Este artículo se publicó hace 7 años.
VAGA GENERALTalls de trànsit i ferrocarril arreu de Catalunya en una nova aturada de país
Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han organitzat l'ocupació de vies de ferrocarril, autopistes i carreteres a diferents punts de la xarxa viària per reclamar la llibertat dels presos polítics. Desenes de milers de persones han desbordat al migdia la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, al vespre la de la Catedral, així com moltes altres places de les principals poblacions del país.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Places cèntriques de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i de moltes altres poblacions d'arreu de Catalunya s'han tornat a omplir de gom a gom amb manifestants que han reclamat la llibertat dels consellers de la Generalitat empresonats i la dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, en una nova vaga general, després de la del 3 d'octubre. El protagonisme de la jornada, no obstant, l'han tingut els nombrosos talls a diferents punts de la xarxa viària, carreteres, autopistes i línies de ferrocarril, incloent-hi les línies de l'AVE, a les estacions de Girona i Barcelona.
Una jornada en que l'independentisme, amb els Comités de Defensa de la República (CDR) en primer terme, ha mesurat les seves forces -i les ha mostrat a l'exterior- en alguna cosa més que manifestacions festives: en la sea capacitat per paralitzar, sinó el país, almenys sí les comunicacions per via terrestre.
Públic s'ha sumat a la vaga i s'ha limitat a informar al llarg del dia sobre el desenvolupament de la jornada de mobilitzacions, convocades per la Taula per la Democràcia i els CDR locals.
L'acció que ha acaparat més atenció mediàtica ha tingut lloc a l'estació de Sants de Barcelona, on els manifestants han tallat la via de l'AVE al voltant de les sis de la tarda. En un moment inicial, els Mossos d'Esquadra han baixat a les andanes, però les hi han abandonat de seguida, sense intentar desallotjar els manifestants. Mentrestant, s'han produït alguns moments de tensió entre persones que esperaven al vestíbul, algunes de les quals donaven suport a la protesta, mentre que d'altres reclamaven un desallotjament.
Posteriorment, i un cop s'ha escampat la notícia del bloqueig de l'AVE, el vestíbul s'ha omplert de persones que han anat a l'estació per solidaritzar-se amb els ocupants de les vies. Entre ells hi eren diputades, ex-diputats i càrrecs públics com Gabriela Serra, Albano Dante, Eulàlia Reguant, Mireia Boya o Antonio Baños, alguns dels quals tenen previst viatjar a Madrid per acompanyar els membres de la Mesa del Parlament en la seva compareixença davant el Suprem.
L'estació de Sants, tancada
Al voltant de les 19:30, manifestants han aconseguit aturar també les linies de rodalies han quedat també aturades, els empleats d'Adif han abandonat les andanes, l'estació ha quedat tancada i s'ha demanat per megafonia a tots els presents que abandonin l'estació. Amb poc èxit: al voltant de les 21h l'estació estava encara plena, tant de manifestants com de viatgers de l'AVE que intentaven encara agafar el seu tren.
Pocs minuts després, a l'hora prevista de sortida del darrer tren, els manifestants han abandonat les vies de l'AVE per les sortides d'emergència, sense que els agents dels Mossos d'Esquadra hagin intentat el desallotjament en cap moment.
Els centenars de persones que han ocupat les vies de l'AVE a Girona, coordinats pels CDRs locals, han decidit en assemblea mantenir l'acte de protesta fins l'hora prevista de sortida del darrer tren. Progressivament s'hi han afegit més manifestants i a les 21 h. aproximadament han decidit posar fi a la protesta després de 12 hores de bloqueig.
L'aturada de país d'aquest dimecres ha estat més mobilització que vaga estricta. Aquesta ha estat la tònica de la nova jornada de protesta per reclamar la llibertat dels presos polítics, que ha tingut un seguiment desigual pel que fa a l'activitat econòmica -intens en molts punts del territori i anecdòtic a Barcelona-. Però que sí que ha omplert els carrers i ha tallat desenes de carreteres i vies de ferrocarril al llarg de tot el matí, amb una setantena de talls actius.
Concentració al centre de Barcelona
Dirigents sindicals, representants d'organitzacions sobiranistes i dels Comitès de Defensa de la República (CDR) s'han adreçat a la multitud reunida a la Plaça de la Catedral de Barcelona per garantir la seva determinació a col·laborar amb la mobilització popular fins aconseguir la "llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats".
La representant de l'organització Intersindical CSC, que ha estat qui ha convocat formalment l'aturada d'aquest dimecres, ha destacat el paper de la classe treballadora. "La vaga es vostra", ha dit als manifestants.
Camil Ros, d'UGT, també s'ha a adreçat als concentrats, entre xiulades i expressions de protesta perquè aquest sindicat no ha cridat com a tal a la vaga, per deixar clar que volia "donar la cara" i explicar que molts afiliats s'han sumat a la jornada de protesta i no han anat a treballar.
Agustí Alcoberro, de l'Assemblea Nacional Catalana, ha proclamar que pels sobiranistes "no queda altra sortida que la victòria", que ha de culminar amb la instauració efectiva de la República.
Alcoberro ha cridat a omplir dissabte vinent la ciutat de Barcelona "d'indignació i clam a favor de la llibertat" i ha demanat que la manifestació prevista per aquest dia sigui tan nombrosa o més que les de la Diada de l'11 de setembre dels darrers anys.
Ha agraït la mobilització ciutadana a favor de l'alliberament dels empresonats, i ha advertit que "Catalunya no és un poble que es doblegui ni accepti les humiliacions, sinó que és un poble lliure i disposat a arribar fins al final per aconseguir la llibertat i la república ".
"Arribarem fins al final"
Tant ell com Marcel Mauri, d'Òmnium Cultural, han avisat que no hi haurà empresonament ni enjudiciament que freni el sobiranisme: "Ens sabem organitzar i arribarem fins al final".
A les 12 hores, el punt neuràlgic de la jornada era la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, desbordada de manifestants -literalment: s'han omplert també els carrers adjacents, i els concentrats han trigat més de mitja hora a poder abandonar la zona- convocats per la Taula per la Democràcia. A les dues de la tarda seguia havent presència de manifestants a la plaça.
"Reclamem i exigim que s'aturi la repressió de forma immediata", ha clamat des de la plaça el portaveu d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri. Ha expressat que, en la jornada d'avui "tornem a demostrar a Espanya i al món que som un poble de pau", i ha cridat a seguir protestant "tossudament alçats" per exigir llibertat dels presos, "la fi de la repressió" i de "l'espiral demofòbica" de l'Estat. Mauri també ha ressaltat que Catalunya és un país "de lluites compartides", que, ja des del franquisme, s'ha mobilitzat per "obtenir drets" que ara "tornen a estar qüestionats".
La Taula per la Democràcia -integrada per un centenar d'entitats, entre les quals l'ANC i Òmnium i els sindicats majoritaris- havia cridat a manifestar-se a migdia també davant de les delegacions del Govern espanyol a Catalunya. L'organisme unitari, no obstant, no ha donat suport a la jornada de vaga, convocada oficialment per sindicats minoritaris com La Intersindical CSC i USTEC-STEs.
L'altre gran actor de la jornada han estat els Comitès de Defensa de la República (CDR), que han coordinat infinitat de talls a la xarxa viària i de ferrocarril. Els CDR també han organitzat diverses marxes que, a Barcelona, han tallat els carrers des de mig matí, per confluir al voltant de la Plaça de Sant Jaume cap a les 12h.
A tot Catalunya, milers de persones han sortit a carreteres, autopistes, carrers i estacions de ferrocarril per fer efectiva l'aturada de país. Carreteres i autopistes han estat tallades des de primera hora del matí a més de seixanta punts, segons ha informat el servei català de trànsit. La xifra havia augmentat a una setantena a migdia.
La frontera de la Jonquera, bloquejada
L'autopista AP-7 ha estat totalment bloquejada des de les 6 del matí, en tots els carrils d'anada cap a França i de tornada, amb cues de fins a 12km a l'alçada de Vilafant (Alt Empordà). Els talls a les fronteres han estat un dels objectius fonamentals dels CDR aquest dimecres. De forma coordinada, s'han tallat a les vies N-152 entre Puigcerdà i la frontera francesa; l'N-145, que uneix la Seu d'Urgell amb la frontera amb Andorra; l'A2 a Alcarràs i l'AP7 a l'Aldea. L'A-2 també ha estat tallada a d'altres punts, com Abrera (Baix Llobregat) i Soses (Baix Segre). Els talls de fronteres es mantenien a les dues de la tarda, quan els CDR han anunciat la seva intenció de mantenir-los de forma indefinida durant la jornada de vaga.
El tall més espectacular ha estat probablement el de l'AP-7 a l'alçada de Borrassà (Alt Empordà), que tancava la frontera de la Jonquera i que s'ha mantingut durant 14 hores, amb una fortíssima presència policial, de fins a 20 furgonetes antiavalots en alguns moments. L'Assemblea per la Defensa de la Llibertat de la Garrotxa ha informat passades les 20h que desconvocava la protesta per "l'amenaça de brutalitat policial". Tot i això, el tall s'ha prorrogat uns minuts en un dels dos sentits de la marxa, després que manifestants espontanis ocupessin la via pel seu compte.
Sense càrregues
Els talls s'han anat desconvocant paulatinament al llarg de la tarda. A les 21h, només quedaven talls a les carreteres a l'alçada de Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Camarles (Baix Ebre). La tònica general de la jornada ha estat la pràctica absència de càrregues policials.
A diferència del que va ocórrer l'1-O, els cossos policials han optat aquest cop per esperar que els manifestants desconvoquessin les accions. Tot i que la presència d'efectius de la Policia Nacional ha estat notable en molts punts, han estat els Mossos els que s'han fet càrrec del control de gairebé totes les protestes.
Centenars de ciutadans també s'han manifestat pels carrils de les rondes de Barcelona, i els accesos a Barcelona han estat intensament congestionats durant tot el matí.
Grups de vaguistes han tallat també algunes línies de ferrocarril, a més de la línia de l'AVE a Girona i Barcelona. Accions de protesta han tingut lloc al llarg del matí a les estacions d'Ulldecona (Montsià), Blanes (La Selva), Montcada Bifurcació (Vallès Occidental), Sant Vicenç de Castellet (Bages) afectant la circulació de trens de rodalies.
Els CDR, que han organitzat aquesta mobilització a la xarxa viària, han difós informació sobre la legalitat de la vaga, i sobre els drets que emparen als vaguistes, entre els quals, el de formar grups o piquets per explicar a la població els motius de la protesta.
Els talls de carreteres i vies de ferrocarril s'han desenvolupat sense incidents de consideració, tot i alguns incidents aïllats. La policia ha desallotjat a última hora per la força a grups de persones que mantenien el bloqueig de l'AP7 a Borrassà (Alt Empordà). A la Gran Via de Barcelona, a l'alçada del Poblenou, agents de la Policia Nacional han carregat contra els manifestants que tallaven l'avinguda per obrir pas per als seus vehicles antiavalots. Els CDR han informat de tres ferits lleus. Agents de la policia espanyola i dels Mossos d'Esquadra han reobert el trànsit també en altres punts de la xarxa viària.
Pel que fa a l'activitat econòmica, el seguiment ha estat desigual. Si bé en algunes capitals de comarca els comerços han tancat majoritàriament, el seguiment ha nestat anecdòtic a Barcelona i les principals ciutats del país. Especialment, en els grans eixos comercials, en plena temporada alta de vendes abans de Nadal, que han obert molt majoritàriament.
El Govern espanyol ha assegurat que la vaga ha tingut un seguiment minoritari excepte en el sector de l'ensenyament. També ha informat que el consum elèctric ha estat lleugerament superior al que és habitual en aquesta època de l'any.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..