Este artículo se publicó hace 8 años.
Tres exposicions dedicades a Pablo Picasso en el 80è aniversari del Guernica
Pintures, escultures, dibuixos i gravats de tots els períodes de la llarga carrera de l'artista que li dóna nom arribaran al Museu Picasso de Barcelona, en una mostra organitzada en col·laboració amb la National Portrait Gallery de Londres.
MADRID. El Reina Sofia, Thyssen-Bornemisza i el Picasso de Barcelona són els tres museus que, al llarg de 2017, dedicaran exposicions a Pablo Picasso en el 80è aniversari del "Guernica", una de les seves obres més emblemàtiques i un símbol mundial de l'art contemporani.
A aquest aniversari se suma el dels 25 anys de l'arribada del quadre al Reina Sofia (forma part de la seva col·lecció permanent) i, per això, el Centre d'Art organitzarà "Piedad y terror en Picasso: el camino a Guernica", una mostra amb gairebé 150 obres del malagueny que es presenta com un dels plats forts de la temporada.
Aquesta exposició, que es podrà visitar des del 4 d'abril, es centrarà en l'evolució de l'univers pictòric de Picasso, amb el "Guernica" com a epicentre, des de finals dels anys 20 a mitjans dels anys 40 del segle XX, quan la seva obra va experimentar un canvi radical.
Les pintures que s'exhibiran a "Piedad y terror en Picasso: el camino a Guernica" procedeixen, segons la web del Reina Sofia, de més de 30 institucions del món, com els parisencs Musée Picasso i Centre Georges Pompidou, la Tate Modern, de Londres o el MOMA i el Metropolitan Museum, de Nova York.
Des del 17 de març, pintures, escultures, dibuixos i gravats de tots els períodes de la llarga carrera de l'artista que li dóna nom arribaran al Museu Picasso de Barcelona, que ha desenvolupat aquesta mostra en col·laboració amb la National Portrait Gallery de Londres.
"Retrats", que ja es va exhibir en aquesta pinacoteca londinenca, destaca la importància del retrat i la caricatura en la carrera de l'artista, segons la pàgina web del Museu Picasso.
Ja a la tardor, el Museu Thyssen de Madrid també retrà tribut a l'artista malagueny amb la mostra "Picasso / Lautrec", que aprofundeix en la relació de la seva obra primerenca amb la del francès Henri de Toulouse-Lautrec en els primers anys del segle XX .
Un període en el qual l'obra de Picasso es va centrar en els suburbis urbans i en els ambients nocturns dels cafès-concert, a més de tenir una "evident" influència de l'obra de Lautrec, una cosa que es podrà veure a l'exposició.
El Museu del Prado acollirà des d'abril la mostra "Visions del món hispànic. Tresors de la Hispanic Society museu i biblioteca", de la qual formaran part unes 200 obres dels fons de la novaiorquesa Hispanic Society of America.
Al novembre, la gran pinacoteca rebrà l'exposició "Marià Fortuny (1838-1874), una mostra antològica," excepcional i irrepetible ", dedicada a aquest a artista vuitcentista i que repassarà les seves aportacions com a pintor, aquarel·lista, dibuixant i gravador, amb particular atenció a la influència dels grans mestres que va poder estudiar en el Prado.
Les obres de Tiziano, Tintoretto, Veronés i Lotto, entre altres artistes, protagonitzaran "El Renaixement a Venècia. Triomf de la bellesa i destrucció de la pintura", la gran exposició estiuenca del Museu Thyssen costat de la de "Sonia Delaunay-Terk. art, disseny i moda ".
A la primera meitat de l'any, Thyssen acollirà les "Obres mestres de Budapest. Del Renaixement a les Avantguardes" i retrà tribut a l'arquitecte Rafael Moneo, a qui dedicarà una gran retrospectiva.
Més de 250 obres que repassen mig segle de trajectòria de l'artista Bruce Conner, un dels creadors nord-americans més influents de la segona meitat del segle XX, arribaran al Reina Sofia al febrer, mes en el també obrirà les portes "Ruptura, guerra i surrealisme a Egipte (1938-1948) ".
L'avantguarda centreeuropea protagonitzarà l'exposició "Kobro i Strzeminski: Prototips avantguardistes", dedicada a aquests dos artistes, que arribarà al Reina Sofia a l'abril, de la mateixa manera que "de la naturalesa afectiva de la forma", dedicada al pensador, crític, polític i sociòleg brasiler Mário Pedrosa.
Des de maig, el Reina Sofia acollirà una selecció de dibuixos i pintures de Lee Lozano i, entre juny i octubre, la primera retrospectiva a Espanya del grup d'artistes del nou art eslovè (NSK), amb la mostra "NSK des d'El Kapital al Capital ".
Mostres dedicades a Franz Erhard Wather i Rosa Barba passaran a la primavera per les seus d'aquest museu al Parc del Retiro de Madrid.
La Fundació Mapfre rebrà a la seva sala del madrileny Passeig de Recoletos les exposicions "Una eterna bellesa", amb obres de diferents artistes de l'art italià dels anys 20 i 30. La fotografia també serà una gran protagonista d'aquesta sala en 2017, amb retrospectives dedicades a Renger Patszch i Nicolas Nixon.
Zuluaga i la seva aventura Europea serà un altre de les propostes de Mapfre a aquest any.
A més una gran exposició que arriba de la Tate Modern de Londres sobre "Expressionisme abstracte" i altres sobre "Pello Irazu: Retrospectiva", "Pierre Huyghed: (Sense títol) Màscara humana" i "París, fi de segle: Signac, Redon, Toulouse-Lautrec i els seus contemporanis "seran les protagonistes en la primera meitat de l'any, del Museu Guggenheim de Bilbao.
Mentre que el Picasso de Màlaga dedicarà les seves properes exposicions a "Bacon, Freud i l'Escola de Londres", que obrirà les portes a l'abril, i a les dones artistes i el surrealisme, que protagonitzaran la tardor de la pinacoteca amb "Som plenament lliures"
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..