Este artículo se publicó hace 6 años.
PRESOS POLÍTICSLa solidaritat amb presos i exiliats es personalitza a nivell local
Campanyes com Free Anna Gabriel, Free Junqueras o la més recent Free Romeva busquen crear un vincle més estret amb els veïns dels polítics represaliats i arribar a col·lectius als quals normalment no arriben.
Barcelona-
Unes 4.000 persones van assistir el passat cap de setmana a La Resposta, el festival en solidaritat a Anna Gabriel celebrat a Sallent (Bages), el seu municipi. La trobada, que va comptar amb la participació d'artistes i grups com Xavi Sarrià, Joan Garriga, Zoo, Gossos, Ebri Knight, entre d'altres, va servir per recaptar fons per la caixa de resistència solidària amb la dirigent de la CUP, que resideix a Ginebra (Suïssa) des de finals de febrer. El festival, organitzat per Sallent Respon i la campanya Free Anna Gabriel, també volia ser una acció més per "denunciar l'estratègia repressiva de l'estat" contra dirigents sobiranistes. En el cas de Gabriel, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena l'ha processat per un delicte de desobediència.
Des que el 16 d'octubre de l'any passat la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va enviar a la presó el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, s'han organitzat centenars d'accions arreu de Catalunya per demanar l'alliberament dels presos. Les dues entitats, i els seus nuclis locals, han liderat moltes de les convocatòries. A poc a poc, però, han aparegut campanyes més personalitzades que, tot i reclamar l'alliberament de totes les persones preses i que s'acabi la "repressió" contra les que han optat per establir-se a l'estranger, posen el focus en un dirigent en concret, amb l'objectiu d'arribar especialment a aquells veïns que tot i no compartir-ne la ideologia sí que s'oposen a l'empresonament o exili.
Free Anna Gabriel n'és un exemple, però no és l'únic. Fa tres mesos va néixer a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) la campanya Free Junqueras, mentre que fa pocs dies Sant Cugat del Vallès va viure la primera trobada, massiva per cert, per activar Free Romeva. ERC va aprofitar les mobilitzacions de l'1 de maig per posar el focus en l'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, amb la difusió de l'etiqueta #FreeBassa. També existeixen comptes a Twitter per reclamar l'alliberament dels consellers cessats Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.
La portaveu de Free Anna Gabriel, Gemma Codina, explica a Públic que Sallent Respon sorgeix "quan sabem que l'Anna ha hagut de marxar a l'exili. El mateix dia vam fer una concentració davant de l'Ajuntament de Sallent". "Som un grup de persones que s'implica per ajudar l'Anna, la seva família i donar suport en el que faci falta. Posteriorment creem Free Anna Gabriel per tal de construir xarxa amb altres municipis i que la campanya es pugui estendre arreu. Al cap i a la fi, l'objectiu és que cada nucli pugui respondre a la repressió que estem vivint", afegeix.
Tres mesos de Free Junqueras
Més enllà de les campanyes de dimensió nacional referents a tots els presos, la primera que va sorgir amb un protagonista clar va ser Free Junqueras, que va presentar-se en societat el passat 10 de febrer a Sant Vicenç dels Horts, la ciutat del president d'ERC. Aquell dia la plaça de la Vila de la localitat va omplir-se amb més d'un miler de persones i tota la plana major d'ERC per reclamar l'alliberament de l'antic alcalde vicentí i la resta de presos. Entre els impulsors destacats de la campanya hi ha els germans Maxi i Lolo Calero, amics íntims de Junqueras i implicats en Junts per Sant Vicenç, l'artefacte polític municipalista amb què ERC va arribar el 2011 a l'alcaldia del poble del Baix Llobregat. Fa unes setmanes, en una trobada amb aquest mitjà, els germans Calero explicaven que a "Sant Vicenç hi ha molta gent que no és independentista, però que està en contra que l'Oriol estigui a la presó". I precisament aquesta gent és a la que s'intenta arribar amb la iniciativa, que des d'aleshores ha fet actes en nombroses localitats.
El mateix esperit és el que inspira la campanya Free Romeva, que tot just acaba de néixer a Sant Cugat del Vallès. Anna Ibáñez, una de les portaveus de la campanya, comenta que la primera trobada va fer-se la tarda de l'1 de maig, quan va reunir-se unes 180 persones. La iniciativa va començar-se a articular el 23 de març, el mateix dia que el jutge Llarena va enviar a la presó Romeva, juntament amb els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull, Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.
De les converses entre amics i membres dels diversos espais i col·lectiu locals en què participa Romeva, com ara els castellers, va acabar sorgint la idea de crear una campanya, seguint la línia de la que ja es feia a Sant Vicenç dels Horts amb Free Junqueras. "La nostra idea és arribar a col·lectius als quals normalment no arribem, perquè ara no estem parlant d'independència o d'una opció política concreta, sinó de drets democràtics i de llibertats fonamentals en qualsevol suposada democràcia. El que està passant ens sembla molt injust i apel·lem a la consciència de la gent", exposa. La campanya tot just fa les primeres passes i el dijous 31 de maig farà un sopar groc a l'aire lliure, a la plaça Barcelona de la ciutat.
No són, però, les úniques iniciatives. El passat novembre va néixer l'Associació Catalana pels Drets Civils, creada per les famílies dels "presos i exiliats polítics com a plataforma d’actuació conjunta". L'objectiu és "denunciar la vulneració els drets fonamentals a les persones represaliades degut al procés independentista" i agrupa 18 famílies.
A nivell més local, el 22 d'abril Òmnium Cultural va organitzar el festival Cultura contra la Repressió, celebrat a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental). Ni la data ni el lloc eren casuals. El 22 d'abril era el 43è aniversari de Jordi Cuixart, president d'Òmnium i empresonat des del 16 d'octubre, i Santa Perpètua és el seu poble. Tot fa pensar que mentre l'estada a les presons o a l'estranger s'allarguin sorgiran noves iniciatives de diferents nivells per reclamar que la situació s'acabi.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..