Este artículo se publicó hace 2 años.
Sis boscos de Catalunya on desconnectar aquest estiu (i refugiar-se de la calor)
Dels Pirineus als Ports, passant per la Garrotxa i el Tarragonès. Us deixem un recull de passejades fresques per refrescar-se sota l'ombra dels arbres
Barcelona--Actualitzat a
L'ombra dels arbres és el millor aliat (a banda de l'aire acondicionat convencional) per refugiar-se de la calor sofocant. Per això, un dels refugis més habituals de les persones caloroses durant els mesos d'estiu són els boscos. Sota dels roures, els faigs, les alzines o els avets... Qualsevol és vàlid per gaudir de l'ombra, agafar aire i fer una ruta amb família. Pel camí es molt probable creuar-se amb gorgs i piscines d'aigua dolça naturals per refrescar-te.
Catalunya és un dels territoris amb més superfície forestal d'Europa. Als Pirineus, lògicament, és on hi ha més boscos (i on són més refrescants, pel clima fresc durant tot l'any), però el cert és que també hi ha boscos amb molt d'encant a altres zones del país, com a la Garroxa, la Conca de Barberà o Els Ports, a l'Ebre.
La fageda del Retaule, als Ports (Montsià)
Comencem pel sud de Catalunya. Entre el massís dels Ports, al Montsià, trobem la fageda del Retaule, una de les més espectaculars i singulars del sud d'Espanya i Europa. Declarat com a reserva natural parcial, aquest paratge sorprenent i desconegut per a molts, amaga un el Faig Pare. Un arbre monumental que s'ha convertit en un dels símbols del Parc Natural dels Ports. Aquesta fageda s'ubica al terme municipal de la Sènia.
La fageda de Carlac (Vall d'Aran)
Anem fins a l'altre extrem de Catalunya, als Pirineus, concretament a la Vall d'Aran, per endinsar-nos a la fageda de Carlac. És ideal per anar-hi amb els més petits de casa, ja que ofereix la possibilitat de fer una ruta circular de 6,5 quilòmetres amb una mica desnivell. El recorregut comença al poble aranès de Bausen i podràs gaudir dels arbres mil·lenaris que alberga.
Bosc de Viladrau (Osona)
Ens quedem a mig camí, a Viladrau (Osona), on al bell mig del Montseny podreu descobrir un arbre amb 9 branques. Amb gairebé 24 metres d'alçària i un perímetre de sis metres i mig, el Castanyer de les Nou Branques és un dels més emblemàtics del massís. Té aproximadament 700 anys. La millor època per visitar-lo és la tardor, quan li cauen les fulles i les castanyes, però també té el seu encant durant l'estiu, ja que la passejada per arribar-hi és molt assequible.
La Fageda d'en Jordà (Garrotxa)
En aquest llistat no podia faltar un clàssic com la fageda d'en Jordà, al Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa. Ens ofereix indrets per visitar, activitats i equipaments i serveis turístics, per descobrir a fons aquest espai protegit. Té una quarantena de cons volcànics i més de 20 colades de laves basàltiques. L'orografia, el sòl i el clima proporcionen una variada vegetació, sovint exuberant. Alzinars, rouredes i fagedes de gran valor paisatgístic tenyeixen aquesta zona preuada.
Bosc de la Font Groga (Vallès Occidental)
Si no vols allunyar-te gaire de la ciutat, també pots trobar boscos a tocar de Barcelona, com el de de la Font Groga, al Parc de Collserola i Reserva Natural. Forma part del terme municipal de Sant Cugat del Vallès i el seu ecosistema especialment humit i acull diversos torrents, afluents de la riera de Sant Medir. L'atractiu estrella de la zona és la font que li dóna nom, una curiosa construcció de forma semicircular i tocs modernistes de la segona meitat del segle XIX.
Art i natura al bosc de Poblet (Conca de Barberà)
Ens movem ara fins al Camp de Tarragona, on al nord de les muntanyes de Prades, a la Conca de Barberà, podreu visitar el bosc de Poblet. El més sorprenent són les pintures de bolets que hi ha escampades sobre els arbres del bosc, un homenatge a la diversitat micològica de la zona. Hi ha un itinerari per descobrir totes les obres d'art que s'hi amaguen. L'espai forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de Poblet.
El bosc de Poblet conté una vegetació molt variada i frondosa: alzinar muntanyenc i alzinar amb marfull, rouredes de roure de fulla petita, roure martinenc i roure reboll i també petites comunitats de pi rojalet, pinastre, pinassa i pi blanc.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..