Este artículo se publicó hace 8 años.
El TC esmena la decisió de la Mesa del Senat i reconeix que el PDeCAT pot tenir grup parlamentari
Josep Lluís Cleries, portaveu del partit nacionalista, valora que la sentència del Constitucional suposa un "dur revés" a la Mesa del Senat, i més en concret al PP, que té majoria absoluta en aquest òrgan i al qual ha acusat contra el PDeCAT mitjançant una "persecució "i un "atac"pel seu impuls al procés sobiranista català.
Madrid--Actualitzat a
El Tribunal Constitucional ha reconegut el dret del PDeCAT a comptar amb grup parlamentari propi al Senat en una sentència que anul·la els acords adoptats fa onze mesos per la Mesa de la Cambra per impedir als seus quatre senadors catalans conformar en grup juntament amb altres sis en "préstec".
El portaveu del PDeCAT a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, ha informat en roda de premsa de la sentència dictada per unanimitat per la Sala Segona del Tribunal Constitucional, en la qual admet el recurs d'empara presentat pels senadors nacionalistes.
Argumenta el tribunal que la Mesa va vulnerar el dret a "exercir les funcions representatives amb els requisits que assenyalen les lleis en relació amb el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants", i que està recollit a la Carta Magna.
Cleries opina que la sentència suposa un "dur revés" a la Mesa del Senat, i més en concret al PP, que té majoria absoluta en aquest òrgan i al qual ha acusat d'haver actuat amb criteris "polítics" contra el PDeCAT mitjançant una " persecució "i un" atac "pel seu impuls al procés independentista català.
Entén el portaveu que la constitució del nou grup ha de ser automàtica, amb els quatre senadors del PDeCAT i els sis procedents d'ERC, Bildu, Coalició Canària i Agrupació Socialista Gomera que es van oferir a incloure en el mateix grup, seguint una pràctica de "préstec "que ja s'ha fet en altres ocasions, fins i tot per part del PP amb formacions minoritàries.
El Reglament del Senat assenyala que és suficient comptar amb deu senadors, que no tenen per què ser del mateix partit, per formar grup parlamentari, un requisit que el PDeCAT entenia que complia gràcies als senadors d'altres partits i que segons admet ara el Tribunal constitucional hauria d'haver estat l'únic a tenir en compte per la Mesa.
Disposar de grup propi té una sèrie d'avantatges, de tipus polític i econòmic, per als senadors que el conformen, ja que d'aquesta manera poden gaudir d'una quota més grande distribució d'iniciatives, de preguntes en les sessions de control i de participació en les decisions de la Junta de Portaveus.
A falta que es concreti la decisió del TC, és clar que suposarà crear un setè grup a la cambra alta i que els quatre senadors del PDeCAT deixin el Mixt, que compta actualment amb 17 senadors d'onze partits diferents i en què els nacionalistes catalans estan integrats des del començament de la legislatura.
En la sentència, el Constitucional s'aprecia que els recurrents "complien tots els requisits reglamentaris per a constituir grup parlamentari" i avala "l'ús parlamentari del 'préstec' de senadors, admès per la Mesa de la cambra alta en successives legislatures".
En complir així les previsions reglamentàries, prossegueix, "no hi ha dubte que els senadors recurrents tenien dret a fer ús de la facultat parlamentària de constituir grup parlamentari i que aquesta facultat pertany al nucli de la seva funció representativa parlamentària".
Amb aquesta sentència a la mà, Cleries ha proclamat que el PDeCAT ha vist reconeguda la seva demanda després de ser vulnerats els seus drets al Senat, des de fa onze mesos, per culpa del PP.
Ha destacat que el tribunal estableix que la Mesa només té potestat per a comprovar si la sol·licitud de grup complia amb el Reglament, cosa que ja havia confirmat el lletrat major de la Cambra.
També remarca la sentència que en altres ocasions s'ha acceptat el "préstec" de senadors per formar grup, com va fer el PSOE en la VIII Legislatura amb Coalició Canària, a la qual va prestar sis senadors, o fins i tot el PP a l'actual amb el PNB, que té grup propi gràcies a quatre senadors populars, cosa que confirma no haver donat un tracte d'igualtat al PDeCAT.
"Aquesta sentència deixa en evidència la forma d'actuar del PP al Senat, que l'usa com el seu mas particular actuant amb visió partidista sectària i arbitrària", ha conclòs Cleries.
Al costat d'ell ha comparegut a la roda de premsa la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, qui s'ha mostrat "satisfeta" de la resposta del Constitucional, que al seu entendre ha fet "justícia" davant la voluntat del PP de "silenciar el catalanisme centrista moderat que representa el PDeCAT "
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.