Público
Público

SOS Costa Brava urgeix a revisar els POUM del litoral gironí per prohibir l'edificació en zones inundables

L'organització demana a la Generalitat i a la resta d'administracions un "compromís ferm". Avisa que el que ha passat a València no és un cas aïllat o inevitable sinó un fet provocat per la "pressió urbanística"

Un acte de protesta a Calella de SOS Costa Brava
Un acte de protesta a Calella de SOS Costa Brava. Ariadna Reche / ACN

SOS Costa Brava demana que es revisin de manera "urgent" els Plans d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del litoral de les comarques gironines. L'objectiu és prohibir l'edificació i urbanització en zones considerades inundables, com marges de rius, rieres, torrents i les zones de desembocadura. L'entitat considera que es tracta d'una mesura necessària per a tal "d'evitar qualsevol intervenció especulativa que pugui comportar riscos".

La petició arriba en un comunicat després dels efectes "devastadors" de la DANA a València, que a Catalunya va tenir un impacte molt menor, per bé que amb incidències i afectacions a la mobilitat. En aquest sentit, l'entitat mostra la seva solidaritat davant la catàstrofe al País Valencià, mentre assenyala que no es tracta d'una situació "aïllada o inevitable" sinó d'un fet provocat per la "pressió urbanística".

En aquest sentit, l'entitat entén que això ha comportat un "deteriorament irreversible" provocat per "una mala planificació urbanística i territorial, sense tenir en compte la natura". SOS Costa Brava assenyala com a principals causes dels efectes de la DANA l'ocupació de les ribes de rius, barrancs, torrents i rieres, la urbanització i edificació de les zones inundables, sumat a la ubicació d'infraestructures "mal dimensionades que interrompen els cursos naturals i ocupen les àrees de drenatge".

Des de l'associació lamenten que no s'ha tingut en compte en la planificació urbanística i territorial el factor dels riscos naturals, les àrees sotmeses a risc d'inundació ni tampoc el principi de precaució. Per tot, demana a la Generalitat i a la resta d'administracions un "compromís ferm" per tal que no es pugui fer cap construcció en els marges inundables. Tanmateix, reclamen la protecció dels boscos i zones forestals per evitar la desforestació, i així mantenir els sòls protegits i garantir un bon drenatge de les aigües pluvials.

Assenyalen 11 punts

En un comunicat, l'entitat específica fins a onze punts del litoral gironí on consideren que la revisió cal fer-se de forma urgent. Es tracta de les rieres del Mas Llor a Tamariu, la del Canadell a Calella de Palafrugell, la de Tossa de Mar, les dues de Llançà, la de Portlligat, la de Calonge, la de Santa Cristina d'Aro la d'Aubi, la desembocadura de la Tordera, a més de la zona de Riudaura, amb l'ampliació del Port d'Aro.

Amb relació a aquest projecte, l'entitat denuncia altra vegada que "vulnera tots els principis de l'urbanisme sostenible" i que també afecta la zona de desembocadura del Ridaura, el front litoral, dunes en pineda i una massa arbrada a primera línia de mar. "Pot arribar a posar en perill i risc la seguretat de les persones", adverteix SOS Costa Brava.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?