Este artículo se publicó hace 7 años.

ENTREVISTA A XAVIER DOMÈNECH"Tenim massa urgències per seguir sense govern"

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, a l'exterior del Parlament. | Marc Font.
El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, a l'exterior del Parlament. | Marc Font.

Barcelona-

Publicidad

Un denominador comú de dues de les candidatures que aspiren a dirigir Podem, les que encapçalen Noelia Bail i Celia Cánovas, és el temor que el partit es dissolgui si es converteix en el nou secretari general, ja que alhora és el coordinador general de Catalunya en Comú. És compatible que Podem tingui una identitat forta i participi en un projecte comú?

Una de les seves prioritats serà garantir la integració de Podem a Catalunya en Comú?

Imagino que fa uns mesos no es plantejava dirigir Podem Catalunya. Com fa el pas?

Publicidad

Plantegem un Podem que es pugui desenvolupar i projectar, i això no va en detriment dels espais unitaris, sinó que els construeix millor

Entre les persones que li traslladen la reflexió hi havia Pablo Iglesias?

No li sembla contradictori amb el que suposadament propugnava l'anomenada nova política que una mateixa persona acumuli tants càrrecs com serà el seu cas si guanya les eleccions a Podem?

Publicidad

En poques setmanes Catalunya en Comú celebra una assemblea organitzativa. Quines prioritats tindrà?

La setmana passada al ple del Parlament va proposar formar un govern transversal integrat per figures independents. Té recorregut la proposta?

En què s'hauria de centrar aquest hipotètic govern?

Els integrants del govern no cal que siguin diputats, però en canvi sí que ho ha de ser el president. Un dels noms que sona aquests dies per al càrrec és el d'Ernest Maragall, diputat d'ERC. Li semblaria un bon candidat?

Publicidad

Amb el que diu, sembla clar que voldríeu un candidat d'ERC.

Si posem el focus en les prioritats que defineix per a aquest govern transversal, n'hi ha que són més fàcils d'assolir que d'altres. No sé fins a quin punt un govern de la Generalitat pot evitar la judicialització de la política o acabar amb la situació de presó preventiva de dirigents independentistes. La passada legislatura, el Tribunal Constitucional també va tombar normatives de contingut social. Com es poden materialitzar aquestes propostes?

Tot i els discursos d'eixamplar la base, les actuacions dels darrers mesos han provocat que una part de la població catalana s'hagi alineat de les pròpies institucions catalanes, i això no es pot permetre

Publicidad

Vivim una situació d'excepcionalitat política, amb mobilitzacions de diversos tipus. Des de fa uns mesos determinats mitjans han criminalitzat l'actuació dels Comitès de Defensa de la República (CDR), relat que han comprat diversos partits i ara la Fiscalia amenaça de denunciar aquest moviment per rebel·lió. Què pensa d'aquestes protestes que tenen un caràcter més desobedient?

Amb la situació que vivim tota protesta i tota expressió d'acció col·lectiva i de dissidència és legítima, però en tot cas nosaltres no compartim l'estratègia de fons que mou moltes vegades aquestes protestes

Publicidad

Des de fa uns quants anys es viu una deriva autoritària i una retallada de drets que va més enllà de la qüestió independentista. Com l'interpreta?

Per una banda sembla que a nivell estatal vivim una revitalització de la protesta social al carrer, amb les mobilitzacions dels pensionistes o la vaga feminista del 8 de març, però alhora un partit clarament alineat amb la repressió a les mobilitzacions socials, com és Ciutadans, sembla que guanya suport. Com ho explica?

Més enllà dels bons resultats en barris de classe alta, com Sarrià o Pedralbes, el 21D C's va tenir molt de suport en nombrosos barris populars, on teòricament els Comuns haurien de ser molt competitius. En què van fallar?

Vivim temps en què no hi ha espai per a les propostes de matisos?

Publicidad

Ara estem vivint en una situació molt dura, però això no vol dir que tots els clams de sobirania que representen el 15M, les mobilitzacions socials o l'1-O no estiguin molt presents en la construcció del futur.

Ha comentat que l'1-O va ser un "acte extraordinari de sobirania sostingut per la gent que va marcar un abans i un després de la nostra història". Per on hauria de passar el següent acte de sobirania?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors