Este artículo se publicó hace 6 años.
MEMÒRIA HISTÒRICATorra i Ibarretxe rememoren l'exili republicà
El president de la Generalitat es desplaça amb l'exlehendakari basc al Mas Perxés, a Agullana (Alt Empordà), on els presidents català i basc, Lluís Companys i José Antonio Aguirre, es van allotjar el febrer del 39 abans prendre el camí de l'exili. Quim Torra denuncia que "les llibertats d'expressió, concentració, protesta i manifestació" han estat ridiculitzades durant el judici contra dirigents del procés sobiranista.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El president de la Generalitat, Quim Torra, va veure aquest dijous, en el judici al 'procés', com "la llibertat d'expressió, concentració, protesta i manifestació" era "menyspreada" i "gairebé ridiculitzada", segons que ha manifestat durant una visita als llocs empordanesos de la memòria de l'exili, al costat de l'exlehendakari Juan José Ibarretxe.
Torra s'ha desplaçat al costat d'Ibarretxe a la masia del municipi d'Agullana, on es va refugiar l'expresident català Lluís Companys abans de prendre el camí de l'exili acompanyat pel seu homòleg basc, José Antonio Aguirre, que ja havia travessat la frontera però que va tornar per prestar-li suport i sortir plegats.
Torra ha aprofitat la trobada, que ha inclòs un recorregut pel camí que van fer Companys i Aguirre a través del coll de Lli, per referir-se al judici al 'procés' que se celebra al Tribunal Suprem i realitzar aquesta crítica. Quim Torra ha fet una crida a “ser conscients, més que mai, d’en quin costat som”. “Som al costat de la defensa dels drets dels individus, dels drets dels col·lectius nacionals versus dels que tenen una concepció autoritària del que ha de ser un estat de dret”, ha sentenciat.
Torra ha enaltit al costat d'Ibarretxe els llaços d'unió entre Catalunya i el País Basc i ha subratllat que els "ideals" que han defensat conjuntament ho continuaran fent "sempre fins al final i les últimes conseqüències".
Quim Torra ha afirmat que el Mas Perxés, que va ser seu de la Generalitat i de la Institució de les Lletres Catalanes, “és un símbol d’una amistat” i ha afegit que, com deia el president Aguirre, “és l’amistat de dues causes, de dos pobles que sempre anirem junts, perquè som dos pobles que aspirem al mateix: a la llibertat i la independència”. “I, per tant, si el president Aguirre va dir que sempre estaria amb Catalunya, jo avui, dic que Catalunya sempre estarà amb Euskadi”.
Juan José Ibarretxe, per la seva banda, ha afirmat que “el poble basc plora amb les penes del poble català i s’alegra amb les seves alegries” i ha assegurat que, igual que va fer Aguirre, “he vingut a abraçar el vostre president”, perquè fent-ho, ha afegit, “abraço també al conjunt del poble català”. I ha conclòs: “la causa i la llibertat del poble basc i del poble català estaran íntimament unides per sempre”.
La presència d'Ibarretxe en aquest acte de recuperació de la memòria als camins de l'exili, al costat de l'actual president de la Generalitat, resulta particularment significativa per haver estat el lehendakari promotor d'una proposta sobiranista, basada en l'exercici del dret d'autodeterminació i la lliure associació entre Euskal Herria i Espanya. Una proposta que va defensar ell mateix l'any 2005 al parlament espanyol i que va ser rotundament derrotada per una àmplia majoria del Congrés dels Diputats.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.