Este artículo se publicó hace 7 años.
El sobiranisme crida a "recuperar" l'1 d'octubre un any després del referèndum
La gran manifestació de la tarda desborda el centre de Barcelona, en la culminació d'una jornada reivindicativa mescla d'accions al carrer i actes institucionals. Els convocants insten a "recuperar" l'esperit de l'1-O i la "vigència del seu resultat", i reclamen "unitat" al sobiranisme. Tensió i càrregues davant del Parlament i a Via Laietana un cop acabada oficialment la marxa
Públic
Barcelona-
El sobiranisme torna al carrer. Milers de persones -180.000, segons la Guàrdia Urbana- han col·lapsat el centre de Barcelona des d'abans de les 18:30h d'aquest dilluns en la manifestació 'Recuperem l'1 d'octubre', convocada per la Plataforma 1 d'Octubre, que integren l'ANC, Òmnium Cultural, els CDR i fins a una quarantena d'entitats, per commemorar -i reivindicar- el referèndum d'ara fa 365 dies.
"Un referèndum que ho va canviar tot". Així ha definit la jornada de l'1-O de l'any passat el manifest que s'ha llegit al final de la gran manifestació d'aquest dilluns a la tarda a Barcelona, que ha desbordat els carrers del centre de la ciutat fins a les portes del Parlament, per reclamar "recuperar" l'esperit de l'1-O, així com la unitat del sobiranisme
"Ara fa un any vam votar en referèndum la independència de Catalunya, que és la millor manera que té qualsevol poble sobirà per decidir com vol que sigui el seu futur polític", resava el manifest, que han llegit onze persones anònimes de totes les edats, en una marxa on, per voluntat expressa dels organitzadors, els polítics no han pres la paraula.
"Ara fa un any vam votar dos milions dues-centes vuitanta-sis mil dues-centes disset (2.286.217) persones en condicions molt adverses", continuava el text, que ha recordat també la "repressió de l’estat espanyol" posterior al referèndum, amb "l'aplicació injustificable del 155 i l'obertura d’una causa absolutament injusta que afecta més d'un miler de persones i, molt especialment, les exiliades i les preses polítiques".
"El primer d’octubre va ser el dia que van guanyar la democràcia i la llibertat, el dia que tot va canviar", han celebrat els convocants, la plataforma 1 d'octubre, en el seu manifest. Que també ha recordat, no obstant, que "tanmateix, la República Catalana no es va fer efectiva" després de l'1-O, i que si "arribar fins al referèndum va ser molt difícil", tot el que "ha vingut després encara ho està sent més".
"Unitat" del sobiranisme
Fet el diagnòstic, la recepta: "com a poble sobirà ens comprometem a seguir mobilitzant-nos, a perseverar en la defensa del resultat del referèndum", proclamen els convocants. Que demanen "recuperar" l'esperit de l'1-O, en forma de "voluntat", "compromís", "intel·ligència", "no-violència" o "autoorganització popular". Però, molt especialment, "unitat". "La unitat del sobiranisme és imprescindible si volem assolir la República Catalana", assenyalen.
"Reclamem-ho tot, exigim-ho tot i conjurem-nos per recuperar tot el que va fer possible l’1 d’octubre, i atorguem tota la legitimitat al seu resultat", conclou el text
La marxa, amb inici programat a la plaça de Catalunya, ha quedat desbordada per l'afluència de manifestants, que han omplert també la plaça Universitat i els carrers adjacents. La capçalera de la manifestació la integren diversos manifestants que porten urnes emprades en el referèndum. El recorregut transcorre per la plaça Urquinaona, la ronda de Sant Pere, el carrer de Trafalgar, i l'avinguda Lluís Companys, i conclourà davant del Parlament, on es lliuraran aquests mateixes urnes. Una acció simbòlica amb un contingut clar: "recuperar" la vigència del referèndum de l'1 d'octubre, segons els convocants.
El text deixava veure, més entre línies que explícitament, una certa duresa cap als polítics independentistes i el Govern. Més directes han estat alguns dels manifestants, que han reclamat la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch. Incloent-hi una de les voluntàries que ha llegit el manifest, i que s'ha saltat el guió previst per demanar la renúncia del conseller des de l'escenari.
Tensió i càrregues a Via Laietana i al Parlament
Un cop acabada oficialment la protesta s'han viscut uns moments de tensió, quan alguns centenars de persones han segut fora del cordó establert per apropar-se al Parlament, informa Maria Rubio. Alguns dels manifestants han llançat consignes que demanaven "ocupar" la cambra, i lemes com ara "Esquerra i PDeCAT la paciència s'ha acabat".
Nombrosos manifestants s'han quedat igualment davant la comissaria de la Policia Nacional de Via Laietana un cop acabada la manifestació. El nombre de manifestants ha anat minvant paulatinament de forma espontània, i de forma radical abans de les 10 de la nit, quan agents antiavalot dels Mossos han carregat i han ocupat el carrer amb vehicles de la Brigada Mòbil.
Passades les nou de la nit, alguns dels manifestants al Parlament han aconseguit avançar més enllà del perímetre delimitat per les tanques, mentre voluntaris de l'organització de la manifestació intentaven calmar els ànims megàfon en mà. Minuts després, han aconseguit retirar les tanques que els separaven dels Mossos, davant mateix de l'edifici del Parlament. Els Mossos hi han desplegat un fort dispositiu antiavalots, a pocs metres dels manifestants. Mentrestant, a les 21:24, els CDR han desconvocat totes les protestes, alhora que cridaven a la "calma".
Poc abans de les 10 de la nit, alguns centenars de manifestants han arribat fins a les mateixes portes de la Cambra, mentre que els Mossos han optat per retirar els vehicles policials i protegir l'edifici del Parlament des de dins. Els manifestants han enganxat cartells reivindicatius a la paret exterior de la Cambra, han fet sonar claus i picarols i han entonat consignes com ara "no volem seure, volem la porta oberta".
A les 22:10h, els Mossos han dispersat finalment els manifestants que hi havia just davant de la porta del Parlament, després de l'arribada de noves furgones de la Brimo, que han avançat obligant a retirar-se els manifestants. Els agents antiavalots han efectuat algunes càrregues i fins i tot han intervingut els escopeters, que han disparat projectils Foam -els successors de les bales de goma-.
Part dels manifestants desallotjats s'han reagrupat a les portes del Parc de la Ciutadella, i s'han produït corredisses al llarg del Passeig de Lluís Companys. Una petita minoria de manifestants, unes desenes, han llançat cadires de les terrasses dels bars adjacents i ampolles contra els Mossos.
Poc abans de les 23h seguien els disturbis, i les desenes de manifestants han fet barricades amb tanques. Han llançat llombardes i pedres contra les furgones de la Brimo, i els mossos han carregat. També s'han cremat contenidors a la Ronda de Sant Pere.
Recorregut modificat
Hores abans, a partir de les 18:30h, els participants en la marxa, la més multitudinària de les moltes que s'han celebrat aquest dilluns, han entonat diversos càntics i crits reivindicatius, amb una especial presència del lema '1 d'octubre, ni oblit ni perdó, llibertat'.
El recorregut inicial de la marxa l'havia de portar per Via Laietana, però s'ha modificat a darrera hora. Previsiblement, per evitar qualsevol tipus d'incident davant la comissaria de la Policia Nacional. Milers de manifestants han omplert igualment l'avinguda espontàniament, després que la gran afluència de participants en la protesta hagi col·lapsat el centre de Barcelona.
Al seu pas pel carrer Trafalgar, diverses àvies han sortit als balcons, i han estat saludades al crit de "sense les iaies no hi ha revolució" per part dels manifestants, un lema que s'ha tornat unànime i freqüent.
En arribar al Parc de la Ciutadella, prop del Parlament, s'ha abocat el contingut de les més de 130 urnes que han desfilat en la manifestació -vots i desitjos recollits durant el cap de setmana- en una gran bossa en forma d'urna, mentre la megafonia enumerava el nom de les poblacions catalanes d'on venien les urnes, abans de la lectura del manifest.
Arreu del territori hi ha hagut d'altres marxes aquest dilluns a la tarda. A Girona hi ha hagut una certa tensió, prop de la subdelegació del Govern central, on un grup de joves han intentat retirar les tanques situades pels Mossos, a més de llançar pintura holi, tot i que amb molta menys intensitat que dissabte passat a Barcelona. També a Lleida s'han viscut alguns moments de tensió davant la subdelegació del Govern central, i també en forma de llançaments de pintura.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..