Este artículo se publicó hace 3 años.
La temperatura mitjana anual ha augmentat gairebé dos graus a Catalunya des de mitjans del segle XX
El Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics assenyala que l'any 2020 va ser l'any més calurós des del 1950. L'estudi, publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya, evidencia els efectes de l'emergència climàtica al país
Públic
Barcelona-
La temperatura mitjana anual a Catalunya ha augmentat 1,8 ºC des de mitjans de segle XX, i l'any 2020 va ser l'any més calurós des del 1950. Són dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ha publicat la catorzena edició del Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC 2020), el qual avalua l’evolució recent del clima de Catalunya a partir de l’anàlisi de diferents indicadors de canvi i variabilitat climàtics. En aquest sentit, el butlletí també inclou informació sobre els índexs climàtics d’extrems, la sequera pluviomètrica o les variables marines, i evidencia els efectes de l'emergència climàtica al país.
2020, l'any més càlid des de 1950
Segons aquest estudi, el 2020 va ser l’any més càlid a Catalunya des de 1950. El treball també mostra que l'augment de la temperatura a Catalunya respecte a l'era pre-industrial està per sobre de la mitjana del món, el que confirma el mediterrani com un "punt calent" de l'escalfament global.
Per al conjunt de Catalunya, la temperatura mitjana anual ha augmentat un 1,8 °C en els darrers 71 anys. A més, totes les estacions de l’any presenten també una tendència a l'augment de la temperatura, sobretot durant l'estiu i la tardor. Així, la pujada de la temperatura a Catalunya no només es consolida, sinó que tendeix a presentar un ritme cada cop més accelerat.
Respecte a les precipitacions, el 2020 va ser plujós, ja que les precipitacions van ser gairebé un 30% superiors a la mitjana registrada a Catalunya Catalunya en el període 1981-2010. Tot i això, entre el 1971 i el 2020, la intensitat i la durada de les sequeres ha augmentat al conjunt del Principat i els períodes humits son menys extensos i menys intensos.
També ha augmentat la temperatura del mar -un dels principals motius de l'increment del diòxid de carboni als oceans-. Segons l'estudi, a l'Estartit (Baix Empordà) cada deu anys la temperatura ha pujat 0,3 °C en els primers 50 metres de profunditat i 0,2 °C a 80 metres de fondària.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..