Este artículo se publicó hace 6 años.
INTERVENCIÓ DE L'AUTOGOVERNEl Suprem manté la dissolució del Diplocat que va ordenar Rajoy
El tribunal desestima la petició de mesures cautelars que havia sol·licitat l'Associació Catalana de Municipis. L'organisme va ser dissolt pel Govern central el 27 d'octubre, en aplicació del 155, juntament amb les delegacions catalanes a l'exterior
Públic
Barcelona--Actualitzat a
El Diplocat continuarà dissolt. El Tribunal Suprem ha acordat aquest dimarts rebutjar la petició de mesures cautelars que havia presentat l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que demanava deixar en suspens la dissolució d'aquest organisme de representació internacional de la Generalitat, que va ser dissolt pel Govern central el passat 27 d'octubre, en aplicació del 155, juntament amb les delegacions de la Generalitat a l'exterior –excepte la de Brussel·les–.
En la seva resolució, la Sala Tercera Contenciosa-Administrativa del Suprem precisa que no entra en el fons del recurs que va presentar l'ACM –entitat municipalista històricament integrada per municipis governats per CiU, i actualment amb forta presència del PDeCAT i ERC– a finals de desembre, i assenyala que no es prejutja la resolució final que s'adopti en el seu moment.
L'ACM va presentar el passat 27 de desembre un recurs contra la dissolució del Diplocat, en què també demanava deixar en suspens la pròpia dissolució entenent que hi havia el risc que, si no es prenia aquesta mesura cautelar "es creï una situació d'impossible o molt difícil reversió". La resolució del Suprem, per contra, considera que "ni la imatge de l'Administració Catalana ni els projectes, iniciatives i expectatives de Diplocat patiran un perjudici irreversible com a conseqüència del manteniment de l'efectivitat de les disposicions recorregudes, si finalment, fossin estimades les pretensions de l'ACM". En aquest sentit, afirma que, en aquest cas "res no impediria" que es reprenguessin els projectes i iniciatives de l'organisme dissolt, ni que hi hagi "obstacles" perquè els treballadors del Diplocat hi tornin a prestar els seus serveis i siguin "rescabalats".
En el seu recurs, l'ACM, personada com a membre del consorci públic-privat del Diplocat, al·legava que només els òrgans de govern de l'organisme podien aprovar-ne la dissolució, i que el 155 no permetia liquidar un consorci "sense seguir els procediments legals establerts". També hi veia una "afectació directa dels interessos dels treballadors, que en tractar-se de personal laboral veuran extingits els seus contractes de treball".
El Diplocat, integrat per la Generalitat, les quatre diputacions catalanes, el Consell General d'Aran, els ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Viella, la pròpia ACM i la Federació de Municipis de Catalunya –històricament integrada per municipis governats pel PSC–, a més de cambres de comerç, sindicats, patronals, univertitats i entitats socials, es dedicava fins a la seva dissolució a la projecció exterior de Catalunya. La seva tasca es complementava amb la de les delegacions catalanes a l'exterior, més centrades en la projecció econòmica.
En els darrers anys, partits i sectors que s'oposen al procés sobiranista havien criticat que tant el Diplocat com des de les delegacions a l'exterior s'estaven usant per internacionalitzar el procés independentista.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..