Público
Público

El TC anul·la el vot telemàtic de Lluís Puig i complica que els diputats exiliats puguin votar en el primer ple de la legislatura

La resolució del Tribunal Constitucional podria afectar la capacitat de Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg de votar la constitució de la nova Mesa del Parlament el pròxim dilluns

08/02/2023 - El ple del Parlament durant una votació d'aquest dimecres.
Una imatge d'arxiu d'una votació al Parlament  ACN

El Tribunal Constituacional (TC) mou fitxa en plena campanya de les eleccions europees i a cinc dies de constituir-se la nova mesa del Parlament. El TC ha anul·lat el vot telemàtic de l'exdiputat electe de Junts Lluís Puig durant l'última legislatura, i complica així que tant ell com Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg puguin votar en el primer ple de la legislatura, que serà dilluns que ve. Es tracta d'un acord per unanimitat que ha avalat la ponència que havia fet la magistrada Maria Luisa Segoviano.

El Constitucional, doncs, dona la raó a un recurs d'empara que va presentar el PSC l'any passat. La decisiío anul·la els acords de la Mesa del Parlament del 18 d'abril del 2023 que va aprovar la regulació transitòria del vot telemàtic fins que es faci una reforma del Reglament de la cambra i va acceptar el procediment de vot a distància per a Lluís Puig. També els del 19 d'abril d'aquell mateix any en què la Mesa va desestimar la reconsideració que demanaven els socialistes.

La sentència declara vulnerat el dret dels diputats del PSC a les funcions representatives amb els requisits que assenyala la Constitució, però no anul·la les votacions del ple de la cambra que es van adoptar amb el vot de Puig durant el temps en què va estar vigent la seva habilitació de vot telemàtic.

La majoria independentista a la mesa, en perill

La sentència del TC complica la majoria independentista a la composició de la Mesa del Parlament. Sense Puigdemont i Puig, el bloc independentista (Junts, ERC i CUP) suma 57 escons, els mateixos de la suma del PSC i el PP.

En el cas del diputat d'ERC Ruben Wagensberg, que es troba a Suïssa pel cas Tsunami Democràtic, sí que podrà delegar el seu vot, ja que es troba en baixa màdica, un supòsit que sí que permet delegar el vot.

La decisió sobre si Puig i Puigdemont poden votar recaurà en la Mesa d'edat, la primera que es constituirà dilluns. El diputat de més edat és Agustí Colomines (Junts), i estarà formada també per una diputada d'ERC i un representant de Vox. D'aquesta manera, la Mesa d'edat tindrà majoria independentista. Amb tot, s'enfronta al dilema de si aplicar la decisió del TC o mantenir el vot dels dos membres a l'exili.

"Mesa antirepressiva"

Tant Junts com ERC han condemnat la decisió del Tribunal Constitucional. A través d'un comunicat, Esquerra ha alertat que el moviment del TC "torpedina" les majories al nou Parlament, i dificulta que surti escollida una "mesa antirepressiva" que pugui ser "garant de drets" per a tots els diputats. Així, els republicans lamenten que la decisió del PSC de presentar recurs al vot telemàtic transitori hagi obert la porta a "més vies coarcitives" al Parlament, i reiteren que "la judicialització mai és la via per fer política".

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha criticat en un missatge a X que "els partits espanyols sempre tenen el comodí del TC i el TS per contrarestar el resultat de les urnes". I ha reblat fent referència a la nova carta de Pedro Sánchez: "No fallen mai. I no cal fer una carta a la ciutadania". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?