Este artículo se publicó hace 5 años.
Uber torna a Barcelona com a aplicació mòbil i intenta captar els taxistes
L'empresa planteja tarifes pactades, adaptant-se a la regulació oficial, i quedar-se un 12% de cada trajecte, el que provoca la indignació de l'associació d’Elite Taxi, que anuncia una guerra per "allunyar els delinqüents del sector" i critica el silenci de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
Barcelona--Actualitzat a
Després de gairebé dos anys d'abandonar Barcelona pel canvi de la normativa dels Vehicles de Transport amb Conductor (VTC), la multinacional nord-americana Uber ha anunciat la seva tornada a la ciutat. Aquest cop, ho farà com a aplicació mòbil per al taxi amb l'objectiu de "treballar per a la recuperació del sector a Catalunya", segons ha anunciat en un comunicat. La decisió d'Uber, que ja s'ha traslladat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ja ha provocat la indignació dels taxistes. Una de les seves associacions representatives, Elite Taxi, recorda que la reconciliació entre les dues parts és impossible perquè "representem models totalment incompatibles".
L'objectiu d'Uber és replicar el sistema que ja va implantar a Madrid, amb el beneplàcit de les administracions, però amb la diferència que a Barcelona, quan algú sol·licita el servei a través de l'aplicació només pot acudir-hi un taxista registrat a la plataforma, mai un cotxe de la companyia. Les tarifes tancades, en les quals el preu està pactat per endavant, és un dels esquers amb els que intenta seduir els taxistes. De fet, com si tractés d'un producte financer, Uber ha realitzat promocions al col·lectiu, centrant-se en les proves gratis, la manca de comissions o un regal econòmic per la recomanació d'un altre professional. Això sí, tot i que els taxistes que en formin part de l’aplicació, com els que no, s’hauran d’atenir a les tarifes oficials regulades, l'empresa concreta que es quedarà amb una comissió del 12% de cada trajecte.
En un missatge al seu compte de Twitter, el responsable d'Uber a Espanya, Juan Galiardo, assenyala que "com a part del nostre pla d'expansió, hem iniciat tràmits amb l'AMB per obrir la nostra app al taxi a Barcelona". Galiardo posa com a exemple la irrupció de la companyia a Madrid per parlar d'"una referència europea en la convivència de taxis i VTC".
La batalla per Uber
La batalla por Uber. És el títol del llibre del periodista especialitzat en tecnologia Mike Isaac, en el qual descriu el comportament de l'empresa i el seu model de negoci, aplicable a Barcelona. "Explota agressivament la seva posició de domini en un context en què els sistemes legals encara no estan protegits" o "la innovació tecnològica desborda la regulació" són alguns dels diagnòstics que fa Isaac en la seva obra. Per al periodista, el procediment de Uber és la pràctica clàssica del dúmping. És a dir, recaptar capital d'inversors, subvencionar viatges a un cost baix (fins i tot perdent diners) per fer mal a la competència i després de la captació de clients, incrementar els preus. El fenomen també té derivades en l'àmbit laboral, el que es coneix com la uberizació de l'ocupació, amb reclamacions de quotes no abonades a la Seguretat Social per part de la Inspecció de Treball.
Per al periodista Mike Isaac, Uber fa dúmping: "subvenciona viatges a preu baix per danyar la competència i després apujar tarifes"
Fa mig any, abans de l'anunci de la tornada a Barcelona, Uber havia avançat que l'empresa realitzaria acomiadaments davant la baixada del volum de negoci per la pandèmia de la Covid-19. Paral·lelament, detallava dos nous projectes: una iniciativa multimodal d'integració amb el transport públic i un servei propi de missatgeria.
La reacció d'Elite Taxi, l'entitat majoritària de representació dels taxistes, ha estat immediata i en dues direccions. La pròpia Uber i l'AMB. En un comunicat, Elite afirma que "hi ha incompatibilitats irreconciliables que fan impossible la integració d'Uber al sector del taxi". Des d'El Quinze s'ha intentat demanar la valoració de l'AMB, però no s'ha obtingut resposta. Elite denuncia que l'empresa "estableix preus unilateralment sense oferir transparència als usuaris i a nosaltres ens fa servir com un reclam per jugar amb els preus".
Aprofitar la pandèmia
El portaveu d'Elite Taxi, Tito Álvarez, insta els taxistes que "es baixin l'aplicació d'Uber per sol·licitar taxis quan funcioni l'aplicació i els demanem les explicacions pertinents d'una manera educada i amable als companys que treballen per a una companyia que està eliminant el taxi a mig món". Álvarez afegeix que la firma està aprofitant la pandèmia del coronavirus "perquè els taxistes lliurem el futur al nostre botxí".
A finals de novembre, el ple de l'AMB va decidir congelar les tarifes del servei de taxi per a l'any 2021. La decisió, acordada amb els professionals, busca destacar "la sostenibilitat i la continuïtat de el sector en un dels moments més difícils". La baixada de bandera es manté en els 2,25 euros i el quilòmetre recorregut en 1,18. Des del sector, s'ha reclamat la consolidació d'una tarifa de preu tancat, que ja s'ofereix en algunes aplicacions mòbils utilitzades pels taxistes barcelonins. És el que es coneix com T3, que també farà servir Uber, i que acceptarien els usuaris.
En el cas que l'AMB propiciï l'entrada d'Uber a la ciutat de Barcelona, Álvarez amenaça amb "obrir una guerra contra la pròpia Administració". Des de l'entitat, no s'albiren ni una reconciliació ni un acord possible amb Uber perquè "es tracta d'allunyar els delinqüents del sector". En aquest sentit, Tito Álvarez precisa que l'objectiu de l'empresa és "ficar-se en el món del taxi per destruir-lo, monopolitzar d'una vegada per totes el transport urbà de passatgers i no estem disposats a deixar-nos matar lentament". Si es produeix finalment el desembarcament de la companyia a través de l'aplicació del taxi, "estarem atents i actuarem en conseqüència", amenaça el portaveu d'Elite Taxi.
Front comú per rebre ajudes per la crisi de la Covid
Tres entitats del sector reclamen a la Seguretat Social que el sistema de tributació per mòduls no penalitzi als taxistes
Davant la crisi de la Covid-19, les entitats de sector del taxi s'han agrupat per intentar tirar endavant. Així, la Unió d'Associacions de Treballadors Autònoms i Emprenedors (UATAE), Taxiproject i Elite Taxi Barcelona han enviat un comunicat al ministre de Seguretat Social, José Luís Escrivá, amb una proposta per resoldre la problemàtica que estan patint i que els impedeix percebre les ajudes de l'administració. El punt de dificultat es troba en el fet que els taxistes, al tributar pel règim d'estimació objectiva (mòduls) no poden justificar haver acumulat unes pèrdues del 75% durant la pandèmia.
Com en aquest sistema no cal portar un registre de la facturació, els taxistes no poden concretar l'evolució de l'activitat i queden exclosos de les ajudes. Per això, l'informe lliurat a Escrivá es basa en una anàlisi detallada amb dades i estadístiques, del que es dedueix que "el teletreball i les restriccions de mobilitat han suposat un descens en l'activitat del taxi superior al 75% i fins i tot en algunes ciutats, el percentatge supera el 90". En el document, es planteja que aquestes xifres poden ser "considerades mitjà probatori de dret".
La secretària general de la UATAE, María José Landaburu, lamenta que, de moment, "la resposta per part de l'administració es generi en termes burocràtics i sense sentit comú, el que deriva en més problemes per a un gremi que està bregant diàriament amb el descens de la seva activitat econòmica". La proposta de les entitats que té a sobre de la taula el ministeri implica determinar la caiguda dels ingressos a través d'altres factors, com la mobilitat dels ciutadans durant l'estat d'alarma, la baixada del turisme o la presència del teletreball, que ha reduït els desplaçaments laborals.
Així mateix, l'entitats adverteixen d'"una situació completament injusta per l'exclusió de les ajudes", ja que si no poden certificar la pèrdua dels ingressos, les mútues dels professionals els exigirien el retorn de les prestacions percebudes amb l'argument que no han estat capaços de provar el descens de la facturació. A més, UATAE sol·licita al Govern estatal i a les comunitats autònomes que es coordinin per implantar ajudes directes per a les despeses fixes que suporten els treballadors per compte propi en moments com l'actual amb restriccions de mobilitat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..