostàlgia de la realitat laboral d'un altre temps. Cert?

La uberització de l'economia sembla irreversible, a pesar que passen coses com la recent sentència del Suprem, que va obligar a donar d'alta a 14.000 treballadors. També s'ha aconseguit quelcom en el sector de la missatgeria, però de quina manera es pot neutralitzar la conversió de contractes de treball en relacions aparentment mercantils?

El teletreball complica encara més la negociació col·lectiva, no?

"El potencial colonitzador que tenen les noves formes de connectivitat per a que una empresa poc menys que t'envaeixi les 24 hores del teu dia és immens"

El deteriorament de les condicions de treball provoca, segons vostès, un descens de la productivitat. Els augments de productivitat milloren les condicions de vida dels assalariats, creu?

Ens trobem en una situació d'emergència ecològica. Sovint les organitzacions sindicals es veuen obligades a defensar el creixement econòmic indefinit, fins i tot la permanència d'indústria contaminant. Com resoldre aquesta contradicció?

Comentaris dels nostres subscriptors