Set trens i funiculars turístics per redescobrir paisatges de Catalunya
Us proposem fer una ruta a través de la finestra de locomotores centenàries
Barcelona--Actualitzat a
Hi ha moltes maneres de gaudir del paisatge a Catalunya. Una de les més originals i espectaculars és a través dels funiculars, trens i cremalleres turístics que viatgen sense pressa, a foc lent. Els principals estan actualment gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Us proposem fer ruta asseguts en alguns dels trens i funiculars més singulars del país
El Cremallera de Montserrat
El Cremallera de Montserrat acosta els visitants a un dels llocs més emblemàtics de Catalunya, el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, a la comarca del Bages. A només una hora i mitja en transport públic des de Barcelona, es pot descobrir aquest lloc tan icònic de Catalunya. El trajecte comença a l'estació de Monistrol de Montserrat fins al santuari. Amb un recorregut de cinc quilòmetres durant 15 minuts, supera el desnivell de 600 metres.
Funicular de Gelida
Un altre transport històric, ara a l'Alt Penedès, és el Funicular de Gelida, un dels més entranyables. Des de l'any 1924, uneix el centre urbà del poble i la zona industrial amb l'estació de tren, al punt més baix. Cal dir que el Funicular de Gelida romandrà fora de servei per tasques de manteniment. Per norma, habitualment circula tots els caps de setmana de l'any.
Cremallera de Núria
El Cremallera de Núria és el transport de la Vall de Ribes per excel·lència i l'únic mitjà per accedir a l'estació de muntanya de Vall de Núria. Circula diàriament de manera ininterrompuda durant tot l'any. Inaugurat el 1931, el Tren Cremallera arriba fins a l'estació de Vall de Núria des de fa 91 anys. Amb un recorregut de 12,4 km i un desnivell de 1.000 metres, es caracteritza per ser el Cremallera més alt del sud d'Europa.
Dins del terme municipal de Queralbs, durant el seu trajecte de 40 minuts para a 4 estacions: Ribes-Enllaç, la primera estació, rep aquest nom perquè el seu objectiu, encara vigent, era connectar la línia Barcelona-Puigcerdà amb el tren cremallera; la segona parada, Ribes-Vila, està situada dins del nucli urbà de Ribes de Freser; l'estació de Queralbs, just després de l'inici del tram de cremallera, és l'últim punt al qual es pot arribar en vehicle per carretera.
Tren del Ciment
Seguim amb un altre clàssic: el tren del Ciment. Se situa en un entorn natural excepcional com és la comarca del Berguedà. Amb més de 100 anys d'història, antigament aquest ferrocarril unia la fàbrica de ciment Asland, a Castellar de n'Hug, amb Guardiola de Berguedà. És una joia ferroviària històrica que es coneix com el "carrilet". El trajecte és de 3,5 quilòmetres i es fa en uns 20 minuts. Passa per Boscos i paisatges excepcionals del Parc Natural del Cadí - Moixeró. Fa parada a La Pobla de Llillet, la Pobla Centre, els Jardins Artigas i el Museu del Climent a Castellar de n'Hug.
El telefèric Coma del Clot
A banda del cremallera per arribar a la Vall de Núria, un cop a dalt, pots agafar el telefèric Coma del Clot i arribar fins a l'Alberg Pic de l'Àliga, a més de 2.100 metres d'altitud. A banda de ser punt d'inici per excursions -com l'itinerari de les Pedrisses, el mateix Pic de l'Àliga o l'ascens al Torreneules-, també inclou un mirador amb vistes a bona part de la vall de Ribes i a la majoria dels pics de l'olla de Núria.
Tren dels Llacs
Probablement és el més clàssic de tots. Circula entre muntanyes, passant per ponts i túnels i per mitjà d'espectaculars congostos. Aquest singular ferrocarril, conegut com el Tren dels Llacs, porta els seus viatgers enmig de la naturalesa sense baixar del vagó. Un recorregut històric i panoràmic de la Plana fins al Prepirineu de Lleida. Les locomotores daten de l'any 1968. Ofereix dues opcions: el Tren Històric o el Tren Panoràmic, que té unes finestres de grans dimensions. Passa per diferents rius de la zona: des del riu Segre fins a la Noguera Pallaresa.
El recorregut comença a l'estació de Lleida-Pirineus i acaba a la Pobla de Segur (també fa parada a Balaguer). Són 89 quilòmetres de trajecte.
Tren Granota
És probablement el menys conegut de tots però també amaga una història excepcional. El Tren Granota se situa a la comarca del Vallès Occidental i és un homenatge a aquelles persones treballadores que amb les seves mans van dissenyar i construir en plena postguerra un nou tipus de vehicle, d'aspecte i tecnologia moderna a l'històric taller de Sarrià. Surt dos diumenges al mes i es pot agafar des de Rubí, Les Planes o Terrassa
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..