Este artículo se publicó hace 3 años.
RacismeSOS Racisme denuncia un fort increment dels casos de racisme a Catalunya
L'informe anual de l'entitat documenta un total de 334 situacions durant el 2021, un 83,5% més que l'anterior. Més de la meitat de casos, però, no es van poder denunciar. L'ONG alerta de la pervivència del racisme institucional
Barcelona--Actualitzat a
SOS Racisme va identificar 334 situacions de racisme a Catalunya el 2021, un augment d'un 83,5% respecte de les registrades el 2020, segons el seu informe (In)Visibles. L'estat del racisme a Catalunya. La xifra és la més elevada des que l'entitat realitza aquest informe anual. A més, d'aquestes situacions, 209 -el 63%- no es van poder denunciar, cosa que es deu a la "por de les represàlies i a la dificultat d'actuar per drets que rarament són reconeguts", ha assegurat la portaveu de l'entitat, Paula Rossi, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns.
El 25% de les situacions van ser agressions i discriminacions entre particulars (especialment entre veïns); el 20%, discriminacions en l'accés a drets socials; el 19% agressions i abusos de cossos de seguretat pública (com ara la identificació per perfil racial); i l'11% de discriminació en serveis privats, seguits del discurs d'odi i la discriminació laboral.
Rossi ha destacat que les vulneracions de l'accés a drets socials (com habitatge o ajudes) han augmentat de 22 casos el 2020 a 67 el 2021, i ha fet una crida a crear polítiques públiques que garanteixin aquests drets i "quan existeixen, fer-les complir".
Augment de les persones ateses
El 2021 SOS Racisme va atendre un total de 648 persones, 58 més que el 2020, i 474 de les quals es van dirigir per primera vegada a l'entitat. La resta, 174, són casos d'anys anteriors pendents de resolució i en gestió activa, cosa que "dona compte de la lentitud de la burocràcia", en paraules de Rossi.
Dels 474 nous casos, el 35% van ser de persones regularitzades i el 12% en situació administrativa irregular, fet que, segons Rossi, exemplifica com "l'estabilitat administrativa i el context vital faciliten la denúncia", i el 41% dels casos assumits són de dones. Pel que fa a l'origen, el 29,7% de nous casos correspon a persones originàries del Magreb, el 28,8% de Llatinoamèrica i el 26,3% de l'Àfrica subsahariana.
"Creiem que hi ha un racisme estructural a tot nivell, sostingut per un discurs i per unes dinàmiques que es traslladen a les institucions, i que també legitimen la violència a l'àmbit particular", ha conclòs Rossi.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.